10 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Τυπογραφίας στα Χανιά

 Το μοναδικό στην Ελλάδα “Μουσείο Τυπογραφίας”, μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας (AEPM), έκλεισε φέτος τον Μάιο, 10 χρόνια λειτουργίας. Βρίσκεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, εγκαινιάστηκε το 2005 και από τότε διαρκώς εμπλουτίζει τις συλλογές του και επεκτείνεται.
Ανάμεσα στα εκθέματα, περίτεχνα τυπογραφικά πιεστήρια και άλλα μηχανήματα καθώς και εργαλεία και αντικείμενα που παρουσιάζουν την εξέλιξη της τυπογραφίας από τη γέννηση της, την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι τις μέρες μας. Ακόμα, σπάνια βιβλία και εφημερίδες καθώς και πολύτιμες λιθογραφίες ταξιδεύουν τον επισκέπτη στην τέχνη της Τυπογραφίας.
Το βασικό χαρακτηριστικό του μοναδικού αυτού Μουσείου, είναι η διαδραστική ξενάγηση. Μικροί και μεγάλοι, καλούνται να τυπώσουν οι ίδιοι σε αυθεντικά τυπογραφικά πιεστήρια του 19ου αιώνα, “βιώνοντας” έτσι από πρώτο χέρι, την διαδικασία αναπαραγωγής κειμένων. Ιδιαίτερα για τους μικρούς επισκέπτες, η διαδραστική ξενάγηση είναι πραγματικό “παράθυρο” στην ιστορία μιας τέχνης, που σήμερα, με τα κομπιούτερ και την αυτοματοποίηση, παραμένει εν πολλοίς άγνωστη.
Κάθε χρόνο, χιλιάδες φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές από Πανεπιστήμια, Σχολές, Ιδρύματα και σχολεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας έρχονται στο Μουσείο Τυπογραφίας, και ταξιδεύουν στην ιστορία της υπέροχης τέχνης, που άλλαξε την ροή της Ιστορίας.
Τον Απρίλιο του 2012 το μουσείο επεκτάθηκε σε νέα πτέρυγα προσθέτοντας στη συλλογή του εκθέματα που αφορούν στην εξέλιξη των γραφικών τεχνών καθώς και δύο ιδιαίτερες εκθέσεις για την εξέλιξη της τυπογραφίας και την ιστορία της γραφής.
Φέτος, και με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Τυπογραφίας, το Μουσείο εγκαινίασε νέα αίθουσα, αφιερωμένη στον Χανιώτη Κώστα Τζωρτζάκη, όπου παρουσιάζονται πολλές από τις δωρεές που έκανε στο Μουσείο. Πρόκειται για σπάνιες εκδόσεις λατινικών, οδηγών καλλιγραφίας και βιβλίων θρησκευτικού και φιλοσοφικού περιεχομένου, την μελέτη των οποίων επιμελήθηκε ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών. Στην ίδια αίθουσα παρουσιάζονται επίσης ξυλογραφίες, λιθογραφίες και φύλλα ξένου τύπου του 19ου αιώνα, με θεματολογία γύρω από την Ιστορία των Χανίων και της Κρήτης.
Επίσης, εγκαινιάστηκε το νέο πωλητήριο του Μουσείου Τυπογραφίας, και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η επετειακή σειρα γραμματοσήμων καθώς και οι ειδικοί συλλεκτικοί φιλοτελικοί φάκελοι, που δημιουργήθηκαν από τα ΕΛΤΑ ειδικά για τα γενέθλια του Μουσείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους θησαυρούς που φιλοξενεί στις αίθουσές του, το Μουσείο Τυπογραφίας, είναι παράλληλα “ζωντανός” οργανισμός πολιτισμού και δρώμενων, που στόχο έχουν να προωθήσουν την τέχνη και τα γράμματα. Ετσι, στο φιλόξενο αμφιθέατρο του Μουσείου, παρουσιάζονται συχνά, μουσικές παραστάσεις, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και διάφορες εκδηλώσεις που αφορούν στον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα.
Ιδιαίτερα φέτος, με αφορμή τα 10α γενέθλια του Μουσείου Τυπογραφίας, στο αμφιθέατρο του Μουσείου, η γνωστή μουσικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάρω Θεοδωράκη, ανιψιά του αξεπέραστου Μίκη Θεοδωράκη παρουσίασε σε μικρούς και μεγάλους ένα ανέκδοτο παραμύθι που έγραψε για το Μουσείο, αλλά και ένα τραγούδι, ειδικά αφιερωμένο στο μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας, εμπνευσμένο από την πρόσφατη επίσκεψή της στις αίθουσές του.
Ακόμα, το Μουσείο Τυπογραφίας είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενεί τον αριστουργηματικό Νίκο Αλεξίου, ως “Μιχαήλ Κόλχαας”, σε μια θεατρική παράσταση που βασίζεται σε αληθινή ιστορία και περιγράφει γεγονότα που έγιναν στην Γερμανία, λίγο μετά την εποχή που εφευρέθηκε η Τυπογραφία. Ηταν η πρώτη φορά, μετά από 4 χρόνια επιτυχίας, που η παράσταση ανέβηκε σε πόλη εκτός Αθηνών, και ήταν τόση η συμμετοχή του κόσμου που ενώ είχε προγραμματιστεί μια μόνο παράσταση, τελικά, και μετά από απαίτηση του κοινού, έγιναν δυο!
Πηγή: Μουσείο Τυπογραφίας 
(Μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 10 χρόνια του μουσείου, πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου 2015,  διαγωνισμός αφίσας με τίτλο “10 χρόνια Μουσείο Τυπογραφίας”. Το Ι LOVE GRAPHIC, παρουσιάζει τη σχεδιαστική πρόταση του Κωνσταντίνου Κρίγκα και του Γιώργου Κρητικού για το διαγωνισμό. https://ilovegraphic.net/projects/)

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets