ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Για την παρακολούθηση των διαλέξεων πρέπει να γίνει κράτηση θέσεων.

2:30μμ - 3:30μμ

Εγγραφή

3:40μμ - 4:00μμ

Καλωσόρισμα από την ομάδα του Ι Love Graphic

4:00μμ - 4:30μμ

Μαρίνος Κλεάνθους | Τι είναι τα πνευματικά δικαιώματα και πως κατοχυρώνονται.

Ως δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ορίζουμε μια ομάδα από δικαιώματα που αποσκοπούν στην προστασία κάθε πρωτότυπης δημιουργίας που είναι αποτυπωμένη με μια συγκεκριμένη υλική μορφή.

Κάθε δημιουργός θα πρέπει να γνωρίζει τα όρια και τα πλαίσια των δικαιωμάτων του, προκειμένου να αποτρέπει τρίτους από το να εκμεταλλεύονται τα δικαιώματά του αλλά και για να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει κάθε χρήση έχει σχέση με τα έργα του.

Στην παρουσίαση αυτή, θα παρουσιαστούν συνοπτικά τα πνευματικά δικαιώματα και θα δοθούν πρακτικά παραδείγματα της άσκησής τους.

4:40μμ - 5.20μμ

«Μαζί με τον Φίλιππος De Castan, Ένας από τους πρώτους γραφίστες στην Κύπρο» (ανοικτή συζήτηση)

Για εμάς τους νέους, θα λέγαμε ότι, το να έχεις δίπλα σου παλιούς και έμπειρους γραφίστες είναι η καλύτερη εκπαίδευση.

Σίγουρα τα βιώματα από την πορεία ενός τέτοιου ανθρώπου, στην γραφιστική και οπτική επικοινωνία, είναι πολλά και σημαντικά.

Η γραφιστική του τότε, οι τεχνικές του παρελθόντος και η μετάβαση τους στα tools και στην σύγχρονη γραφιστική, αλλά και τα “προβλήματα” που έπρεπε να αντιμετωπισθούν για να αντιμετωπίσουν την σύγχρονη αγορά, τα ξανά ζούμε στην όμορφη “γραφιστική κουβέντα” που έχουμε με το Philip De Castan.

Η ομιλία είναι σε διάλογο με το κοινό.

5:20μμ - 6:00μμ

Διάλειμμα για καφέ

6:00μμ - 6:30μμ

Γιάννης Καρλόπουλος | Αγάπα τον πλησίον σου

Στις μέρες μας, το συναίσθημα της αγάπης προς αλλήλους και κατ’ επέκτασιν προς τα έργα τους (στην περίπτωσή μας, προς το graphic design) φαντάζει παραπάνω από επίκαιρο και επιτακτικό. Οχι όμως ως «επιβολή», αλλά ως μια βαθύτερη ανάγκη επικοινωνίας και αναζήτησης. Τόσο του Άλλου, όσο και του εαυτού μας.

Στην Κύπρο, η σημασία που διαφαίνεται ότι μπορεί να επιφέρει ένα τέτοιο απόφθεγμα είναι θεμελιακή. Το να αγαπάμε την γραφιστική, την τυπογραφία και τα γράμματα, προϋποθέτει απαλλαγή από στερεοτυπικές δεσμεύσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος, εμπόδια και παράσιτα στο κάνουμε ένα preview της μελλοντικής κυπριακής οπτικής γλώσσας. Μιας ταυτότητας που περιλαμβάνει τρεις συνιστώσες (ελληνική-τουρκική-αγγλική) που συνεισφέρουν και συμπυκνώνουν ένα ιδιότυπο μεσογειακό και ευρωπαϊκό γλωσσάρι.

Αγαπώ σημαίνει αφήνομαι, χάνομαι μέσα στον άλλο, δόσιμο. Το Εγώ παραχωρεί τη θέση του στο Εμείς. Ελληνες, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Άγγλοι, Τούρκοι και όποιοι Άλλοι ας γιορτάσουμε δίνοντας το έναυσμα για την επίτευξη ενός στόχου-ονείρου.

6:30μμ - 7:00μμ

Δήμητρα Εγγλέζου | International Motion Festival, Cyprus – IMF

7:30μμ

Εγκαίνια έκθεσης αφίσας και motion design με θέμα “+Κινηση” από το δήμαρχο Αγλαντζιάς Κώστα Κόρτα.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης αφίσας και motion design, το κοινό θα μπορεί να πληροφορηθεί για τα τμήματα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας των Πανεπιστημίων της Κύπρου.