Θωράκισε το brand σου!

Άρθρο | Μαρίνος Φρ. Κλεάνθους, δικηγόρος, διευθυντής Κέντρου Διανοητικής Ιδιοκτησίας IP CYPRUS.

Η δημιουργία ενός brand είναι από μόνη της μια πολύ σημαντική διαδικασία. Κανένα brand όμως δεν μπορεί να έχει προοπτική αν πρώτα δεν κατοχυρωθεί με τις σωστές αποφάσεις στο σωστό χρόνο. Οι κανόνες των πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων παρέχουν την αποκλειστική και πλήρη προστασία που χρειάζεται κάθε brand και που είναι απαραίτητα προκειμένου μια εταιρεία, ένα προϊόν ή μια υπηρεσία να έχει προοπτική και μέλλον.

Τρία είναι τα πιο σημαντικά θέματα που θα πρέπει να εξετάσει κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να διασφαλίσει το μέλλον του brand του:
Κατ΄αρχάς θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι το όνομα και το λογότυπο του brand είναι κατοχυρωμένο ως εμπορικό σήμα. Αρκετοί στην Κύπρο ακόμη συγχύζουν τις έννοιες του εμπορικού σήματος με αυτή της εμπορικής επωνυμίας ή του ονόματος μιας εταιρείας. Στην πράξη, μόνο όσοι έχουν εμπορικό σήμα (στα αγγλικά γνωστό ως trademark) μπορούν να αποτρέψουν τρίτους από το να χρησιμοποιούν το ίδιο ή παρόμοιο λογότυπο ή όνομα. Επίσης μόνο το εμπορικό σήμα δίδει τη δυνατότητα των φορολογικών κινήτρων που προβλέπει η κυπριακή νομοθεσία.

Εισήγησή μας είναι το εμπορικό σήμα του brand να καλύπτει όλες τις χώρες που κυκλοφορεί ή δραστηριοποιείται το brand. Εάν ακόμη αυτό δεν είναι ξεκάθαρο ή εάν προκύπτει θέμα budget, τότε η διαδικασία κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος σε κάθε χώρα μπορεί να γίνει σταδιακά.
Δεύτερο, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι είναι αυτό που διακρίνει ένα brand από άλλα αντίστοιχα. Είναι κάποιο πρωτότυπο πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή; Έχει κάποιο μοναδικό τρόπο λειτουργίας; Είναι η συσκευασία του ή η συνταγή του; Τα συστατικά της ταυτότητας ενός brand μπορούν να προστατευθούν με μια σειρά από τρόπους. Ανάλογα από το πόσο πολύ ενδιαφέρεται ή επενδύει μια εταιρεία στην εικόνα και στα ιδιαίτερα συστατικά του brand της, μπορεί να πετύχει τη μέγιστη και πιο ολοκληρωμένη προστασία. Τα πνευματικά και βιομηχανικά δικαιώματα παρέχουν πλήρη προστασία για κάθε θέμα. Για παράδειγμα, προ μερικών ημερών η εταιρεία Apple κατάφερε να προστατεύσει τη διακόσμηση και τη διαρρύθμιση των καταστημάτων τους ως τρισδιάστατο εμπορικό σήμα, προκειμένου να τερματίσει το φαινόμενο διάφορα καταστήματα να διαρρυθμίζουν με τέτοιο τρόπο τους χώρους τους ώστε εσκεμμένα να δίνουν την εντύπωση ότι συνδέονται με την Apple.

Τρίτο και τελευταίο ζήτημα που θα πρέπει να εξετάσει κάθε ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να προστατεύσει το brand του, είναι να έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική που να καλύπτει τόσο το ίδιο το brand όσο και τα θέματα διαδικτύου, αλλά και γενικότερα τα δικαιώματα των εργαζομένων πάνω στο brand, την προστασία της τεχνογνωσίας και των εμπορικών μυστικών, τα πνευματικά δικαιώματα των συνεργατών (π.χ.των graphic designers και των διαφημιστών κ.λπ.). Όσο όλα αυτά παραμένουν γενικά και αόριστα τόσο και πιο ευάλωτο είναι ένα brand.
Ζούμε την εποχή της εξειδίκευσης και της γνώσης. Είναι πολύ σημαντικό κάθε επιχείρηση που επενδύει στην καινοτομία, την εφευρετικότητα και την πρωτοτυπία να έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική θωράκισης και ανάπτυξης των πνευματικών και βιομηχανικών της δικαιωμάτων. Μόνο έτσι θα μπορεί να απολαμβάνει πλήρως τα δικαιώματά της τόσο στο εμπόριο όσο και στο διαδίκτυο. Αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται τακτικά και να προνοούν ώστε να είναι μπροστά από τις εξελίξεις.

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets