Η πρόεδρος της Ένωσης Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου, Ερμίνα Εμμανουήλ. Μια ταλαντούχα σχεδιάστρια που έχει παντρέψει το ταλέντο της με τον επαγγελματισμό με μεγάλη επιτυχία!

Συνέντευξη | Έλενα Γεωργιαδου

 

Την γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τις ανθρώπινες φιγούρες της, ένα σχεδιαστικό χαρακτηριστικό που σίγουρα την προδίδει δημιουργικά, αλλά και από τις διάφορες εικονογραφήσεις που έχει δημιουργήσει. Σίγουρα, όταν κάποιος παντρέψει τη δημιουργικότητα με τον επαγγελματισμό, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό! Πίσω από κάθε δουλειά της, η Ερμίνα ξετυλίγει το απέραντο ταλέντο της. Ένα ταλέντο που μελλοντικά έχει πολλά να προσφέρει στον τομέα μας…

Το I Love Graphic είχε την χαρά να συνομιλήσει με την Ερμίνα, για την δουλειά της, την ίδια αλλά και για τις σκέψεις της για τον τομέα της εικονογράφησης και γενικά την γραφιστικη και οπτική επικοινωνία.

 

Αν σκεφτούμε λίγο το προφίλ του καθενός μας ξεχωριστά, που ασχολείται με τις τέχνες γενικότερα, θα διαπιστώσουμε ότι οι περισσότεροι από εμάς, όταν είμασταν στην παιδική μας ηλικία, μας άρεσαν τα πινέλα, τα χρώματα και γενικά η ζωγραφική.

Να υποθέσουμε ότι και εσύ ήσουν ένα απ’ αυτά τα παιδιά;

Σίγουρα! Από πολύ μικρή ηλικία πάντα κρατούσα διάφορα υλικά στα χέρια μου και πάντα κάτι έγραφα ή ζωγράφιζα. Και κάπως έτσι στα 6 μου ξεκίνησα μαθήματα ζωγραφικής μέχρι και τα 18 μου που πήγα για σπουδές.

Σε γνωρίσαμε κυρίως ως εικονογράφο. Τι ήταν αυτό που σε είχε τραβήξει περισσότερο σε αυτόν τον τομέα της οπτικής επικοινωνίας;

Αρχικά έχω σπουδές στις Καλές Τέχνες και έπειτα έκανα το μεταπτυχιακό μου στην Γραφιστική Επικοινωνία. Τελειώνοντας τις σπουδές μου, δούλεψα σε μια από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρίες στην Κύπρο όπου και έμαθα πολλά πράγματα για το design. Η αγάπη μου και η ανάγκη μου να εκφράζομαι όμως μέσα από την δημιουργία της εικόνας με έκανε να τραβήξω προς την εικονογράφηση η οποία δεν είναι απλά έκφραση αλλά έχει στόχο και την επικοινωνία, είτε ενός μηνύματος, είτε μιας ιδέας, ενός συναισθήματος ή μιας κατάστασης.

 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι η εικονογράφηση;

Η Εικονογράφηση είναι εικόνα/εικόνες σχεδιασμένες με απώτερο σκοπό την επικοινωνία ενός σκεπτικού/ιδέας (concept) ή ενός κειμένου. Η εικονογράφηση συνήθως γίνεται για να ενσωματωθεί και εφαρμοστεί σε άλλα μέσα όπως είναι τα βιβλία, αφίσες, μέρος μιας οπτικής ταυτότητας ενός brand, συσκευασίες, διαφημίσεις, ενδύματα, animations, ταινίες και πολλά άλλα.

Ποια ήταν η καλύτερη επαγγελματική σου δουλειά που σε άγγιξε περισσότερο;

Δεν θα πω η καλύτερη, δεν τις διαχωρίζω γιατί η κάθε δουλειά με αγγίζει με τον δικό της τρόπο. Θα πω με χαρά όμως ότι τα τελευταία δύο χρόνια με προσεγγίζουν συνεργάτες με θέματα κοινωνικά που με ενδιαφέρουν και εμένα προσωπικά και χαίρομαι να τα αναπτύσσουμε και να τα επικοινωνούμε μέσα από την εικονογράφηση. Μια δουλειά που με άγγιξε είναι το τελευταίο βιβλίο που εικονογράφησα, που έγραψαν 3 εκπαιδευτικοί, και οι 3 γυναίκες και μια εγώ που το εικονογράφησα, ήταν μια γυναικεία συνεργασία. Φυσικά το θέμα του βιβλίου και πάλι αφορούσε τις γυναίκες και ονομάζεται “Κύπριες γυναίκες που εμπνέουν”. Αφορά τις ιστορίες 3 Κύπριων γυναικών που γκρέμισαν τα στερεότυπα, αψήφησαν τους κοινωνικούς κανόνες και χάραξαν τους δικούς τους δρόμους στην εποχή τους. Με άγγιξε πολύ και ήταν μεγάλη χαρά και τιμή που συνεργάστηκα με τις 3 εκπαιδευτικούς γιατί δώσαμε φωνή και εικόνα σε παλιότερης γενιάς Κύπριες γυναίκες που άφησαν ιστορία στο νησί μας, για τις σημερινές γυναίκες.

 

Μελετώντας κανείς τη δουλεία σου, θα διαπιστώσει εύκολα μια καλλιτεχνική ταυτότητα της Ερμίνας και εύκολα μπορεί να σε χαρακτηρίσει ανθρωποκεντρική, μιας και οι ανθρώπινες φιγούρες είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό σου. Θα έλεγα πολλοί συνάδελφοι θα ζήλευαν αυτή την διαπίστωση σε επαγγελματικό τομέα.

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά ναι, τα οποία “προδίδουν” αν θες ότι είναι σχεδιασμένα από εμένα αν και στα παραμύθια κάπως μου βγαίνουν λίγο διαφορετικά κάθε φορά νομίζω. Το στυλ είναι κάτι που έρχεται μετά από πολλή δουλειά και γνώση στο αντικείμενο. Και για μένα δεν είναι κάτι το οποίο είναι σταθερό. Είναι σε εξέλιξη. Ο στόχος είναι να πειραματίζεσαι και να κάνεις λάθη, να παρατηρείς αυτά που γίνονται “λάθος” και να προβληματίζεσαι και να φτιάχνεις τα επόμενα αφήνοντας πίσω τα παλιά “λάθη” και κάνοντας νέα. Με αυτόν τον τρόπο χτίζεις πάνω σε αυτά που σου αρέσουν και αφαιρείς αυτά που δεν σου αρέσουν.

 

Ως επαγγελματίας που είσαι στον τομέα αυτό και ζεις και εργάζεσαι στην Κύπρο, θεωρείς ότι ο τομέας της οπτικής επικοινωνίας στην Κύπρο έχει κάνει πρόοδο; Πιστεύεις ότι ήρθε η περίοδος που μπορούμε να λέμε την φράση “Κυπριακό Design” και κουλτούρα στην τέχνη μας;

Θεωρώ ότι έχει γίνει πρόοδος, υπάρχουν πολλοί καλοί designers στο νησί μας, όμως δεν υπάρχει ακόμη σε τέτοιο βαθμό ομαδικότητα και συνοχή ώστε να μπορέσουμε να πούμε ‘κυπριακό design’, ‘κυπριακή ταυτότητα’. Ο λόγος πιστεύω είναι ότι το design δεν είναι κατοχυρωμένο ως επάγγελμα, θεωρείται ακόμη και από το κράτος ως χόμπι, δεν έχει σωστές δομές ούτε σε εκπαιδευτικό επίπεδο που να βοηθά τους designers, και ως αποτέλεσμα υπάρχει πολλή διαφορά στον τρόπο διαχείρισης και παραγωγής. Εύχομαι και ελπίζω ότι αυτό θα αλλάξει και ιδανικά να δημιουργήσουμε έναν κοινό κώδικα δεοντολογίας και να τον ακολουθούμε όσοι πιο πολλοί γίνεται ώστε το κοινό, οι πελάτες, οι συνεργάτες να αντιμετοπίζονται με τον ίδιο ισότιμο τρόπο και να καταλήξει να υπάρχει μια κατανόηση τόσο ως προς τον designer όσο και ως προς τους πελάτες και το κοινό.

 

Πιστεύεις ότι ο δρόμος ενός εικονογράφου είναι εύκολα στρωμένος; Αν όχι ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος στην εποχή μας; Είναι κατανοητό στους πελάτες ο ρόλος του εικονογράφου σε μια γραφιστική εργασία;

Νομίζω κανένας δρόμος δεν είναι εύκολα στρωμένος. Σίγουρα για ένα επάγγελμα που δεν είναι κατοχυρωμένο, για μια νοοτροπία που δεν κατανοεί τη σημασία της Οπτικής Επικοινωνίας, είναι πολύ δύσκολο να υπάρχουν ευκολίες. Σε όλη την πορεία μου μέχρι τώρα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος (όχι μόνο η εικονογράφηση) είναι η αντίληψη που υπάρχει για την αξία αυτής της δουλειάς. Εάν το κοινό δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι όλα σχεδόν γύρω μας είναι σχεδιασμένα από κάποιον και αν δεν καταλάβουμε και οι ίδιοι οι σχεδιαστές την αξία της δουλειάς μας τότε δύσκολα θα υπάρξει αλλαγή στον τρόπο που παρουσιάζεται ο κλάδος. Αυτό συνεπάγεται στο να μην πληρωνόμαστε αρκετά λόγω της αντίληψης αυτής ή να το προκαλούμε και εμείς οι ίδιοι μη αναγνωρίζοντας την αξία της δουλειάς μας. Δυσκολίες υπάρχουν πολλές οπότε δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω, είναι σημαντικό να μιλάμε μεταξύ μας, να ανταλλάζουμε απόψεις και γνώσεις αλλά και να επικοινωνούμε και με τους πελάτες-συνεργάτες μας ώστε κι εκείνοι να μπορέσουν να καταλάβουν την αξία της Οπτικής Επικοινωνίας.

 

Στα τελευταία βραβεία ΕΒΓΕ 2023, είχες αποσπάσει έπαινο για την εικονογράφηση βιβλίου με τίτλο “Ντεόν το Ακορτεόν”. Θες να μας πεις λίγα λόγια για αυτήν την εικονογράφηση και πόσο σημαντική ήταν για εσένα αυτή η διάκριση;

Η περσινή χρονιά απέσπασε διάφορες διακρίσεις γιατί είχα την τιμή και τη χαρά να έχω πολύ όμορφες συνεργασίες που έφεραν και όμορφα αποτελέσματα. Το παραμύθι ήταν μια από αυτές και για μένα ήταν πολύ σημαντική η συνεργασία που είχα με την συγγραφέα του βιβλίου και την γραφίστρια, γιατί δημιουργήθηκε μια σχέση που δεν ήταν πια σχεδιαστή-πελάτη, αλλά σχέση συνεργατών. Ήταν εξίσου σημαντικό και για τις 3 μας να βγει ένα αποτέλεσμα που θα έκανε τη διαφορά στους μικρούς αναγνώστες. Για μένα είναι πιο σημαντικό να βγει μια ωραία συνεργασία και ένα αποτέλεσμα που θα καταφέρει να αλλάξει έστω και κάτι μικρό σε κάποιον άνθρωπο. Είμασταν πολύ χαρούμενες φυσικά για τη διάκριση αλλά το σημαντικό είναι ότι το βιβλίο αυτό το διαβάζουν τα παιδιά ενώ μπορούν να ακούσουν και την αφήγηση στο Youtube όπως και τα τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για το βιβλίο. Και οι άλλες διακρίσεις ήταν εξίσου σημαντικές και θεωρώ ότι κατάφεραν να πάρουν διακρίσεις γιατί υπήρχε αμοιβαία αγάπη για τη δουλειά και ελευθερία ως προς τη δημιουργία.

 

Πριν κλείσουμε την όμορφη κουβέντα μας θα ήθελα να αναφερθούμε για την δική μας ένωση, την Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου, στην οποία σε αυτό το διοικητικό συμβούλιο είσαι η πρόεδρος. Πες μας τι είναι και τι σκοπούς έχει η ένωση αυτή και φυσικά πόσο σημαντικό είναι ένας επαγγελματίας να είναι μέλος στην Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου.

Η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου, έχει συσταθεί από το 2016 ως επίσημη ένωση των γραφιστών και εικονογράφων Κύπρου που εργοδοτούνται από εταιρείες και οργανισμούς ή ενεργούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή είναι εκπαιδευτικοί στον τομέα της γραφιστικής ή/και εικονογράφησης. Διοικείται από δικαιούχους μέλη της, τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς σε αυτήν. Σκοποί της ΕΓΕΚ είναι να δημιουργήσει και να καλλιεργήσει στους ενδιαφερομένους μια ορθή αντίληψη και να προάγει την κατανόηση του ρόλου των γραφιστών ή/και εικονογράφων, της αξίας και εφαρμοσιμότητας αυτών σε άλλους επιχειρηματικούς -και μη- τομείς. Να διατελέσει καταλυτικό ρόλο σε θέματα δεοντολογικής φύσης που αφορούν σε αρμόδιους φορείς και επαγγελματίες του χώρου. Να προάγει τη γραφιστική και εικονογράφηση ως επαγγελματική και πολιτισμική δύναμη. Να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο τα μέλη θα μπορούν να συναναστραφούν, να ανταλλάξουν ιδέες και να εξελιχτούν μέσω τριβής με άλλους δημιουργούς, αλλά και μέσα από εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, συζητήσεις, συνέδρια, σεμινάρια και εργαστήρια. Να ανοίγει εποικοδομητικούς διαλόγους με αρμόδιους φορείς, για να δίνονται ουσιαστικές λύσεις σε ζητήματα που άπτονται του κλάδου.Τη σύσταση και διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μελών όπως αυτά προκύπτουν και από τις αξίες, τα πρότυπα και τις ηθικές πρακτικές όπως και την ενίσχυση της αξίας της οπτικής επικοινωνίας και η τόνωση του αντικτύπου της στην κοινωνία, την οικονομία και το συλλογικό μας μέλλον.

Είναι σημαντικό ένας επαγγελματίας να είναι μέλος αυτής της κοινότητας ώστε να μπορούμε συλλογικά να θέσουμε υποδομές για τον κλάδο και να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας και συνεργασίας. Υπάρχουν διάφορα θέματα που απασχολούν την κοινότητα, υπάρχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις που ως φορέας η ΕΓΕΚ μπορεί να διεκδικήσει και να θέσει. Μπορεί όμως να το κάνει εάν υπάρχουν νούμερα, γιατί μόνο όταν υπάρχει συλλογικότητα μπορούμε να ζητήσουμε να αλλάξουν κάποια δεδομένα που δεν είναι με το μέρος μας. Είτε είναι από την Κυβέρνηση, είτε είναι από Οργανισμούς και Φορείς, είτε είναι από εταιρίες που ζητούν εργαζομένους. Εάν είμαστε μαζί σαν μια ομάδα μπορούμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα που μας εμποδίζουν, βελτιώνοντας και τη δική μας εργασία αλλά και των μελλοντικών σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας. Επίσης η ΕΓΕΚ προσφέρει εκπτώσεις σε συνέδρια, διαγωνισμούς και βραβεία στα μέλη της, καθώς υποστηρίζει διάφορες δράσεις και φορείς που ασχολούνται με θέματα που αφορούν τον κλάδο. Μέχρι σήμερα έχει πολλές συνεργασίες με διάφορους φορείς, οργανισμούς, πανεπιστήμια κτλ. Επίσης κάθε μέλος έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει δικό του προφίλ στην ιστοσελίδα της ΕΓΕΚ με επιλεγμένες εργασίες και στοιχεία επικοινωνίας, τα οποία η ΕΓΕΚ μοιράζεται συχνά με άτομα, φορείς, οργανισμούς και εταιρίες που ψάχνουν σχεδιαστές για συνεργασία.

Εδώ μπορείτε να δείτε γενικά για την ΕΓΕΚ, όπως και τα προφίλ των μελών: https://cagdi.org.cy/

Και εδώ μπορείτε να μας κάνετε join στην δημιουργική μας κοινότητα: https://cagdi.org.cy/%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%b7/%ce%b1%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae%cf%82/

Περισσότερα για τις δράσεις και τα μέλη μας μπορείτε να βλέπετε και στο Facebook και το Instagram.

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets