80 αφίσες για τη μουσική Reggae στη Κύπρο. Mιλά στο I love graphic η Μαρία Παπαευσταθίου, μια από τους ιδρυτές του International Reggae Poster Contest

80 αφίσες για τη μουσική Reggae στη Κύπρο. Mιλά στο I love graphic η Μαρία Παπαευσταθίου, μια από τους ιδρυτές του International Reggae Poster Contest

Στα πλαίσια της διοργάνωσης του Graphic Stories Cyprus η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Λευκωσία, είχαμε την χαρά να “απολαύσουμε” για πρώτη φορά στην Κύπρο, 80 αφίσες από τη διεθνή έκθεση  International Reggae PosterContest .

Η Μαρία Παπαευσταθίου, μια από τους ιδρυτές του International Reggae Poster Contest, μας μίλα για το θεσμό αυτό, ο οποίος τόσο πολύ αγαπήθηκε σε πολλές χώρες.

Τι είναι ο International Reggae Poster Contest [IRPC]?

International Reggae Poster Contest είναι ένας διεθνής διαγωνισμός δημουργίας αφίσας με θέμα τη Ρέγκε, όπου όταν λέμε Ρέγκε, συμπεριλαμβάνουμε όλα τα είδη της Τζαμαϊκανικής μουσικής, Μέντο, Ska, Rocksteady, Roots Reggae, Dub και το μοναδικό Τζαμαϊκανικό  Sound-System. Ο διαγωνισμός αυτός ξεκίνησε από τον ακτιβιστή/poster designer, Michael Thompson και εμένα, στα τέλη του 2011 με την πρώτη χρονιά να μας φέρνει 678 σχεδιαστές (γραφίστες, εικονογράφους και ζωγράφους) με 1142 έγκυρα πόστερ από 80 χώρες.

 Ποιά  ήταν η αφορμή της δημιουργίας  αλλά και ποιός είναι ο σκοπός αυτού του θεσμού?

Ο διαγωνισμός αποτελεί τη διεθνή πλατφόρμα διάδοσης ενός μεγάλου  οράματoς. Τη δημιουργία ενός μουσείου στο Κίνγκστον της Τζαμάικα, του Reggae Hall of Fame Museum and Performance Center. Ενός μουσείου το οποίο θα περιλαμβάνει, διαδίδει, και διδάσκει, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της χώρας, την ιστορία της Ρέγκε καθώς και της γενικότερης Τζαμαϊκανικής μουσικής, με παραστάσεις, διαλέξεις, εκθέσεις και συναυλίες. Ιδανικά οραματιζόμαστε ένα αρχιτεκτόνημα παρόμοιο αυτών του Frank Gehry, ένα όνομα συνώνυμο με τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ο οποίος προκαλεί αστικό μετασχηματισμό.

Ένας άλλος εξίσου σημαντικός σκοπός μας είναι να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για το σχολείο Alpha Boys School στο Κίνγκστον της Τζαμάικα. Το Alpha Boys School είναι ένα ίδρυμα/σχολείο επαγγελματικής κατάρτισης για νέους οι οποίοι μεγάλωναν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ιδρύθηκε το 1880 από τις καθολικές μοναχές Sisters of Mercy. Έχει μεγάλη ιστορία τζαμαϊκανής επιτυχίας, αφού δημιούργησε μερικούς από τους πιο αξιόλογους θρύλους στην ιστορία της reggae, συμπεριλαμβανομένων των Don Drummond των Skatalites, τον ντράμερ Horsemouth και τον Yellowman, ενός από τους πρώτους σούπερ σταρ της dancehall. Αυτό το αξιοθαύμαστο ίδρυμα θα πρέπει να γιορτάζεται και να αναπαράγεται. Χωρίς αυτό το πρόσφορο έδαφος της κατάρτισης, δεν θα μπορούσε να δει την άνθησή της η παγκόσμια μουσική αυτή την οποία αποκαλούμε Reggae.

Παράλληλα με το Alpha Boys School, 12 πόστερ κάθε χρόνο, προσφέρονται στον Help Jamaica. Έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τη Γερμανία και σκοπό την παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών στην υποεξυπηρετούμενη κοινότητα Cassava στο Κίνγκστον, Τζαμάικα.

Ποια είναι τα κριτήρια ώστε να  μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στο διαγωνισμό και ποιοι απαρτίζουν την κριτική επιτροπή?

Καταρχήν, να αγαπάει τη ρέγκε και τις τέχνες. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να σχεδιάσουν ένα ή περισσότερα πόστερ με θέμα “Προς ένα Reggae Hall of Fame: Γιορτάζοντας τη Μεγάλη Τζαμαϊκανή μουσική.”

Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν σχεδιαστές με εμπειρία στη σχεδίαση αφίσας, από διάφορα μέρη του κόσμου. Μερικά ονόματα είναι, ο Andrew Lewis από τον Καναδά, η Luba Lukova από τη Νέα Υόρκη, o Yossi Lemel από το Ισραήλ, ο Χάρης Τσέβης από την Ελλάδα κ.ά. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα μέλη στην ιστοσελίδα μας, www.reggaepostercontest.com

Στα πλαίσια του Graphic Stories Cyprus, είχαμε τη χαρά να φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο, η έκθεση International Reggae Poster Contest 2014. Θα θέλατε να μας πείτε  περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνεργασία αυτή?

Ήταν μεγάλη η χαρά μας όταν η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά από το Graphic Stories Cyprus έδειξε ενδιαφέρον να φέρουμε το διαγωνισμό στην Κύπρο. Είχαμε έτσι την ευκαιρία να εκθέσουμε 80 από τις καλύτερες αφίσες του International Reggae Poster Contest 2014 στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας “Πολίτης” το Μάρτιο του 2015. Ήταν μια έκθεση γιορτή.

Χωρίς το Graphic Stories Cyprus δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε τον IRPC στην Κύπρο. Κάθε έκθεση είναι σημαντική. Είναι ένα ακόμα βήμα προς το στόχο μας. Ένας τρόπος να επιδείξουμε τη σημαντικότητα της  μουσικής ρέγκε την οποία πλέον τη συναντάμε σε τόσες διαφορετικές κουλτούρες παγκοσμίως. Κάτι που θα πίστευε κανείς πως είναι δεδομένο και γνωστό στους ανθρώπους της Τζαμάικα. Όμως όχι. Οι κάτοικοι του μικρού αυτού νησιού δεν αντιλαμβάνονται ακόμη και σήμερα την εξάπλωση της ρέγκε και της κουλτούρας της. Τα media και η κυβέρνηση της Τζαμάικα παρακολουθούν μέσω της πρωτοβουλίας μας αυτήν την εξάπλωση. Η έκθεση στην Κύπρο είχε μεγάλη επιτυχία χάρη στην άψογη οργάνωση του Graphic Stories Cyprus αλλά και της αγάπης του κόσμου της Κύπρου για τις τέχνες.

Στη φετινή σας έκθεση,  θαυμάσαμε  συμμετοχές και διακρίσεις  από την Κύπρο και Ελλάδα. Είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία συμμετείχαν σχεδιαστές από τις χώρες αυτές?

Όχι. Από την Ελλάδα είχαμε συμμετοχές αλλά και νικητές, και τις τρεις χρονιές που τρέχει ο διαγωνισμός και ελπίζουμε πως αυτό θα συνεχιστεί. Από την Κύπρο είχαμε 3 συμμετοχές την πρώτη χρονιά (2012) ενώ στον τρίτο διαγωνισμό (2014) είχαμε 12 από τις οποίες διακρίθηκαν τρεις.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας για το θεσμό αυτό? 

Τα κύρια σχέδιά μας είναι να εδραιωθεί ένας παγκόσμιος θεσμός γύρω από το όραμα του μουσείου Reggae Hall of Fame Museumand Performance Center. Ο IRPC και οι εκθέσεις μας, μας έχουν δώσει την προβολή την οποία χρειαζόμαστε. Ελπίζουμε ότι ο IRPC θα συνεχίσει  να έχει επιτυχία έτσι ώστε να αποτελέσει ένα παράδειγμα το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη και άλλων κοινωνικών στόχων.

Επίσης, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το Alpha Boys School και τον Help Jamaica και να προσελκύουμε το ενδιαφέρον του κοινού στο σημαντικό τους έργο.

 

 

http://www.facebook.com/InternationalReggaePosterContest

http://twitter.com/reggae_poster

https://plus.google.com/u/0/112843648961403981214/posts

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets