Graphic Stories Cyprus

Graphic Stories Cyprus

“Το design δημιουργεί κουλτούρα, η κουλτούρα διαμορφώνει τις αξίες και οι αξίες καθορίζουν το μέλλον”
Robert Peters

Στον απόηχο της 1ης επιτυχημένης Συνάντησης Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου συνεχίζει δυναμικά στην υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει από την αρχή, με την πραγματοποίηση του Graphic Stories Cyprus 2016.

Το Graphic Stories Cyprus φιλοδοξεί να αποτελέσει την αφορμή για συνάντηση και αλληλεπίδραση των σχεδιαστών της Κύπρου και του εξωτερικού σε ετήσια βάση και παράλληλα ένα σημείο αναφοράς για τον χώρο της οπτικής επικοινωνίας. Η αλληλεπίδραση με τους δημιουργικούς ανθρώπους της οπτικής επικοινωνίας στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, κατέδειξε την ανάγκη, αλλά και την ισχυρή θέληση των επαγγελματιών του χώρου, για την ανάληψη πρωτοβουλιών, τη διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων και τη δημιουργία γενικότερων δράσεων, που θα προωθούν την αξία της οπτικής επικοινωνίας στο ευρύ κοινό. Παράλληλα, η υλοποίηση των πιο πάνω δράσεων θέτει ως εφικτό στόχο και την καλλιέργεια επαγγελματικής ενσυναίσθησης.

Η ιδέα της υλοποίησης μιας Συνάντησης Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας, στην Κύπρο, υπό την επωνυμία “Graphic Stories Cyprus” συνεχίζει και για το 2016 ανανεώνοντας το ραντεβού των δημιουργικών επαγγελματιών για το τριήμερο από 26 έως 28 Φεβρουαρίου 2016. Το πλούσιο, από εκδηλώσεις, τριήμερο θα περιλαμβάνει ομιλίες από καταξιωμένους σχεδιαστές τόσο της Κύπρου, όσο και του εξωτερικού, δημιουργικά εργαστήρια από έμπειρους επαγγελματίες με στόχο τη μετάδοση εξειδικευμένης γνώσης, καθώς και έκθεση αφίσας με τη συμμετοχή δημιουργών από όλο τον κόσμο.

ΕΚΘΕΣΗ

Το Graphic Stories Cyprus ξεκινάει την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου με τα εγκαίνια της έκθεσης του International Reggae Poster Contest που θα φιλοξενηθεί για δεύτερη φορά στο νησί. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν κάθε χρόνο σχεδιαστές από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και από την Κύπρο. Στόχος του διαγωνισμού είναι η προώθηση της Reggae μουσικής και η υποστήριξη του Alpha Boys School. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από Reggae πάρτυ με τη συμμετοχή των Roots Crew. Οι Roots Crew, επηρεασμένοι από την underground μουσική σκηνή των Reggae sound systems της δεκαετίας του 90 στο Λονδίνο, προωθούν αυτή τη μουσική κουλτούρα στο νησί μας από το 2000. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η παρουσίαση αυτής της μουσικής με ένα μοναδικό τρόπο μέσω του χειροποίητου ηχοσυστήματος που ακολουθεί αυτήν την παράδοση.

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Στη δεύτερη διοργάνωση του, το Graphic Stories Cyprus θα φιλοξενήσει 4 διαλέξεις από 4 διαφορετικές πτυχές της Οπτικής Επικοινωνίας. Σημειωτική, website, animation και εκτύπωση.

Coffee, Beer or us? Ο Ευριπίδης Ζαντίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γραφιστικής Επικοινωνίας και Πρόεδρος στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου αναζητά και αναλύει τη Σημειωτική της Εθνικής μας Ταυτότητας σε σχέση με την Οπτική Επικοινωνία στις έντυπες διαφημίσεις.

Οι Φάνος Χριστοφή και Μίλτος Σεργίου, της eBoss Technologies, αναδεικνύουν τη σημασία της Ιστοσελίδας ως μέσο διαφήμισης και προώθησης υπηρεσιών και αναλύουν τις βασικές πτυχές της αρμονικής ολοκλήρωσης ενός website τόσο από την πλευρά του design όσο και από αυτή του marketing.

Ένα Γράμμα, Ένας Ήχος, Μια Εικόνα… Μια Γραφιστορία, ο γνωστός animator και εικονογράφος, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ παρουσιάζει τη δημιουργική πορεία για την υλοποίηση μιας … “Γραφιστορίας”, συνδυάζοντας ήχους, γράμματα και εικόνες.

Ο Teddy Dako trainer & printing consultant περιηγείται αποκλειστικά για το κοινό του Graphic Stories Cyprus στα μονοπάτια της εκτύπωσης, “The printing path” και μας υπενθυμίζει για μια ακόμα φορά ότι το ταξίδι είναι εξίσου σημαντικό με τον προορισμό, που στην περίπτωση αυτή δεν είναι άλλος παρά ο κόσμος των χρωμάτων, των σωστών χρωμάτων.

Οι διαλέξεις του Graphic Stories Cyprus προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ . Για κρατήσεις θέσεων συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε στο www.graphicstoriescyprus.com. Η κράτηση είναι απαραίτητη.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Στη Συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας, Graphic Stories Cyprus 2016, θα πραγματοποιηθούν δύο πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια. Καλλιγραφία για όποιον αγαπάει την παράδοση και δημιουργία ePub e-book για όποιον αγαπάει την τεχνολογία. Η επιλογή είναι δική σας!

Εργαστήριο Καλλιγραφίας

Η διεθνούς φήμης καλλιγράφος, Georgia Angelopoulos, ταξιδεύει από τον Καναδά στην Κύπρο για να μυήσει το κοινό του Graphic Stories Cyprus στις παραδόσεις της χειρογραφίας και της καλλιγραφίας μέσω ενός 3ήμερου workshop (26-28|02|2016). Χρησιμοποιεί παραδοσιακά εργαλεία και υλικά όπως καλάμια, περγαμηνή, πάπυρο, καθώς και μεσαιωνικές τεχνικές φωτισμού, προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχρονα κομμάτια, όπου η ομορφιά της γλώσσας αντηχεί από τον γραπτό λόγο. Εξερεύνα τη γεφύρωση του πλούτου της γλώσσας και των γραμμάτων της πολιτιστικής μας ταυτότητας μέσω της ομορφιάς των χειρόγραφων σφυρήλατων λέξεων που σχηματίζονται προσεκτικά και εύστοχα, προσπαθώντας να εξισορροπήσει την αυξανόμενη τάση προς πιο απρόσωπες, μηχανικές μορφές επικοινωνίας.

Τίτλος του εργαστηρίου: Κάτι παλιό, κάτι νέο. Επανεξετάζοντας το Αρχαίο Κυπριακό Συλλαβάριο. Το Κυπριακό Συλλαβάριο είναι συλλαβογραφική γραφή, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην Κύπρο για την καταγραφή της Ελληνικής γλώσσας και μοιάζει με τη Γραμμική Β. Αποκρυπτογραφήθηκε τη δεκαετία 1870-1880 από τον Άγγλο Τζωρτζ Σμιθ και έχει 56 συλλαβογράμματα. Τα πρώτα κείμενα χρονολογούνται περίπου το 800 π.Χ ενώ το Κυπριακό Συλλαβάριο χρησιμοποιήθηκε παράλληλα με το αλφάβητο μέχρι τον 3ο π.Χ αιώνα. Σε αυτό το εργαστήριο θα χρησιμοποιηθεί το αρχαίο Κυπριακό Συλλαβάριο και η αρχαία Κυπριακή κεραμική παράδοση ως πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία νέων καλλιγραφικών μορφών και γραμμάτων. Θα υλοποιηθεί η σχεδίαση τόσο κεφαλαίων όσο και πεζών γραμμάτων με βάση αυτές τις μοναδικές και όμορφες φόρμες, ενώ οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν και με τη δημιουργία αρχιγραμμάτων χρησιμοποιώντας ιδέες από την αρχαία κεραμική και την τοπική παλέτα. Θα διδαχθεί η τεχνική “pressure and release” με τη χρήση μολυβιού, ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιηθούν και διάφορα μελάνια και gouache, καθώς και μοναδικές τοπικές Κυπριακές χρωστικές ουσίες. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο των γραφείων της εφημερίδας “Πολίτης”, στη Λευκωσία.

 

Εργαστήριο δημιουργίας ηλεκτρονικών βιβλίων, ePub

Ο ταλαντούχος σχεδιαστής, Νίκος Γαζετάς, Adobe Certified Expert και Instructor, χρησιμοποιεί το InDesign για τη Δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων, ePub. Στο 2ήμερο workshop (27-28|02|2016) μας μαθαίνει πως μπορεί ένας γραφίστας με το πρόγραμμα που ήδη γνωρίζει για τη σελιδοποίηση και το σχεδιασμό εντύπων να σχεδιάσει ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με την κατάληξη .epub που είναι εμπλουτισμένο και περισσότερο προσαρμόσιμο από ένα απλό pdf. Με την εξέλιξη των φορητών συσκευών και την πληθώρα μοντέλων και λειτουργικών συστημάτων ο σχεδιαστής θα πρέπει να μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα χωρίς κόπο και πολύ χρόνο. Το InDesign, το πρόγραμμα που όλοι οι σχεδιαστές ξέρουν πλέον, έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και με τα εργαλεία που ήδη γνωρίζουμε, δίνει τη δυνατότητα της διαμόρφωσης της ροή του σχεδιασμού με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία βιβλίων και σε ηλεκτρονική μορφή. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, στη Λευκωσία.

Το κόστος των εργαστηρίων είναι €40 για τους επαγγελματίες και €25 για τους φοιτητές. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Οι πληρωμές και κρατήσεις θέσεων γίνονται ηλεκτρονικά στο www.graphicstoriescyprus.com στο οποίο θα παρουσιαστεί και το αναλυτικό πρόγραμμά του τριημέρου μαζί με περισσότερες πληροφορίες.

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets