Η Χρυσή Ευκαιρία πήρε το ΧΡΥΣΟ και ανέβηκε στο πιο ψηλό βάθρο! Τυχερό δημιουργικό γραφείο το “The Comeback Studio” το οποίο βρίσκεται στην Ελλάδα.

Η Χρυσή Ευκαιρία πήρε το ΧΡΥΣΟ και ανέβηκε στο πιο ψηλό βάθρο! Τυχερό δημιουργικό γραφείο το “The Comeback Studio” το οποίο βρίσκεται στην Ελλάδα.

Συνέντευξη | Έλενα Γεωργιάδου

Ίσως να είναι η πρώτη φορά που μια εφημερίδα αγγελιών κερδίζει το  κορυφαίο βραβείο στην κατηγορία “Typography” των Πανευρωπαϊκών βραβείων Σχεδιασμού Εφημερίδων.Συγκεκριμένα η εφημερίδα Η “Χρυσή Ευκαιρία” κέρδισε αυτή την τιμητική διάκριση στα 17α Πανευρωπαϊκά Βραβεία Σχεδιασμού Εφημερίδων, ανάμεσα μάλιστα σε πάρα πολλές συμμετοχές. Ένα βραβείο το οποίο σίγουρα θα ζήλευαν πολλοί …. Το τυχερό δημιουργικό γραφείο το οποίο συνέβαλε στην κατάκτησή του είναι το  The Comeback Studio” το οποίο βρίσκεται στην Ελλάδα. Το I LOVE GRAPHIC μίλησε με τους δημιουργούς αυτής της επιτυχίας και πιο συγκεκριμένα με τον κύριο Δημήτρη Κανελλόπουλο, Design Director της εταιρείας αυτής.

Κύριε Κανελλόπουλε, μια μεγάλη επιτυχία, πέτυχε το γραφείο σας πρόσφατα. Αφορά την εφημερίδα “Xρυσή Ευκαιρία” η οποία κυκλοφορεί στην Ελλάδα και η οποία διακρίθηκε με το κορυφαίο βραβείο στην κατηγορία “Typography” των 17ων Πανευρωπαϊκών Βραβείων Σχεδιασμού Εφημερίδων, ανάμεσα σε 196 εφημερίδες οι οποίες συμμετείχαν, προερχόμενες από 26 διαφορετικές χώρες, και ήταν η μόνη εφημερίδα αγγελιών η οποία βραβεύτηκε!  Αν μάλιστα σημειώσουμε ότι μιλάμε για εφημερίδα αγγελιών, ακούγεται ως διπλή επιτυχία! Θα θέλατε να μας πείτε περισσότερα για το διαγωνισμό, το πώς έτυχε να πάρετε μέρος σε αυτόν αλλά και την επιτυχία του δημιουργικού σας γραφείου “The Comeback Studio“;

Έχοντας την πολύ καλή εμπειρία της προηγούμενης συνεργασίας μας με τον όμιλο «Χρυσή Ευκαιρία Α.Ε.» για το περιοδικό «Εύα», μας ανατέθηκε ο επανασχεδιασμός της εφημερίδας τον Απρίλιο του 2014. Η αλήθεια είναι πως γνωρίζαμε το διαγωνισμό από το παρελθόν και από τις πολλές διακρίσεις τις οποίες πέτυχαν εκεί οι ελληνικές εφημερίδες, ειδικότερα για τα infographics τους. Οι συνάδελφοι Πάνος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κατσιγιάννη έχουν πολλές διακρίσεις σε αυτό το κομμάτι. Επίσης θυμόμαστε το σχεδιασμό του «Ελεύθερου Τύπου» (την εποχής της Γιάννας που λέμε) που είχε διακριθεί και ήταν ένα μεγάλο έργο της εποχής. Ίσως να ήταν και η πιο αξιόλογη προσπάθεια η οποία έγινε στον τομέα του σχεδιασμού εφημερίδων στη χώρα μας. Εμείς λοιπόν ενημερώσαμε τον πελάτη, και ο πελάτης έστειλε την εργασία στα βραβεία. Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε αυτή την διάκριση, μια και ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και η κατηγορία πολύ δύσκολη.

βράβευση αφορά τον πλήρη ανασχηματισμό της εφημερίδας. Ποια ήταν η βασική σχεδιαστική κατεύθυνση την οποία ακολουθήσατε;

Καταρχάς, αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός των σελίδων των αγγελιών δεν είχε αλλάξει από την αρχή της κυκλοφορίας της εφημερίδας. Αλλαγές είχαν γίνει στις βινιέτες και στα εξώφυλλα. Το ζητούμενο ήταν να γίνει το περιεχόμενο περισσότερο ευανάγνωστο, να αποκτήσουν τα λογότυπα των ενθέτων ενιαίο σχεδιασμό και να επανασχεδιαστούν οι σελίδες με τη δημοσιογραφική ύλη.

Οι βασικοί κανόνες οι οποίοι ακολουθήθηκαν είναι οι εξής: καθαρό layout, λίγα και βασικά χρώματα, ομοιομορφία στις γραμματοσειρές, «ανάσες» όπου μπορούν να δοθούν, χωρίς όμως να αυξάνεται δυσανάλογα ο αριθμός των σελίδων. Η υλοποίηση του έργου πραγματοποιήθηκε σε 3 φάσεις:

Η πρώτη φάση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 και περιλάμβανε το σχεδιασμό του εξωφύλλου και των εξωφύλλων των ενθέτων (auto moto, εργασία, real estate). Χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες φωτογραφίες έτσι ώστε να αποτελέσουν μια «διακοπή» στη ροή των αγγελιών κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης και ορίστηκαν συγκεκριμένοι χώροι για τις διαφημίσεις.

Η δεύτερη φάση ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε με το λανσάρισμα στις 8 Μαρτίου 2015. Επανασχεδιάστηκαν τα λογότυπα με ενιαία γραμματοσειρά (Gotham Rounded), οι βασικές σελίδες των αγγελιών, οι σελίδες των επίκαιρων άρθρων και των ειδικών αγγελιών. Επίσης θέσαμε πρότυπα (γραμματοσειρά, χρώματα, τυπογραφία) για τις διαφημιστικές μακέτες τις οποίες σχεδιάζει η «Χρυσή Ευκαιρία» για τους πελάτες της και σχεδιάσαμε νέους χάρτες για το ένθετο του real estate.

Καινοτομία του σχεδιασμού αποτελεί ο λευκός χώρος στην κορυφή των σελίδων, ο οποίος τους δίνει   «ανάσα», αλλά κυρίως μας επέτρεψε να προσθέσουμε τίτλους για τις βασικές κατηγορίες και να προσφέρουμε στους αναγνώστες μια καλύτερη εμπειρία αναζήτησης και ανάγνωσης. Ο χώρος αυτός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί είτε για σημειώσεις είτε για premium διαφημιστική καταχώριση.
Σε ό,τι αφορά το τυπογραφικό πλέγμα, επιλέξαμε να διατηρήσουμε ένα πρότυπο σελίδας ανά κατηγορία περιεχομένου. Στις σελίδες των αγγελιών αντικαταστήσαμε τον προηγούμενο 6-στηλο σχεδιασμό με έναν 5-στηλο με κάθετες γραμμές, ο οποίος μας επέτρεψε να έχουμε λιγότερες αράδες με καλύτερο συλλαβισμό, μιας και η κάθε μικρή αγγελία έχει πλήρη στοίχιση. Οι κάθετες γραμμές ανάμεσα στις στήλες βοηθούν την ανάγνωση, αφού διακόπτουν τη μονοτονία της σελίδας. Η αλλαγή αυτή επηρέασε, όπως ήταν φυσικό και το μέγεθος των υπολοίπων αγγελιών (bold, με πλαίσιο, με χρώμα κ.λπ.) αλλά και των διαφημίσεων. Το εξώφυλλο, αλλά και τα εξώφυλλα ενθέτων, θεωρήσαμε ότι χρειάζονται μια πιο απαιτητική λύση 15 στηλών. Εδώ τα πρότυπα σελίδων εξωφύλλων είναι τουλάχιστον 24, πράγμα που μας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς η χρήση κάθε προτύπου εξαρτάται από διάφορες μεταβλητές όπως διαφημιστικές καταχωρήσεις, ημέρα κυκλοφορίας κ.λπ. Οι σελίδες της ύλης έχουν πλέγμα 8 στηλών και οι σελίδες ειδικής προβολής (πλαίσια στο ένθετο εργασία) 6 στηλών. Για να γίνει ποιο ευανάγνωστο το περιεχόμενο αλλά και να βρίσκει ο αναγνώστης ποιο εύκολα τις πληροφορίες τις οποίες αναζητά, έχουν επιλεγεί συγκεκριμένα χρώματα τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλο το έντυπο.

Γιατί έχουν επιλεγεί αυτά τα χρώματα και τι θέλατε να δώσετε στον αναγνώστη με την επιλογή αυτή;

Αλλάξαμε την παλέτα των χρωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η απόδοση των υπαρχόντων ήταν φτωχή στην κυλινδρική εκτύπωση. Οι αποχρώσεις ήταν ορισμένες από τον ανασχεδιασμό ο οποίος είχε γίνει κάποια χρόνια πριν, αλλά αφορούσε κυρίως την επιτυχημένη ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας το 2005. Εμείς έπρεπε να κάνουμε τα πράγματα πιο απλά, μιας και το χαρτί είναι «εφημερίδας» και η ταχύτητα εκτύπωσης μεγάλη. Είχαμε δει πως στα προηγούμενα φύλλα υπήρχαν σελίδες οι οποίες είχαν δύο ίδια χρώματα και η απόδοσή τους ήταν εντελώς διαφορετική. Έτσι ο αναγνώστης θα μπορούσε πολύ εύκολα «να χαθεί. Να νομίζει π.χ. πως αυτός ο πράσινος τίτλος που πιο κάτω ήταν ανοικτό λαχανί ήταν κάτι διαφορετικό. Η επιμέλεια στην εκτύπωση ήταν και αυτό μια ξεχωριστή εργασία από μόνη της, έτσι συνεργαστήκαμε και με την εταιρία «ΙΡΙΔΑ Α.Ε.» για την επιμέλεια της εκτύπωσης και τη θέσπιση κάποιων βασικών ποιοτικών προτύπων.

Διαπιστώνουμε να έχει αλλάξει και η γραμματοσειρά της εφημερίδας…

 Από τις βασικές αλλαγές του επανασχεδιασμού είναι η αντικατάσταση της χρησιμοποιούμενης γραμματοσειράς με την Amplitute GR https://fonts.gr/grammatoseires/el/cat/4/category/3/family/611, η οποία πληροί όλα τα κριτήρια που είχαμε θέσει στην περίπτωση της «Χρυσής Ευκαιρίας».

Είναι ειδικά σχεδιασμένη για να χρησιμοποιείται σε μικρά μεγέθη στιγμών, προλαμβάνει την υπερχείλιση του μελανιού στο χαρτί και διατηρεί την ευαναγνωσιμότητά της σε υψηλό επίπεδο. Επιπλέον, η Amplitute GR είναι «στενεμένη» (condensed) οικογένεια με 24 βάρη. Αυτό μας επέτρεψε να μειώσουμε το χώρο τον οποίο καταλαμβάνουν οι αγγελίες και να δημιουργήσουμε τον επιθυμητό «αέρα» στο πάνω μέρος της βασικής σελίδας, χωρίς όμως να αυξηθεί ο τελικός αριθμός των σελίδων και κατ’ επέκταση το κόστος ανά φύλλο. Η μεγάλη ποικιλία βαρών που διαθέτει μας επιτρέπει πολλές εναλλαγές στους τίτλους και τα κείμενα.

Υπήρξε κάτι το οποίο σας έχει δυσκολέψει στη νέα σχεδιαστική στρατηγική της εφημερίδας;

Κατά την τρίτη και τελική φάση του έργου συνεργαστήκαμε στενά με το ατελιέ της εφημερίδας, που επανδρώνεται από 7 εξαιρετικούς επαγγελματίες. Για να διασφαλίσουμε την ομαλή μετάβασή τους στο νέο σχεδιασμό, επιβλέψαμε τα 4 πρώτα τεύχη με το νέο layout. Το να αλλάζεις τον τρόπο σχεδιασμού μιας ολόκληρης εφημερίδας δεν είναι απλό πράγμα. Πίσω από το κάθε αποτέλεσμα υπάρχουν και εργάζονται άνθρωποι, σχεδιαστές, δημοσιογράφοι, πωλητές περιεχομένου, ακόμα και οι πελάτες είναι μέρος της εφημερίδας. Ξεχάσαμε να αναφέρουμε πως ακόμα και οι απλές πληρωμένες καταχωρήσεις πελατών άλλαξαν. Και εκεί εφαρμοστήκαν σχεδιαστικά πρότυπα, για να μην έχουμε μεγάλες αποκλίσεις στο αποτέλεσμα.  Το να αλλάξουν όλοι ταυτόχρονα ήταν ας πούμε δύσκολο, αν και εκ του αποτελέσματος και μετά από 2-3 εκδόσεις, φάνηκε πως τα πάντα είχαν πάρει τον δρόμο τους.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.comebackstudio.com/portfolio/chrisieukairianewspaperredesign/

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets