Πηγή | http://www.typography-museum.gr/
Σε θεσμό με διεθνή εμβέλεια, που έχει αγκαλιαστεί από δημιουργούς από όλο τον κόσμο, εξελίσσεται ο διαγωνισμός αφίσας που διοργανώνει το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη στα Χανιά. Η απονομή των βραβείων για τον 5ο διαγωνισμό που είχε ως θέμα “Τυπογραφία – Παράθυρο στον κόσμο” πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 με τις έγκυρες συμμετοχές να αγγίζουν τις 530 από 68 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Νικητές του διαγωνισμού αναδείχθηκαν οι:
1ο βραβείο Δημήτρης Λελάκης (Ελλάδα) με χρηματικό έπαθλο 1500 ευρώ
2ο βραβείο Nicos Terzis (Σουηδία) με χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ
3ο βραβείο Breech Asher Harani (Φιλιππίνες) με χρηματικό έπαθλο 700 ευρώ
Ένα ακόμα βραβείο – έκπληξη, δόθηκε μετά από ψηφοφορία του κοινού στη Lia Merilaine από την Φινλανδία (700 ευρώ).
Τις τιμητικές διακρίσεις του διαγωνισμού έλαβαν οι: Jingmeng Bi (Κίνα), Alex Egner (Bellingham ΗΠΑ), Trevor Wong (Χονγκ Κονγκ, Κίνα), Siddha S Kannur (Μουμπάι, Ινδία), Ivan Mišić (Σερβία), Anna Kłos (Πολωνία), Yen Chu Chian (Ταϊβάν), Giovanni Tavares Pereira (Βραζιλία), Kántor Attila (Βουδαπέστη, Ουγγαρία), Lau Pik Yoke (Μαλαισία), Erick Ginard (Κούβα – Μεξικό), Αλέξανδρος Δημόπουλος (Αθήνα, Ελλάδα), Yimin Luo (Κίνα – Καναδάς), Yibing Hu (Κίνα), Kerem Acar (Τουρκία), Irina Goryacheva (Μόσχα, Ρωσία), Xiaoshen YE (Κίνα), Νάνσυ Μέρου (Αθήνα, Ελλάδα), Γιώργος Πατσαλίδης (Κύπρος), Maroof Soheili (Κουρδιστάν, Ιράν), Βαγγέλης Αργυρός (Χαλκίδα, Ελλάδα), Zhang Jia Ming (Ταϊβάν), Iia Meriläinen (Φινλανδία), Mara Bratanova (Σόφια, Βουλγαρία), Semih Oduncu (Βουλγαρία), Łukasz Chmielewski (Πολωνία), Μαρία Μπεγλή (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα).
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας με τον εμπνευστή και ιδρυτή του μουσείου Γιάννη Γαρεδάκηνα υπογραμμίζει στον χαιρετισμό του τον εξωστρεφή χαρακτήρα του διαγωνισμού και την απήχηση που γνωρίζει στο εξωτερικό.
Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, απαρτίζονταν από τους
Γιάννη Γαρεδάκη (δημοσιογράφο, εκδότη, ιδρυτή της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” και πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου Τυπογραφίας),
Δημήτρη Αρβανίτη (Graphic Desingner, member of AG I-Alliance Graphique Internationale), Λίλα Καλογερή (εικονογράφο), Αλέξανδρο Κοκκόλα(γραφίστα, καθηγητή σχολής Βακαλό), Σπύρο Ορνεράκη (σκιτσογράφο, εικονογράφο), Γήση Παπαγεωργίου (σκιτσογράφο, εικονογράφο).
Ο κ. Σπ. Ορνεράκης χαρακτήρισε “θησαυρό” τις συμμετοχές του διαγωνισμού υπογραμμίζοντας το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδοπου υπήρχε. Τόνισε το δύσκολο έργο της επιτροπής να αποφασίσει ποιες θα βραβευτούν, ενώ κάλεσε τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων να στηρίξουν τον θεσμό του διαγωνισμού ο οποίος, όπως τόνισε, αποτελεί ένα παγκόσμιο γεγονός.
Ο κ. Αλ. Κοκκόλας μίλησε για την αξία και τη συμβολή του Μουσείου Τυπογραφίας στην εκπαίδευση των φοιτητών γραφιστικής και τη διάσωση της ιστορίας της τυπογραφίας ενώ τόνισε ότι πρόκειται για έναν χώρο που θα πρέπει να στηριχθεί από όλους. Χαρακτήρισε εξαιρετικές τις δημιουργίες των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και υπογράμμισε τη δυσκολία που είχε η επιτροπή να ξεχωρίσει κάποιες από αυτές.
Η κα Λ. Καλογερή ανέφερε ότι ο φετινός 5ος διαγωνισμός αφίσας ήταν ίσως εκείνος με το υψηλότερο επίπεδοαπό την έναρξη του θεσμού και σημείωσε ότι ακόμα και οι συμμετοχές που δεν διακρίθηκαν και δεν συμπεριλήφθηκαν στις 30 πρώτες ήταν πολύ καλές. Τόνισε επίσης την εικαστική αρτιότητα των έργων αλλά και τον πλούτο των εικαστικών μέσων που χρησιμοποίησαν οι συμμετέχοντες.
Για σοβαρούς προσωπικούς λόγους δεν μπόρεσαν να παραστούν στον διαγωνισμό τα μέλη της κριτικής επιτροπής Δ. Αρβανίτης και Γήσης Παπαγεωργίου οι οποίοι απέστειλαν γραπτό χαιρετισμό, στον οποίο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στη σημασία του διαγωνισμού, τη διαχρονική αξία της αφίσας και τη γοητεία που ασκεί σε νέους ανθρώπους.
Ξεχωριστή στιγμή ο χαιρετισμός του συνεργάτη του Μουσείου, τυπογράφου – λιθογράφου και γραφίστα Αντώνη Παπαντωνόπουλου, ο οποίος αν και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο απέστειλε το δικό του μήνυμα στήριξης στον διαγωνισμό, περιγράφοντας παράλληλα με γλαφυρό τρόπο την προσωπική του, πολυεπίπεδη, σχέση με την τέχνη της αφίσας.
Ο νικητής του Α΄ βραβείου του διαγωνισμού Δημήτρης Λελάκης παραλαμβάνοντας το βραβείο του μίλησε για την αξία του διαγωνισμού ως βήμα έκφρασης για τους νέους δημιουργούς ενώ υπογράμμισε τη διεθνή εμβέλειά του.
Ο Βαγγέλης Αργυρός που απέσπασε τιμητική διάκριση μίλησε για το έργο που απέστειλε στον διαγωνισμό και ευχαρίστησε το Μουσείο και την κριτική επιτροπή.
Ο Αλέξανδρος Δημόπουλος ο οποίος απέσπασε τιμητική διάκριση αναφέρθηκε στο έργο με το οποίο συμμετείχε στον διαγωνισμό, ενώ ο Γιώργος Πατσαλίδης από την Κύπρο του οποίου το έργο συμπεριλήφθηκε στα 30 πρώτα, ευχαρίστησε τους συντελεστές του διαγωνισμού, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για μια απίθανη διοργάνωση.