Typographic Days 2018 | 22-23 Σεπτεμβρίου 2018

Τα ερευνητικά εργαστήρια Σημειωτικής, Γλώσσας, Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΕΣΟΕ (svclab.com), ΕΕΓΓΕ (lgcrl.com) και η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου (ΕΓΕΚ), συνδιοργανώνουν φέτος το “Typographic Days 2018”, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια διοργάνωση που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και αποτελείται από διαλέξεις και εργαστήρια με θέμα τον τυπογραφικό και το γραφιστικό σχεδιασμό.

Η συνδιοργάνωση του Typographic Days 2018 σε συνεργασία με τους προαναφερόμενους φορείς,  αποτελεί το δεύτερο εκ των τριών θεματικών διήμερων που προτείνει η ΕΓΕΚ για το 2018, και αποσκοπεί στην ενημέρωση και στην εξοικείωση επαγγελματιών του χώρου σε θεωρητικά και τεχνικά θέματα Γραφιστικής και Εικονογράφησης. Κυρίαρχοι στόχοι όλων των εκδηλώσεων της ΕΓΕΚ, είναι να δημιουργηθεί ένα ενεργό δίκτυο από επαγγελματίες με εις βάθος γνώσεις σε θέματα του κλάδου καθώς και οι κατάλληλες συνθήκες για συνεργασίες μεταξύ των μελών της.

Το Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν τέσσερις παρουσιάσεις, ενώ την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου, δύο εργαστήρια -το πρώτο διοργάνωση του ΤΕΠΑΚ και το δεύτερο διοργάνωση της ΕΓΕΚ. Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων θα δούμε πώς η τυπογραφία, η καλλιγραφία και η γραφιστική μπορούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα ενός πρότζεκτ, μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες καταξιωμένων δημιουργών από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ. Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία συνεύρεσης της τοπικής κοινότητας γραφιστών και εικονογράφων, όχι μόνο για εμπλουτισμό γνώσεων, αλλά και για ανταλλαγή ιδεών και απόψεων.

Όλες οι δραστηριότητες του Typographic Days 2018 θα πραγματοποιηθούν στο ΤΕΠΑΚ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρουσιάσεις / Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου / 17:00-20:30
Παρουσιάσεις Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρoυ, Λεμεσός
(Αμφιθέατρο 2, Κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος, Θέμιδος και Ιφιγενείας γωνία)

17:00 – 17:30
Εγγραφές & καφές

17:40 – 18:10
Oded Ezer (il)
The Typographer’s Guide to the Galaxy
Ο καλλιτέχνης μοιράζεται μερικά από τα μεγαλύτερα του project, τις μεθοδολογίες εργασίας του και πηγές έμπνευσης του.

Η παρουσίαση θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

18:10 – 18:50
Θησέας Μουζουρόπουλος (cy)
Σχεδιασμός Σήμανσης & Γραφικών Χώρου
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει αναλυτικά το σκεπτικό και την δημιουργική διαδικασία για το σχεδιασμό συστημάτων σήμανσης με τη χρήση τυπογραφικών συστημάτων με αρθρωτή́ δομή́ (modular systems) συνδυάζοντας τον σχεδιασμό αρμονικών εικονογραμμάτων. Στη παρουσίαση συμπεριλαμβάνονται ο σχεδιασμός στοιχείων για προσανατολισμό, κατευθυντήριες πληροφορίες, ταυτοποίηση προορισμού και η μελέτη σημάτων κινδύνου. Η παρουσίαση εστιάζεται στην εγχώρια παραγωγή και επεκτείνεται στον σχεδιασμό ποικίλων γραφικών εφαρμογών σε τρισδιάστατο χώρο με σκοπό τη λειτουργικότητα, την επικοινωνία και την προώθηση (branding).

18:50 – 19:30
Βασίλης Γεωργίου (gr)
Αυτό δεν είναι τυπογραφία
Μια γρήγορη ματιά στο hashtag «typography» στο instagram αποκαλύπτει πόσο παρανοημένος είναι ο όρος, ακόμη και μέσα στους κύκλους των επαγγελματιών του χώρου. Στην παρουσίαση αυτή επιχειρείται να γίνουν κατανοητές οι διαφορές αλλά και τα κοινά σημεία των τριών διαφορετικών τεχνικών απεικόνισης του αλφαβήτου –της καλλιγραφίας, του lettering και της τυπογραφίας– με βάση την ιστορία, τα εργαλεία σχεδιασμού αλλά και του σκοπού που η κάθε μια καλείται να εξυπηρετήσει, με την βοήθεια απλών, πρακτικών παραδειγμάτων.

19:30 – 20:10
Χριστίνα Πάντζιαρου (cy)
OPEN AIR… relationship – A 7-year Design Affair
Μια ελεύθερη σχέση μπορεί να απασχολεί τα άτομα μόνο για περιορισμένο τμήμα του χρόνου τους ή να έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Μπορεί να είναι μονογαμική ή όχι.
Οι ελεύθερες σχέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν αμοιβαία υποστήριξη, τρυφερότητα και ευχαρίστηση της/του συντρόφου, στοιχεία που απαντώνται και σε πιο δεσμευτικές μορφές σχέσεων. H Χριστίνα θα παρουσιάσει την 7 χρόνων OPEN AIR σχεση της με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017.

 

Εργαστήρια (Παράλληλα) / Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου

10:00 – 14:00
Instructor: Oded Ezer (il)
Τοποθεσία: Εργαστήριο τέχνης και σχεδιασμού (ΕΤΣ) (Πλατεία Ηρώων, Λεμεσός)
Θέμα: How to Create Cutting-Edge Typographic Concepts

Περιγραφή: Ένα σύντομο μάθημα από τον “Super Typographer and design fiction hero” οπως τον αποκάλεσε η Paola Antonelli από το MoMA, για τους τρόπους δημιουργίας και ανάπτυξης πειραματικών έργων με την χρήση της τυπογραφίας, προκειμένου να επεκταθούν τα όρια του επαγγέλματος τους σχεδιαστή. Τι μπορει να θεωρηθεί ιδέα αιχμής στην τυπογραφία; Ποιές μεθόδους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αντλήσουμε μια νέα ιδέα; Πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ιδέα ως έναυσμα για μια ιστορία; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποιο να εξελιχθεί η ιδέα μας; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θα συζητηθούν απο τον Oded Ezer με τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου του.

Άτομα: 20 (απαραίτητη η προκράτηση θέσης)
Εγγραφή: Δωρεάν

Το εργαστήριο διοργανώνεται από το ΤΕΠΑΚ και θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

10:00 – 16:00
Instructor: Βασίλης Γεωργίου (gr)
Τοποθεσία: Εργαστήριο Γραφιστικής (ΕΓΡΑ) (Πλατεία Ηρώων, Λεμεσός)
Θέμα: Εργαστήριο Lettering: Hello, I am _________

Περιγραφή: Παίρνοντας έμπνευση από υπάρχοντα μοντέλα ελληνικών χειροποίητων γραμμάτων (επιγραφές, εξώφυλλα, διαφημίσεις κ.λπ.) Οι συμμετέχοντες θα σχεδιάσουν το όνομά τους, ξεκινώντας από το προσχέδιο στο χέρι και καταλήγοντας στο τελικό σχέδιο με την χρήση του υπολογιστή. Σκοπός του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν την διαδικασία σχεδιασμού και την τελική αποτύπωση με την σωστή χρήση διανυσμάτων (vectors) στο Adobe Illustrator.

Άτομα: 15 (απαραίτητη η προκράτηση θέσης)
Εγγραφή: 20 ευρώ (προτεραιότητα στα μέλη της ΕΓΕΚ)

Το εργαστήριο αυτό διοργανώνεται αποκλειστικά από την ΕΓΕΚ και θα διεξαχθεί στην ελληνική γλώσσα. Προτεραιότητα συμμετοχής θα έχουν τα μέλη της ΕΓΕΚ. Τυχόν διαθέσιμες θέσεις μετά τις εγγραφές των μελών της Ένωσης, θα διατεθούν στο κοινό με σειρά προτεραιότητας.

 

Για εγγραφή στα workshop επικοινωνήστε με το mail@cagdi.org.cy ή στο 99409982.

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets