100 Posters for Crete. Μαζί μας ο γραφίστας και εμπνευστής της ιδέας Βασίλης Πιτσώνης.

Συνέντευξη | Έλενα Γεωργιάδου 

Μια πολύ πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα έκθεση αφίσας θα πραγµατοποιηθεί στα Χανιά της Κρήτης τον µήνα αυτό. 100 δηµιουργοί/γραφίστες από την Ελλάδα και Κύπρο ενώνουν τις δηµιουργίες τους για έναν κοινωφελή σκοπό. 100 αφίσες µε θέµα την Κρήτη, θα εκτεθούν στο πανέµορφο λιµάνι των χανιών. Μια έκθεση γραφιστικής µε πανελλαδικό ενδιαφέρον. Ο Βασίλης Πιτσώνης, γραφίστας και εµπνευστής της ιδέας αυτής, µας µοιράζει τις σκέψεις του και την φιλοσοφία της έκθεσης, 100 Posters for Crete.

Η έκθεση αυτή, διεξάγεται από το Omen Art Shop Gallery µε έδρα τα Χανιά της Κρήτης. Ίσως είναι η πρώτη φορά που βλέπουµε µία γκαλερί να στρέφεται προς την γραφιστική τέχνη. Ποια ήταν η αιτία της στροφής αυτής;

∆εν θα έλεγα ότι πρόκειται περί στροφής, όσο περί επέκτασης των στενών παραδοσιακών πλαισίων που έχουµε στο νου µας όταν ακούµε τη λέξη “γκαλερί”. Αν µη τι άλλο, µία γκαλερί οφείλει να ενηµερώνεται και να εµπλουτίζει το αντικείµενό της µε νέες ή ανερχόµενες µορφές τέχνης. Ο φίλος και ιδιοκτήτης του Omen, Φώτης Αµπατζίδης, ήταν πάρα πολύ θετικός και υποστηρικτικός από την πρώτη στιγµή στο άκουσµα µιας τέτοιας ιδέας και µε µεγάλη χαρά δέχτηκε να την υποστηρίξει λογιστικά και οργανωτικά.

 Ποια είναι η σύλληψη της ιδέας;

Η ιδέα προέκυψε ουσιαστικά από την ανάγκη για µία έκθεση γραφιστικής µε πανελλαδικό ενδιαφέρον. Με προβληµάτισε η σύνδεση της αφίσας µε τον τόπο και τον σκοπό. Θέλησα να µην είναι απλώς µία έκθεση γραφιστικών δηµιουργιών, αλλά µία έκθεση που θα ενσωµατώνει τον τόπο ή θα ενσωµατώνεται από αυτόν. Μία έκθεση που δεν θα είναι αδιάφορη προς τα κοινωνικά προβλήµατα. Έτσι έγινε η σύνδεση Αφίσα-Κρήτη-Φιλανθρωπία.

100 αφίσες για την Κρήτη. Μπορείτε να µας πείτε περισσότερο για την έκθεση αυτή;

Στο πλαίσιο που περιέγραψα παραπάνω, έπρεπε να βρω ένα θέµα που να είναι ταυτόχρονα αγαπητό στους δηµιουργούς, αλλά και στο κοινό που θα την επισκεφτεί. Τι πιο ταιριαστό από την Κρήτη! ∆εν υπάρχει άνθρωπος που να µη γνωρίζει έστω και ένα µέρος του πολιτισµού, της φυσικής οµορφιάς ή της γαστρονοµίας της Κρήτης. Ακόµα κι αν δεν την έχει επισκεφτεί, µπορεί πολύ εύκολα να σχηµατίσει παραστάσεις στο µυαλό του για το νησί. Αρκούν και οι γνώσεις που αποκτήσαµε ως µαθητές δηµοτικού γι’ αυτό!

Για την έκθεση αυτή έχει γίνει ανοικτό κάλεσµα σε γραφίστες τόσο από Ελλάδα αλλά και από την Κύπρο. Ποια ήταν τα κριτήρια της επιλογής και ποιο είναι το όφελος που θα έχουν οι δηµιουργοί;

Ήταν ένα µεγάλο στοίχηµα για µένα να µπορεί να συµµετέχει στην έκθεση κάθε γραφίστας. ∆εν έπαιξε κανένα ρόλο στην επιλογή των συµµετεχόντων το πορτφόλιό τους, το όνοµά τους, το γραφιστικό τους έργο. Το αντίθετο µάλιστα. Για µένα είχε περισσότερο νόηµα να δηµιουργήσει µία αφίσα ακόµα και ο γραφίστας που δεν έχει καµία εξοικείωση µε το αντικείµενο, που ενδεχοµένως εργάζεται ως υπάλληλος γραφείου σε µια µικρή και τυποποιηµένης παραγωγής επιχείρηση. Ήθελα να ταξιδέψουν δηµιουργώντας αυτή την αφίσα. Ήθελα όλοι να είναι ισότιµοι ο ένας απέναντι στον άλλον και να εκθέσουν δίπλα-δίπλα. Ήθελα να µην υπάρχουν µεγάλα και µικρά ονόµατα. Γι’ αυτό το λόγο η έκθεση δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Είναι κάτι που από την πρώτη στιγµή είχα αποκλείσει. ∆υστυχώς, έπρεπε να υπάρχει περιορισµός συµµετοχών, γι’ αυτό και ο αριθµός είναι 100, που βέβαια δεν τον θεωρώ µικρό. Έτσι λοιπόν η επιλογή των συµµετεχόντων έγινε µε σειρά προτεραιότητας. Οι 100 πρώτοι που δήλωσαν συµµετοχή, αυτοί εκθέτουν τα έργα τους.
Το όφελος για τους δηµιουργούς είναι πολλαπλό. Εκτός του ότι συµµετέχουν σε µία έκθεση µε φιλανθρωπικό χαρακτήρα, τους δίνεται η ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους σε χιλιάδες µάτια. Κάθε αφίσα συνοδεύεται από το όνοµα του δηµιουργού και ένα link (εφόσον το έχει δώσει ο δηµιουργός), ώστε να µπορεί ο κάθε ενδιαφερόµενος να δει παραπάνω δουλειές του. Τέλος, και ίσως το πιο σηµαντικό, είναι ότι ο δηµιουργός κλήθηκε να σχεδιάσει µια αφίσα τελείως ελεύθερα, χωρίς καµία καθοδήγηση και περιορισµό, σε αντίθεση µε ό,τι έχει συνηθίσει από την επαγγελµατική του εµπειρία.

Ενδιαφέρον της όλης προσπάθειά σας, είναι ότι η έκθεση θα έχει και φιλανθρωπική διάσταση. Μπορείτε να µας πείτε περισσότερα για την κίνηση αυτή;

Στόχος της έκθεσης, όπως προανέφερα, ήταν να γίνει µία σύνδεση µε τη δύσκολη πραγµατικότητα που ζούµε ή ζουν πολλοί συνάνθρωποί µας. Με αυτό το σκεπτικό επελέγησαν δύο πολύ δραστήριοι και µε µεγάλο έργο σύλλογοι της πόλης των Χανίων, η «ΕΛΕΠΑΠ Χανίων» και ο «Ορίζοντας», για να τους προσφερθούν τα έσοδα από την πώληση των αντιτύπων των αφισών, τα οποία θα πωλούνται έναντι πολύ χαµηλής τιµής.

 Όπως έχουµε αναφέρει, η έκθεση διεξάγεται από το Omen Art Shop Gallery. Εκτός από την γκαλερί, ποιοι άλλοι οργανισµοί / θεσµοί υποστηρίζουν την προσπάθειά σας και πότε ακριβώς θα διεξαχθεί η έκθεση και που; 

Την ιδέα από την πρώτη στιγµή αγκάλιασαν η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και ο ∆ήµος Χανίων, χωρίς τη συµβολή των οποίων η έκθεση αυτή θα ήταν ανέφικτη. Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τους τίτλους των φορέων αυτών, που ήταν πρόθυµοι να «τρέξουν» την υλοποίηση του εγχειρήµατος. Κυρίως όµως θέλω να πω ένα µεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους µου που πρόσφεραν τη δουλειά τους τόσο αβίαστα και απλόχερα για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

Διάρκεια  έκθεσης |  από 27/7 έως 18/8  | Φρούριο Φιρκά, στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων.

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets