Κλήμης Μαστορίδης

Κλήμης Μαστορίδης

Σύντομο βιογραφικό

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες ο Κλήμης Μαστορίδης εργάζεται στο χώρο του τυπογραφικού σχεδιασμού και της εκδοτικής παραγωγής. Ως πρόεδρος της «AlterVision, τυπογραφία και οπτική επικοινωνία”, γενικός διευθυντής του εκδοτικού οίκου «Τυποφιλία» και διευθυντής των «Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας» οργάνωσε και επέβλεψε μεγάλο αριθμό έργων οπτικής γραφικής επικοινωνίας για κρατικούς οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρίες και πρωταγωνίστησε στην ελληνική τυπογραφική εκπαίδευση και έρευνα μέσω της συγγραφής βιβλίων, της έκδοσης ενός διεθνούς περιοδικού, και της πραγματοποίησης σημαντικών συνεδρίων. Από το 1998 εκδίδει και διευθύνει το περιοδικό Υφέν, βήμα για την τυπογραφία και είναι συγγραφέας των βιβλίων Θέματα αναπαραγωγής και εκτύπωσης: εγχειρίδιο γραφικών τεχνών (νέα έκδοση 2010) και Casting the Greek newspaper (1999).

Σπούδασε τυπογραφία και εκδοτική, όφσετ και ρεπρογραφία, και σχεδιασμό βιβλίου στο «London College of Printing» και έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο «Τμήμα Τυπογραφίας και Γραφικής Επικοινωνίας» του Πανεπιστημίου του Reading, στην Αγγλία. Είναι Fellow της «International Society of Typographic Designers» (ISTD) και του «Institute of Paper, Printing and Publishing» (IP3), πρόεδρος του «Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Τυπογραφίας και της Οπτικής Επικοινωνίας» (ISTVC) καθώς και ιδρυτής και γενικός γραμματέας του «Παγκόσμιου Συνεδρίου Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας» (ICTVC).

Από το 2008 έως το 2014 διετέλεσε πρόεδρος του «Τμήματος Σχεδιασμού και Πολυμέσων» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας όπου, από τη θέση του Καθηγητή Τυπογραφίας και Γραφικής Επικοινωνίας, έχει την ευθύνη του προπτυχιακού προγράμματος «Γραφική Επικοινωνία» καθώς και του μεταπτυχιακού «Ψηφιακές Τέχνες και Σχεδιασμός». Το 2016 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Κοσμήτορας της «Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Περισσότερες πληροφορίες στο: http://unic.academia.edu/klimismastoridis

Τίτλος Ομιλίας: Η γραφική γραφιστική κι η γραφιστού που τα Λεύκαρα

Αναπάντεχες συγκυρίες πυροδοτούν ενίοτε ενδιαφέρουσες αντιπαραθέσεις στις κοινότητες της οπτικής γραφικής επικοινωνίας και του design.

Ποια είναι τα αντανακλαστικά και με ποιον τρόπο αντιδρούν οι επαγγελματίες της πρακτικής και της εκπαίδευσης;
Ποια είναι τα κριτικά εργαλεία και μέχρι ποιο σημείο μπορούν ή είναι διατεθειμένοι να τα χρησιμοποιήσουν;
Ποιοι και με ποιους τρόπους καθορίζουν τα όρια του διαλόγου και ποιοι και για ποιους λόγους τα αποδέχονται;
Για 30 πρώτα, ο ΚΜ ανατέμνει μια μεσανατολική σχεδιαστική πραγματικότητα, βασανίζοντας το ερώτημα αν ο δρόμος για τη δημιουργική σύνθεση περνά απαραίτητα μέσα από την όξυνση και τη ρήξη.