16ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation Kύπρου «Όψεις του Κόσμου» 24-30 Ιουνίου 2017

Επίσημo πρόγραμμα και επιλογή ταινιών στο Διεθνές, Παιδικό και Εθνικό διαγωνιστικό τμήμα

Το Φεστιβάλ Animation Κύπρου Όψεις του Κόσμου, σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό της UNESCO για το Animation ASIFA και το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή, με μεγάλη χαρά ανακοινώνουν το επίσημο πρόγραμμα και την επιλογή ταινιών στα τρία διαγωνιστικά προγράμματα του φετινού 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Κύπρου Όψεις του Κόσμου.

Περισσότερες από 1.000 ταινίες από ολόκληρο τον πλανήτη υποβλήθηκαν στο Κυπριακό Φεστιβάλ κάνοντας την επιλογή αρκετά δύσκολη αφού πολλές ταινίες ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Για ακόμα μια χρονιά, την 16η στη σειρά, η επιλογή περιλαμβάνει κάποιες από τις σημαντικότερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά animation από όλο τον κόσμο: 27 ταινίες επιλέγηκαν για να συμμετέχουν στο Διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, 20 ταινίες στο Παιδικό διαγωνιστικό και 10 ταινίες στο Εθνικό διαγωνιστικό. Δείτε την πλήρη λίστα των ταινιών εδώ Διεθνές Διαγωνιστικό Ι  Διεθνές Διαγωνιστικό ΙI  Διεθνές Διαγωνιστικό ΙII  Παιδικό διαγωνιστικό I  Παιδικό διαγωνιστικό II  Κυπριακό Διαγωνιστικό

Στα παράλληλα προγράμματα ξεχωρίζει το Ιαπωνικό αφιέρωμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 και το EU JAPAN FEST με μια επιλογή από κορυφαίες σύγχρονες Ιαπωνικές ταινίες του Ιαπωνικού ανεξάρτητου σινεμά, το ειδικό αφιέρωμα ρετροσπεκτίβας (έκθεση και προβολή ταινιών) του κυριοτέρου Ιάπωνα αντιπροσώπου των ημερών μας στο ανεξάρτητο Animation Κoji Yamamura καθώς και δύο μεγάλες εκθέσεις σύγχρονης και παραδοσιακής Χαρακτικής στην Πύλη Αμμοχώστου και στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια.

Παράλληλα το Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation Κύπρου εγκαινιάζει την έναρξη μιας νέας συνεργασίας με το Animation Workshop του πανεπιστημίου του Viborg της Δανίας (VIA University College) που στόχο έχει τη διοργάνωση μιας σειράς αναπτυξιακών παιδικών εργαστηρίων βασισμένων στην κοινή εκτίμηση που έχουν τόσο για την τέχνη των κινουμένων σχεδίων όσο και για την ποικιλόμορφη εφαρμογή της ως ένα δημιουργικό, εκπαιδευτικό και επικοινωνιακό μέσο. Το διήμερο σεμινάριο θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το γραφείο δημιουργική Ευρώπη Κύπρου και το Ξενοδοχείο Almyra στην Πάφο.

Είναι μεγάλη τιμή για το Κυπριακό Φεστιβάλ που και στην φετεινή Διεθνή κριτική επιτροπή θα βρίσκονται μαζί μας κορυφαίες προσωπικότητες της διεθνούς κοινότητας: Ο Ιάπωνας καλλιτέχνης/σκηνοθέτης Koji Yamamura, ο Φινλανδός σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του νέου Φεστιβάλ Animation της Φιλανδίας στο turku, Joni Mannisto και η Jelena Popovic παραγωγός ταινιών ντοκιμαντέρ και animation στο National Film Board of Canada. Την κριτική επιτροπή για το παιδικό διαγωνιστικό πρόγραμμα αποτελούν οι Κύπριοι animators Ανδρέας Προκοπίου, Animator στα φημισμένα studio της Pixar, η Κατερίνα Παντέλα animator στο Cartoon Saloon της Ιρλανδίας και ο Ανδρέας Ρωσσίδης 3D freelance Artist.

Το Φεστιβάλ φέτος θα διεξαχθεί στην Πάφο, τη Λεμεσό και τη Λευκωσία. Συγκεκριμένα:

28 – 30 Ιουνίου / Στο Αρχοντικό της Αξιοθέας στη Λευκωσία το κυρίως πρόγραμμα προβολών των διαγωνιστικών προγραμμάτων

27 Ιουνίου Στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τραπέζας Κύπρου στην Φανερωμένη, παιδικό πρόγραμμα προβολών

 28 – 30 Ιουνίου / Στο θέατρο ένα στη Λευκωσία, το αφιέρωμα στον Koji Yamamura και παρουσιάσεις των σκηνοθετών

21 Ιουνίου – 01 Ιουλίου / Στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία η έκθεση σύγχρονης Ιαπωνικής Χαρακτικής και οι προβολές ταινιών του Ιαπωνικού αφιερώματος. Εγκαίνια στις 21 Ιουνίου στις 19:30

24 Ιουνίου Στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια, η έναρξη του φεστιβάλ και εγκαίνια της έκθεσης της παραδοσιακής Ιαπωνικής Χαρακτικής UKIYO-E. Επίσης προβολή ταινιών στην αυλή (Avant-première)

 25 Ιουνίου Στον Πολιτιστικό χώρο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο, παιδικό πρόγραμμα προβολών

 24 – 26 Ιουνίου  Στο ξενοδοχείο Almyra στην Πάφο, παιδικό εργαστήρι και προβολή ειδικού προγράμματος ταινιών (24-26 Ιουνίου).

Το πλούσιο πρόγραμμα του φετινού Animafest επιφυλάσσει επίσης 2 όμορφες συναυλίες. H μια στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου όπου θα εμφανιστούν στις 27 Ιουνίου πρίν την έναρξη των παιδικών προβολών στις 19:45 η μπάντα Windcraft. Η πολυ-πολιτισμική αυτή ομάδα αποτελείται από περίπου είκοσι ενθουσιώδεις μουσικούς πνευστών από διάφορα μέρη του κόσμου. Η δεύτερη συναυλία θα πραγματοποιηθεί στη λήξη του Φεστιβάλ στις 30 Ιουνίου στις 21:30 στο Αρχοντικό της Αξιοθέας με το Ισπανικό συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής Vigüela. Η Ισπανική με ήχους φλαμέγκο μπάντα έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο από την άλλη άκρη της Μεσογείου και συγκεκριμένα από τη Castilla-La Mancha, τη χώρα του Δον Κιχώτη που βρίσκεται στην καρδιά της Ισπανίας. Η συναυλία λήξης είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Κύπρου και του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου και εντάσσεται στις Μέρες του Ισπανικού πολιτισμού που πραγματοποιούνται με την ευγενική στήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Κύπρο.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και λεπτομέρειες για το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ: www.animafest.com.cy

Επίσημος Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας.

Αθλοθέτηση βραβείων: Τράπεζα Κύπρου.

EFFE Label (European Festival Association) 2017-2018

Tο Ιαπωνικό αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 και το EU JAPAN FEST

Σε συνεργασία: ASIFA Κύπρου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ξενοδοχείο Almyra, Creative Europe Desk Cyprus, Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο και το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Αξιοθέα.

Χορηγός Επικοινωνίας: ΡΙΚ

Πληροφορίες: www.animafest.com.cy – Facebook/Animafest Cyprus

email: info@animafest.com.cy – Media: t.stavrinou@gmail.com 

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets