3ος διεθνής διαγωνισμός αφίσας | Απονομή βραβείων και τιμητικών διακρίσεων, 24/9/2016

3ος διεθνής διαγωνισμός αφίσας | Απονομή βραβείων και τιμητικών διακρίσεων, 24/9/2016

Πηγή | http://www.typography-museum.gr/

Μέσα σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση για την απονομή των βραβείων και επαίνων του 3ου διεθνή διαγωνισμού αφίσας, με θέμα «Τυπογραφία: Παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Στην εκδήλωση – πραγματική γιορτή για την τυπογραφία- ανακοινώθηκαν επισήμως και για πρώτη φορά οι νικητές του διαγωνισμού, οι οποίοι έλαβαν σημαντικότατα χρηματικά έπαθλα (1000 ευρώ ο πρώτος, 700 ευρώ ο δεύτερος και 500 ευρώ ο τρίτος, χορηγία της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα»), ενώ παρουσιάστηκαν και οι 30 καλύτερες αφίσες που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή και οι δημιουργοί τους έλαβαν τιμητικές διακρίσεις.
Τα ονόματα των νικητών του 3ου διαγωνισμού αφίσας που οργάνωσε το Μουσείο Τυπογραφίας έχουν ως εξής:

1. Χουάν Ντιέγκο Ρεστρέπο, Κολομβία, Ν. Αμερική.
2. Μουράτ Τσίλ, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία.
3. Ευάγγελος Καλογηρόπουλος, Χανιά.

Τιμητικές Διακρίσεις έλαβαν οι: (Αίας Κόκκαλης, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Αποστολίδης, Θεσσαλονίκη, Αργύρης Αθανασιάδης, Αθήνα, Ηράκλειο, Ιγκόρ Μπέντας, Αθήνα, Σίλβια Κασάδο ντελ Ρίο, Βαρκελώνη, Ισπανία, Ιωάννης Τσιαμαντάς, Καρδίτσα, Κάμεν Γοράνοβ (Kamen Goranov), Βουλγαρία, Δανάη Πετάση, Χανιά, Μπάρμπορα Ματλοβίκοβα & Τζάνα Πομυκάκοβα, Πράγα, Τσεχία, Κωνσταντίνος Κρίγκας, Θεσσαλονίκη, Ολιβέρα Μπατάτσικ Σρετενόβιτς, Βελιγράδι, Σερβία, Δημήτρης Μπούκος & Γεράσιμος Χωραϊτης, Χαλκίδα, Σπύρος Πιττίδης, Χανιά, Αγγελος Γουναρίδης, Θεσσαλονίκη, Γιάν Τζου, Σικάγο (ΗΠΑ) & Πεκίνο (Κίνα), Αλίκη Μαργαρού, Θεσσαλονίκη, Πολυξένη Λουκά & Μάρκελλος Κολοφωτιάς, Θεσσαλονίκη, Μάρτον Μπόρμπας, Βουδαπέστη, Ουγγαρία, Κάρλ Γκόντφρεϋ, Μπρίστολ, Αγγλία, Σπύρος Καμποσούλης, Θεσσαλονίκη, Ματίας Αζεβέιδο, Πορτογαλία,Έρικ Γκινάρ, Κούβα, Μεξικό, Άλισον Γουάτσον, Δουβλίνο, Ιρλανδία, Αντρέα Μπαρκουίζε (Andrea Barkhuize), Κέιπ Τάουν, Ν. Αφρική, Μιχάλης Μπαϊρακτάρης, Αθήνα, Γεώργιος Κρητικός, Ουψάλα, Σουηδία και τέλος Τυπογραφείο Στοιχειάγρα, Αθήνα).

Μάλιστα, το Μουσείο Τυπογραφίας είχε την χαρά να φιλοξενήσει υποψήφιους που ταξίδεψαν από το εξωτερικό (Τσεχία και Ισπανία) -τα έργα των οποίων ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν με τιμητικές διακρίσεις. Και φυσικά δεν έλειψαν οι παρουσίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, Καρδίτσα, Χαλκίδα και φυσικά Αθήνα και Χανιά.

Αρκετοί από τους 30 διακριθέντες, που δεν κατάφεραν να παραβρίσκονται στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας για την εκδήλωση, έστειλαν μικρά βίντεο, εξηγώντας ποιοί είναι και πως εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν την αφίσα τους. Τα βίντεο αυτά προβλήθηκαν στην απονομή, και για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, μέσω της τεχνολογίας, μπορέσαμε να «γνωρίσουμε» σχεδόν όλους τους 30 διακριθέντες!

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλοσώρισμα από τον ιδρυτή και πρόεδρο του μουσείου, Γιάννη Γαρεδάκη. Χαιρετισμούς απήυθυναν και τα μέλη της κριτικής επιτροπής Γιώργος Ματθιόπουλος, καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών, Αλέξανδρος Κοκκόλας, γραφίστας, καθηγητής Γραφιστικής στο Κολέγιο Βακαλό και Ελένη Σταυρίδη, γραφίστρια των Χανιώτικων Νέων. Την εκδήλωση συντόνισε η διευθύντρια του Μουσείου Τυπογραφίας Ελια Κουμή.

Ειδικά για την βραδιά της απονομής, ταξίδεψαν στα Χανιά προκειμένου να κάνουν δυο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες ο Κωνσταντίνος Στάικος, αρχιτέκτονας και ιστορικός του βιβλίου, που αναφέρθηκε στις «Απαρχές της ελληνικής τυπογραφίας» τονίζοντας πως «η ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας είναι θέμα Κρητικό», ο Αντώνης Παπαντωνόπουλος , τυπογράφος – λιθογράφος και συνεργάτης του μουσείου Τυπογραφίας που μίλησε για την ιστορία της «Γιαγιάς Τυπογραφίας στην εποχή του διαδικτύου».

Aξίζει να σημειωθεί πως ο φετινός διαγωνισμός έχει ιδιαίτερη αξία για το μουσείο Τυπογραφίας, καθώς τα διακεκριμένα έργα θα εκτίθενται στην αίθουσα, όπου τον Μάιο του 2017 θα φιλοξενηθεί το Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας.

Ο 3ος διεθνής διαγωνισμός αφίσας που οργάνωσε φέτος το μουσείο Τυπογραφίας, σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Διακόσια πενήντα δυο έργα από κάθε γωνιά του πλανήτη (Κολοράντο – Ιλινόις – Ιντιάνα (ΗΠΑ), Ουκρανία, Ιταλία, Ιράν, Ρωσία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Μαδρίτη – Βαρκελώνη (Ισπανία), Ταιλάνδη, Κύπρος, Ιρλανδία, Κορέα, Λευκορωσία, Σλοβακία, Αυστραλία, Λίβανος, Ομαν, Πολωνία, Σερβία, Γερμανία, Χιλή, Ταιβάν, Βέλγιο, Νέα Υόρκη, Ουγγαρία, Κολομβία, Ελβετία, Εκουαδόρ, Τουρκία, Λιθουανία, Μεγάλη Βρετανία, Αρμενία, Αυστραλία, Μεξικό, Πολωνία, Κροατία, Ισπανία, Καναδάς, Πεκίνο, Ιαπωνία, Σουδάν, Βουλγαρία, Χιλή, Αργεντινή, Νότιο Αφρική, Βενεζουέλα, Ινδία, Πακιστάν, Τσεχία, Σουηδία, Πορτογαλία & Ινδονησία) και φυσικά από κάθε άκρη της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Μεσσήνη, Πάτρα, Καρδίτσα, Καλύβια Αττικής, Καλαμάτα, Λευκάδα, Φθιώτιδα, Ραφήνα, Ρόδος, Φλώρινα, Πέλλα, Πειραιάς, Πιερία, Ξάνθη, Χαλκίδα, Ηράκλειο και Χανιά) έφτασαν στα χέρια των κριτών, που είχαν το δύσκολο έργο να επιλέξουν τους 3 πρώτους και τους 30 επικρατέστερους.

Ο διεθνής διαγωνισμός αφίσας που οργανώνει το Μουσείο Τυπογραφίας είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2014.

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets