Αrtistic Εxpoits. Μια ιστοσελίδα για τους καλλιτέχνες και τους λάτρεις της τέχνης!

Συνέντυξη: Έλενα Γεωργιάδου

Σίγουρα για πολλούς,  υπερτερή η  άποψη, ότι ο χώρος της τέχνης γενικότερα, είναι ένας δύσκολoς χώρος για  επιβίωση και μοναχικός. Είναι όμως βέβαιο και ενδιαφέρον αν κάποιος το μελετίσει, ότι γενικά η τεχνολογία και γενικά το διαδίκτυο έχει ανοίξει  πόρτες σε αυτό το μοναχικό μονοπάτι σε πολλούς καλλιτέχνες. Όπως είναι η δυνατότητα συμμετοχής τους και  προβολής του έργου τους, σε διάφορες ιστοσελίδες που εμφανίζονται κατά καιρούς… μια από αυτή είναι και το artistic expoits, μια νέα ιστοσελίδα που υπόσχεται πολλά στην κοινότητα των καλλιτεχνών.  Μαζί μας, σε αυτό το μονοπάτι, ο ιδριτής της ιστοσελίδας artistic expoits κύριος Βασίλης Κλεάνθους.

Τι είναι το Αrtistic Εxpoits ? Ποια είναι η φιλοσοφία και ο σκοπός του?

 Η προσπάθεια μας είναι η δημιουργία μιας κοινότητας από καλλιτέχνες και λάτρεις της τέχνης. Ο απώτερος σκοπός φυσικά είναι η πώληση των έργων αλλά δεν περιοριζόμαστε σε αυτό. Ο κάθε καλλιτέχνης με την εγγραφή του στην ιστοσελίδα μας αποκτά το δικό του προφίλ το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για να προωθεί τον εαυτό του και τις υπηρεσίες του στους επισκέπτες μας. Και εμείς με τη σειρά μας κάνουμε τις δικές μας προσπάθειες για να υποβοηθούμε τα μέλη μας να κερδίσουν περισσότερη αναγνώριση για αυτούς και την δουλειά τους.

Το όραμα μας είναι να φτιάξουμε ένα χώρο που ο καθένας θα λαμβάνει το σεβασμό που του αρμόζει. Ένα χώρο που θα μπορείς να εμπνευστείς και να εμπνεύσεις άλλους. Ένα χώρο όπου θα μπορείς να δικτυωθείς με άλλους καλλιτέχνες του είδους σου, να μπορείς να συζητήσεις, να μάθεις, να ζητήσεις συμβουλές, να αναπτύξεις τις γνώσεις σου, να μοιραστείς τις ανησυχίες σου, να δημιουργήσεις συνεργασίες κτλ.

Είστε ο δημιουργός της ιδέας αυτής. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να εμπλακείτε σε αυτό και να δημιουργηθεί η ιστοσελίδα αυτή?

Από μικρός αγαπούσα όλες τις μορφές τέχνης. Πάντοτε θαύμαζα το ταλέντο και την φαντασία των ανθρώπων που μπορούσαν να αποτυπώσουν τα συναισθήματα τους μέσω ενός υπολογιστή, με ένα μολύβι, ένα πινέλο, μια πέτρα, μια χούφτα πηλό, με ένα φακό κτλ. Προσωπικά όμως με συνεπήρε η φωτογραφία και ασχολούμαι με αυτή στον ελεύθερο μου χρόνο. Ξεκίνησα να μαθαίνω υποχρεωτικά στις σπουδές μου αλλά ήταν από τις φορές που το «υποχρεωτικά» μου βγήκε σε καλό! Από την ηλικία των 20 ετών άρχισα να πειραματίζομαι.  Με εντυπωσίασε το τί μπορεί να δημιουργήσει κάποιος με μια φωτογραφική μηχανή. Το τι μπορεί να «δεί» ο φακός όπου δεν μπορεί να δει το γυμνό μάτι.

Η ιδέα προέκυψε το 2012 όταν ένιωσα για πρώτη φορά την εκμετάλλευση που διακατέχει τον τομέα της διαδικτυακής πώλησης τέχνης. Όταν για πρώτη φορά αποφάσισα να βγάλω προς τα έξω τη δική μου δουλειά με σκοπό να καλύψω έστω ένα μικρό ποσό από τα έξοδα που είχα για τον εξοπλισμό μου. Εκτός από γεγονός ότι το ποσοστό που μου έδιναν για κάθε πώληση που έκαναν από δική μου δουλειά ήταν σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και γελοίο, δεν ήξερα καν ποιος αγόραζε τη δουλειά μου και τι θα έκανε με αυτή. Ένιωθα ότι ήθελα να πώ ένα ευχαριστώ στον αγοραστή που με υποστήριξε αγοράζοντας την φωτογραφία μου. Δεν μπορούσαν φυσικά να μου δώσουν τα στοιχεία αφού πιθανότατα θα έχαναν την επόμενη προμήθεια. Οπόταν ξεκίνησα το 2013 να κάνω την έρευνα μου και να βάζω κάτω τις ιδέες μου έτσι ώστε να  μπορέσω να προσφέρω στους καλλιτέχνες που νιώθουν όπως και εμένα κάτι το διαφορετικό.

Παρακολουθώντας το site παρατηρούμε ότι φιλοξενούνται κυρίως καλλιτέχνες με ειδικότητα  την φωτογραφία, την γραφιστική και γενικά την οπτική επικοινωνία. Ποιος ήταν ο κύριος λόγος της επιλογής σε αυτές τις ειδικότητες των επαγγελματιών ?

Ήταν μια επιχειρηματική απόφαση για να είναι πιο εύκολη η διαχείριση της πλατφόρμας στην αρχή. Μας ενδιαφέρουν όλες οι μορφές τέχνης και μακάρι να μπορούσαμε να τις προσθέσουμε όλες από το ξεκίνημα μας αλλά ήταν αρκετά δύσκολο επιχείρημα. Και οικονομικά αλλά και διαδικαστικά. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα καταφέρουμε να υποστηρίξουμε περισσότερους καλλιτέχνες να αναδείξουν την δουλειά και τον εαυτό τους.

 Πως γίνεται η επιλογή των καλλιτεχνών που φιλοξενούνται στο site αυτό? Υπάρχουν κάποια κριτήρια ?

Δεν επιλέγουμε εμείς του καλλιτέχνες που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα. Με τη προσπάθεια μας θέλουμε να δώσουμε το βήμα σε όποιον καλλιτέχνη ενδιαφέρετε να προωθήσει τον εαυτό του και τη δουλειά του να δημιουργήσει το προφίλ του. Χρησιμοποιώντας τον πιο κάτω σύνδεσμο μπορούν πολύ εύκολα να κάνουν την εγγραφή τους στην ιστοσελίδα, να δημιουργήσουν το προφίλ τους και ανεβάζουν τα έργα τους.

https://artisticexploits.com/artist/register

Εμείς είμαστε πάντοτε στη διάθεση του οποιουδήποτε χρειάζεται διευκρινήσεις ή και βοήθεια να δημιουργήσει το προφίλ του είτε μέσω του Facebook chat που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας είτε μέσω email στο hello@artisticexploits.com.

Τι είναι αυτό που πιστεύεται ότι ξεχωρίζει σε αυτό το site με σχέση με άλλα site που ακολουθούν αυτή την φιλοσοφία και στόχους ?

Η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι η πλατφόρμα μας δεν αποκόπτει καμία προμήθεια από τις πωλήσεις των καλλιτεχνών. Θέλαμε να ταρακουνήσουμε λίγο τα νερά στο τομέα της διαδικτυακής πώλησης έργων και προώθησης του ατόμου. Σε μια περίοδο όπου άλλες πλατφόρμες στο διαδίκτυο αποκόπτουν μεγάλα ποσοστά προμηθειών, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και στο 70%, θέλαμε να δώσουμε στους καλλιτέχνες που νιώθουν όπως νιώθουμε και εμείς, ένα διαφορετικό τρόπο να παρουσιάζουν, να προωθούν και να πωλούν τη δουλειά τους.

Ο κάθε καλλιτέχνης έχει τη δυνατότητα να προωθεί μέσω του προφίλ του τις οποιεσδήποτε υπηρεσίες μπορεί να παρέχει στο ευρύτερο κοινό ελεύθερα χωρίς περιορισμούς. Είτε αυτές είναι μια σχολή ζωγραφικής, είτε έργα επι παραγγελία, φωτογραφήσεις γάμων, σχεδιασμός λογοτύπου κτλ. Μπορεί να ενώσει το προφίλ του στην Artistic Exploits με τα κοινωνικά του δίκτυα και την προσωπική του ιστοσελίδα προωθώντας το κοινό της ιστοσελίδας μας όπου θέλει. Κάτι που δεν θα ήταν εφικτό εάν τα εισοδήματα μας προέρχονταν από την προμήθεια των πωλήσεων. Βλέπετε, δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστό κανένας να επωμίζεται κέρδη από την φαντασία και τη σκληρή δουλειά κάποιου άλλου. Εκτός φυσικά από τον ίδιο τον δημιουργό. Η τέχνη είναι κάτι προσωπικό. Μια έκφραση συναισθημάτων του εσωτερικού κόσμου του κάθε δημιουργού. Μπορεί σε κάποιους να αρέσει και σε κάποιους όχι αλλά αυτό είναι τέχνη. Το κάθε αποτέλεσμα μιας έμπνευσης είναι ιδιαίτερο και έχει το κοινό που θα το κατανοήσει, που θα το νιώσει.

Μελλοντικά που βλέπετε να σας οδηγήσει αυτή η προσπάθειά σας? Έχετε κάποια σχέδια που θα μπορούσατε να τα μοιραστείτε μαζί μας?

Έχουμε αρκετά σχέδια για το μέλλον τα οποία θεωρούμε ότι θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχονται προς τους καλλιτέχνες αλλά στο παρόν στάδιο δεν θα ήθελα να κάνω κενές υποσχέσεις. Έχουμε κάνει μια αρκετά μεγάλη επένδυση, πάντοτε μιλώντας για τα δικά μας δεδομένα, και τώρα πλέον ελπίζουμε να λάβουμε την υποστήριξη της καλλιτεχνικής κοινότητας για να μπορέσουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για να βοηθήσουμε στο εγγύς μέλλον. Απλά ευελπιστώ, έστω και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, να μας δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουμε στον καλλιτέχνη ποιοι είμαστε και τι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.

 

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Artistic Exploits και τους ποιο κάτω σύνδεσμους :

https://artisticexploits.com

https://www.facebook.com/artisticexploits/

https://www.instagram.com/artisticexploits/

 

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets