Αντρέας Άππιος «Το branding ενός προϊόντος είναι όπως το ντύσιμο˙ απλό, λιτό και chic ή παλιομοδίτικο, βαρυφορτωμένο και άκαιρο.»

Συνέντευξη | Έλενα Γεωργιάδου 

Ζούμε αναμφίβολα σε μια εποχή, όπου καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από χιλιάδες εικόνες και μηνύματα, που άλλοτε περνάνε απαρατήρητα και άλλοτε δυνατά, πετυχημένα σχεδιαστικά, και στρατηγικά τοποθετημένα, κάνοντας τη διαφορά. Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία χωρίς τη σωστή σχεδιαστική μελέτη, ένα brand δεν μπορεί να λειτουργήσει στον μεγάλο ανταγωνισμό, ό,τι και αν είναι αυτό, προϊόν, οργανισμός ή εταιρεία.

Η Appios Communications είναι μια διαφημιστική εταιρεία, η οποία εξειδικεύεται στην εταιρική ταυτότητα και όχι μόνο. Το “I LOVE GRAPHIC” συνάντησε τον Γενικό Διευθυντή της Εταιρείας, κ. Αντρέα Άππιο, ο οποίος αναλύει όλα τα ερωτήματα για μια σωστή και επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια.

Από τη μέχρι τώρα πορεία σας, θα λέγαμε ότι είστε ένα διαφημιστικό γραφείο, το οποίο εξειδικεύεται στην εταιρική ταυτότητα, δηλαδή στο branding.Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο αυτό;

Πράγματι, ένα αρκετά μεγάλο και ιδιαίτερα σημαντικό μέρος του ενεργητικού της Appios Communications είναι το «κτίσιμο» της εταιρικής ταυτότητας πολλών – εγχώριων και διεθνών – brands. Το branding είναι ένας τομέας τον οποίο γνωρίζουμε πολύ καλά και στον οποίο έχουμε εξειδίκευση δεκαετιών, κάτι το οποίο μας δίνει ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ταυτόχρονα όμως, η Appios Communications ασχολείται και με τη γενικότερη επικοινωνία των brands/ πελατών της, σε σχεδιαστικό, διαφημιστικό και υποστηρικτικό επίπεδο. Με λίγα λόγια – και αυτό αποτελεί απάντηση στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας – στην Appios δεν προσεγγίζουμε το branding μόνο σε επίπεδο σχεδιασμού ενός λογοτύπου. Αντιθέτως, εργαζόμαστε  για τη διατήρηση ή βελτίωση της εικόνας ενός brand, αλλά και για την ευρύτερη επικοινωνία του σε συμβατικά και ψηφιακά μέσα.

 Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία μας βομβαρδίζουν εικόνες και διαφημιστικά μηνύματα. Πώς μπορεί ο γραφίστας/ διαφημιστής να καταλήξει στο κατάλληλο μήνυμα που θα τραβήξει την προσοχή;

Αυτό που λέτε είναι πραγματικότητα. Το γεγονός ότι οι δρόμοι, τα περιοδικά, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο έχουν κατακλυστεί από διαφημιστικά μηνύματα, τα οποία καταλήγουν στον εκάστοτε δέκτη, είναι ακριβώς και ο λόγος για τον οποίο η γραφιστική επικοινωνία – και η διαφήμιση ευρύτερα – είναι πιο σημαντική και απαραίτητη από ποτέ. Όχι οποιαδήποτε επικοινωνία και διαφήμιση, όμως. Μέσα σε αυτό το βομβαρδισμένο από διαφημιστικά μηνύματα τοπίο, το μήνυμα το οποίο θα ξεχωρίσει είναι – φυσικά – αυτό το οποίο είναι πρωτότυπο και δημιουργικό, αλλά και αυτό που είναι στοχευμένο και στρατηγικά τοποθετημένο. Είναι το μήνυμα το οποίο θα καταφέρει – μετά τη δική μας στρατηγική μελέτη – να «απαντήσει» αποτελεσματικά στις ανησυχίες του target group, χωρίς να κουράσει και να «πνίξει» το κοινό.

 Πως μπορεί το branding να απογειώσει μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό;

Σκεφτείτε ότι το branding ενός προϊόντος είναι όπως το ντύσιμο ενός ανθρώπου. Μπορεί να είναι απλό, λιτό και chic, αλλά μπορεί να είναι και παλιομοδίτικο, βαρυφορτωμένο και άκαιρο. Οι σωστές επιλογές μπορούν, όντως, να απογειώσουν ένα προϊόν, μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό. Δεν είναι μόνο το χρώμα το οποίο θα επιλέξεις για ένα λογότυπο. Δεν είναι μόνο το όνομα ή το slogan. Δεν είναι μόνο η γραμματοσειρά. Δεν είναι μόνο τα μέσα τα οποία θα επιλέξεις για την επικοινωνία. Είναι όλα αυτά μαζί, αρμονικά δεμένα. Όλα αυτά τα οποία συνυπάρχουν με έναν και μόνο σκοπό˙ να συνθέσουν ένα επιτυχημένο branding, μια αγαπητή εταιρική ταυτότητα, της οποίας απώτερος στόχος είναι να κάνει το κοινό να ταυτιστεί μαζί του όπως και με το εκάστοτε brand.

Αν κάνουμε μια έρευνα γύρω μας, όσον αφορά τη μουσειακή ταυτότητα στην Κύπρο, θα λέγαμε ότι σε σχέση με το εξωτερικό είναι σε αρχικά στάδια. Ποια είναι η σημασία και ο ρόλος της μουσειακής ταυτότητας κατά τη γνώμη σας; Πιστεύετε ότι στην Κύπρο γίνεται σωστή προώθηση της μουσειακής ταυτότητας γραφιστικά/διαφημιστικά;

Λένε ότι «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Ανεξάρτητα με το αν η μουσειακή ταυτότητα βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια σε σχέση με το εξωτερικό, για εμάς, το πιο σημαντικό είναι ότι έχει γίνει η αρχή και μπορώ να σας πω, με μεγάλη επιτυχία μάλιστα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα, αλλά ο λίγο πιο αργός ρυθμός σχετίζεται, ενδεχομένως, και με το μικρότερο μέγεθος της Κύπρου, συγκριτικά πάντα με χώρες του εξωτερικού. Μετά από πολλά χρόνια, πιστεύουμε ότι σήμερα έχει επιτευχθεί κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, το οποίο είναι να γίνεται αντιληπτή τόσο η μουσειακή ταυτότητα όσο και η αναγκαιότητα ύπαρξής της. Αυτό είναι κάτι που κρατάμε και που μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι για ακόμα περαιτέρω προώθηση της εν λόγω ταυτότητας στην Κύπρο.

Πίσω από τη διαφημιστική προβολή της Πινακοθήκης Λεβέντη βρίσκεται με επιτυχία η Appios Communication. Μπορείτε να μας αναπτύξετε τη δική σας σχεδιαστική στρατηγική;

Πολλές από τις πιο επιτυχημένες μας εκστρατείες είναι, όντως, αυτές που σχεδιάζουμε για τη Λεβέντειο Πινακοθήκη. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την επιτυχία. Αρχικά, η μακροχρόνια σχέση μεταξύ της Appios και του Ιδρύματος Λεβέντη έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης. Επιπρόσθετα, μας έχει επιτρέψει να γνωρίζουμε σε βάθος τις ανάγκες του brand και του πώς να πετύχουμε τους στόχους, τους οποίους βάζουμε σε κάθε επικοινωνιακή εκστρατεία. Η στρατηγική μας συνδυάζει παροχή υψηλού επιπέδου δημιουργικών υπηρεσιών – και πιστέψτε με, όταν πρόκειται για ένα brand τέτοιου βεληνεκούς, ο δημιουργικός πήχης είναι πάντα πολύ ψηλά – εις βάθος γνώση του κοινού στόχου (target audience), αλλά και άλλους παράγοντες τους οποίους λαμβάνουμε υπόψη.

Η δημιουργία και η διαχείριση της εταιρικής ταυτότητας θα πρέπει να συνδυάζεται με τεχνικές branding για την εφαρμογή και τη σωστή χρήση του εταιρικού λογοτύπου, δηλαδή στα προϊόντα προς πώληση του μουσείου (σουβενίρ), τη συσκευασία, το site, τα email ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πώς η Appios κινήθηκε σε αυτό το σημείο;

Όπως ανέφερα και πιο πριν, το branding δεν είναι κάτι απλό. Δεν σταματάει στον σχεδιασμό ενός λογοτύπου. Δεν εξαντλείται στην τυχαία επιλογή ενός χρώματος και μιας γραμματοσειράς. Αναφορικά με την εξειδίκευση της Appios στο branding, θα μπορούσαμε να πούμε πως όλο αυτό ήρθε φυσικά και αβίαστα. Ήταν ίσως, η φυσική εξέλιξη δεκαετιών εμπειρίας και εξειδίκευσης, καθώς και το αποτέλεσμα αμέτρητων ωρών δουλειάς σε εκατοντάδες επιτυχημένα λογότυπα και εφαρμογές εταιρικών ταυτοτήτων που έχουμε σχεδιάσει. Το κλειδί της επιτυχίας είναι ο συνδυασμός δημιουργικότητας, στρατηγικής σκέψης και εις βάθος γνώσης της κάθε πλατφόρμας, στην οποία εφαρμόζεται η εκάστοτε εταιρική ταυτότητα.

Τελικά χρειάζεται ένα Μουσείο το δικό του branding ή όχι;

Φυσικά! Ο πολιτισμός πλέον, θεωρείται αγαθό (commodity) και κάθε μουσείο αποτελεί ένα προϊόν/ brand. Υπό αυτό το πρίσμα, όλα τα μουσεία (πρέπει να) έχουν τη δική τους μουσειακή ταυτότητα, η οποία – όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση εταιρειών και οργανισμών – διαφοροποιεί το κάθε μουσείο, το κάνει πιο ξεχωριστό, πιο ελκυστικό, πιο αγαπητό. Όπως ακριβώς συμβαίνει με την εταιρική ταυτότητα, έτσι και η στρατηγική μουσειακή ταυτότητα μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στη μετατροπή ενός μουσείου σε ένα love brand με τους δικούς του loyal customers.

 

 

 

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets