5o Διεθνές Φεστιβάλ Κίνησης, Κύπρου 2019

4 Εργαστήρια / 16 Ομιλίες / Προβολή 214 ταινιών / 56 χώρες / 40 Υποψηφιότητες / 2 Εκθέσεις / Παράλληλες Δράσεις 

Μετά την μεγάλη επιτυχία των προηγουμένων 4 διοργανώσεων (2012, 2013, 2015, 2017), το Τμήμα Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει και φέτος το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κίνησης – IMF 2019, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 6 και 9 Μαΐου 2019 στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τη Λεβέντειο Πινακοθήκη. Το φεστιβάλ είναι το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο, την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή. Στους πρωταρχικούς στόχους του Διεθνούς Φεστιβάλ Κίνησης ήταν ο εγκαινιασμός ενός φόρουμ για την παρουσίαση της πιο σύγχρονης και δημιουργικής δουλειάς στον κόσμο της κίνησης, και έτσι να εδραιωθεί ως  τo πρωτοποριακό φεστιβάλ που προωθεί καινοτόμα και ρηξικέλευθα έργα.

Διανύοντας την πέμπτη διοργάνωσή του φέτος, το 5ο  Διεθνές Φεστιβάλ Κίνησης έχει καθιερωθεί πλέον ως κυρίαρχη πλατφόρμα για την προβολή καινοτόμων βίντεο κινούμενης εικόνας που συμπεριλαμβάνουν κινούμενα γραφικά, δισδιάστατα και τρισδιάστατα κινούμενα σχεδία, video art και ταινίες μικρού μήκους. Κάθε χρονιά το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη πειραματικών τεχνικών και δημιουργικών προσεγγίσεων σε θέματα πολιτιστικά, οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και διαπροσωπικών σχέσεων, σε μια σύγκλιση μεταξύ επιστήμης, φαντασίας και τέχνης. Είναι αδιαμφισβήτητα για αυτούς τους λόγους που έχει αποσπάσει για τρεις συνεχόμενες φορές την διάκριση EFFE Label από την Ένωση Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ (EFA- European Festivals Association), διάκριση που απονέμεται σε φεστιβάλ τα οποία «έχουν διακριθεί για την καλλιτεχνική τους ποιότητα και έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Το Διαγωνιστικό μέρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κίνησης 2019 περιλαμβάνει: 

 • Βραβεία σε 4 κατηγορίες (για μαθητές / φοιτητές και επαγγελματίες)
 • Go with the Flow: κινούμενα γραφικά, μουσικά βίντεο, διαφημίσεις, ταινίες τίτλων, 3D χαρτογράφηση, εικονικά μουσεία και αρχεία, σχεδιασμός κινηματογραφικών τίτλων
 • Animatropics & Animesh:  τρισδιάστατα και δυσδιάστατα κινούμενα σχέδια, δουλεμένα είτε στο χέρι ή επεξεργασμένα στον υπολογιστή
 • Short & Sweet: πρόσφατες αλλά και βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, δράματος, κωμωδιών, κοινωνικού σχολιασμού και πειραματικές ταινίες
 • The Single Channel Show: εμπνευσμένα παραδείγματα από το χώρο του Video Art. Πειραματισμοί που εξελίσσουν την κινούμενη εικόνα

Το φετινό φεστιβάλ θα προβάλει 214 ταινίες (μετά από επιλογή από συνολικά 1,123 προτάσεις από 56 χώρες). Σαράντα από αυτές έχουν προκριθεί για την απονομή βραβείων.

H φαντασμαγορική Τελετή Απονομής θα λάβει χώρα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Πέμπτη 8 Μαΐου, στις 19:00 (άφιξη 18:30).

Το Φεστιβάλ  IMF 2019 θα φιλοξενήσει 15 Ομιλίες και 4 Εργαστήρια / Μasterclasses από Αμερική, Καναδά, Ευρώπη και Κύπρο.

Επίσημοι ομιλητές, ο Javier Urosas και η Fina Martinez δημιουργοί των τίτλων και ειδικών εφέ της επιτυχημένης σειράς La Casa de Papel.

http://motionfestivalcyprus.com/schedule-2019/

Ομιλητές:

 • Αλέξης Χαβιαράς, από Ηνωμένο Βασίλειο & Κύπρο
 • Andrei Budescu , από Ρουμανία
 • Carol Beecher & Kevin Kurytnik, από Καναδά
 • Chrissy Levett, από Ηνωμένο Βασίλειο
 • Jonathan James, από Ηνωμένο Βασίλειο
 • Edyta Mąsior, από Πολωνία
 • Graham Elliott & Roswitha Rodrigues, από ΗΠΑ
 • Javier Urosas and Fina Martinez , από Ισπανία
 • Jonathan Rattner & Jonathan Johnson, από ΗΠΑ
 • Kiril Denev και Lyuben Denev, Quarantine Festival, Βάρνα Βουλγαρία
 • Μαρία Χριστοφόρου και Άννα Φωτιάδου, από Κύπρο
 • R. Brian Stone, από ΗΠΑ
 • Sara Nesteruk, από Ηνωμένο Βασίλειο
 • Stephanie Black, από Ηνωμένο Βασίλειο
 • Λέιλα Θανόπουλος και Άντρια Αηπαυλίτη από Αυστραλία & Κύπρο, The Flamingo Society
 • Michelle Kuen Suet Fung από Χονγκ Κονγκ

https://motionfestivalcyprus.com/talks-2019/

Εργαστήρια:

 • Leart Zogjani, Re-motion Design
 • Tάσος Αναστασιάδης & Γιάννα Χριστοφόρου, 3D Figures
 • Χρυστάλλα Κυριάκου & Eduard Fulop, Intriguing Techniques to Master Photography using Usual Ways with Unusual Ideas
 • Μαρία Χριστοφόρου & Άννα Φωτιάδου, Introduction to Video Mapping for Artistic Creations

https://motionfestivalcyprus.com/masterclasses-2019/ 

Έκθεση 

Την Δευτέρα 6 Μαΐου 2019, η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Κύπρο, κα. Daniela Sezonov-Țane, θα εγκαινιάσει την εντυπωσιακή έκθεση αναλογικής φωτογραφίας του φωτογράφου και ακαδημαϊκού Andrei Budescu, με θέμα την απομονωμένη Λάσα, στην Λεβέντειο Πινακοθήκη. Η έκθεση θα παρουσιάζεται μέχρι το τέλος του Φεστιβάλ και στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Παιδική Έκθεση Εικονογράφησης Παραμυθιού “Χρωματομπελάδες”

Αυτή η έκθεση είναι αποτέλεσμα δύο συναρπαστικών παιδικών εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του φεστιβάλ στις 5 και 7 Απριλίου 2019 στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εκπαιδευτές των εργαστηρίων η Δρ. Σοφία Χατζήπαπα-Gee, αναπληρώτρια καθηγήτρια Καλών Τεχνών, και κος Τάσος Αναστασιάδης, επίκουρος καθηγητής στις Γραφικές Τέχνες, από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Τα Παιδικά Εργαστήρια αποτελούν συν διοργάνωση του Τμήματος Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Φεστιβάλ Ι LOVE GRAPHIC (www.ilovegraphic.net). Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με  το παραμύθι της Χρυστάλλας Καϊάφα με τίτλο “ΧΡΩΜΑΤΟΜΠΕΛΑΔΕΣ” και είχαν την ευκαιρία να εικονογραφήσουν τα ίδια το βιβλίο και να εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές της εικονογράφησης εντύπου. Tο αποτέλεσμα του εργαστηρίου καθώς και τα έργα των παιδιών θα παρουσιαστούν σε ειδική έκθεση την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 στα πλαίσια της τελετής απονομής βραβείων του Φεστιβάλ.   Το εικονογραφημένο παραμύθι θα εκδοθεί στη συνέχεια με την ευγενή χορηγία της Γυναικείας Πρωτοβουλίας Κοινότητας Μαρωνιτών.

Περίπτερο Τέχνης με τους Cooper Mooflon

Το δημιουργικό δίδυμο της εικονογράφου Στέλλας και του συγγραφέα Chris θα παρουσιάσει τα παλαιότερα και πιο πρόσφατα τους κόμικς, μέσω βίντεο προβολών, πρωτοτύπων και εκτυπώσεων σε ειδικό περίπτερο τέχνης, όπου κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής (8 Μαΐου, 18:00 – 21:30) το κοινό θα είναι σε θέση να τους συναντήσει αυτοπροσώπως και να μιλήσει για το έργο τους και τα κόμικς γενικότερα.

Γενική είσοδος στις ομιλίες και τις προβολές για όλες τις μέρες: €5 (περιλαμβάνεται δώρο από το φεστιβάλ). Συμμέτοχη στα εργαστήρια, €10 για μαθητές/ φοιτητές και €20 για επαγγελματίες.

Για περισσότερες πληροφορίες 

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets