Χτίζοντας μια online πετυχημένη επαγγελματική παρουσία

Του Γιώργου Πετρακίδη, Διευθύνoντα Συμβούλου SocialSpace Academy

Κατά μέσο όρο σήμερα, κάθε ένας από εμάς χρησιμοποιεί 2 κινητά τηλέφωνα και σερφάρει στο διαδίκτυο περίπου 6 ώρες σε καθημερινή βάση! Το ψηφιακό μας αποτύπωμα αποτελεί προέκταση του εαυτού μας, τόσο ως προσωπικό όσο και ως επαγγελματικό προφίλ. Πρόκειται για ένα καινούργιο δεδομένο, το οποίο χρειάζεται προσεκτική διαχείριση.

Το Ψηφιακό Αποτύπωμα

Ή αλλιώς… ουδέν κρυπτόν υπό το διαδίκτυον! Οτιδήποτε υπάρχει εκεί έξω που σας αφορά, αποτελεί μέρος του ψηφιακού σας αποτυπώματος. Facebook, twitter, Instagram, Snapchat, LinkedIn και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελούν συλλέκτες πληροφοριών. Οτιδήποτε έχετε ποστάρει ή έχουν ποστάρει άλλοι για εσάς, φωτογραφίες ακόμη και συζητήσεις ή απόψεις σε φόρουμς, ιστολόγια, άρθρα, γίνονται εν δυνάμει το ψηφιακό αποτύπωμα, το οποίο μεγαλώνει καθημερινά.

Η εποχή μας επιτάσσει την έντονη διαδικτυακή μας παρουσία. Και, αν και είναι εύκολο να παρασυρθούμε, υπάρχουν κάποιοι «κανόνες» που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ούτως ώστε το προσωπικό μας προφίλ να μην σταθεί εμπόδιο στο επαγγελματικό.

Τα προσωπικά μας δεδομένα συλλέγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από εταιρείες και φυλάσσονται στην database τους για καιρό. Δεν είναι μόνο οι φίλοι και γνωστοί, οι παλιοί συμφοιτητές και γείτονες που σας αναζητούν ηλεκτρονικά. Πολύ συχνά, υποψήφιοι εργοδότες, στελέχη του τμήματος HR, συνάδελφοι όπως και recruiters αναζητούν περισσότερες κι ευρύτερες πληροφορίες για εσάς, χρησιμοποιώντας τα social media κι ακολουθώντας αυτή την ψηφιακή σας διαδρομή.

Βαδίζοντας προσεκτικά στο διαδίκτυο

Είναι σημαντικό, είτε επιθυμείτε να σας προσλάβουν είτε ψάχνετε για συνεργάτες, να γνωρίζετε ποιο και πώς είναι το ψηφιακό σας αποτύπωμα. Ακόμη κι αν είστε ιδιοκτήτης ή manager επιχείρησης, το προφίλ σας θα πρέπει να συνάδει με την επαγγελματική σας ταυτότητα, ώστε να μην υπάρχουν «παραφωνίες».

Κάνοντας μια γρήγορη έρευνα με το όνομά σας στην google και τις λοιπές μηχανές αναζήτησης, θα μάθετε πώς σας βλέπουν οι άλλοι και τι διαθέσιμες πληροφορίες υπάρχουν για εσάς. Χρησιμοποιήστε τακτικά την υπηρεσία google alerts κι ερευνήστε τον εαυτό σας. Μπορεί να μην έχετε ποστάρει τίποτα για εσάς, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν το έχουν πράξει φίλοι και γνωστοί…

Είναι κρίσιμο να έχετε επίγνωση του προφίλ σας και του τι επίδραση έχουν όσα ποστάρετε στην τελική σας εικόνα. Ένα κακεντρεχές σχόλιο για έναν συνάδελφο, μια δυσαρέσκεια προς μια συνεργασία, μια ρατσιστική προσέγγιση κι άλλες παρόμοιες εξωτερικεύσεις είναι ικανές να σας κοστίσουν βραχυπρόθεσμα αλλά και κυρίως μακροπρόθεσμα… Επίσης, είναι θεμιτό να ορίσετε τις «Ρυθμίσεις Απορρήτου» στα social media που χρησιμοποιείτε, ώστε να προστατευτείτε. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εργοδοτών που έχουν απορρίψει αιτήσεις πρόσληψης, λόγω δυσάρεστων… online ευρημάτων.

Τι μπορείτε να κάνετε για να θωρακιστείτε;

  1. Διαχωρίστε την προσωπική σας ζωή από την επαγγελματική. Είναι διαφορετικές οι στιγμές που περνάτε με την οικογένεια, με τους φίλους ξέφρενα κατά τη νυχτερινή διασκέδαση και διαφορετικές οι αυστηρά επαγγελματικές σχέσεις και το πώς θέλετε να σας βλέπουν στην εργασία σας.
  2. Μπορείτε να διατηρείτε δύο προφίλ στα social media: Ένα με την πραγματική σας ταυτότητα και με προσεγμένα ποσταρίσματα και σχόλια, και ένα χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο και ρυθμίζοντας τα privacy settings ώστε μόνο οι φίλοι σας να μπορούν να δουν τι «ανεβάζετε».
  3. Αφαιρέστε ποσταρίσματα, φωτογραφίες και σχόλια που μπορεί να σας βλάψουν σε βάθος χρόνου. Προστατέψτε τον εαυτό σας!

Τα καλά ενός θετικού ψηφιακού αποτυπώματος

Μην ξεχνάτε πως το ψηφιακό σας αποτύπωμα είναι η δημόσια εικόνα σας, σε κάθε βήμα. Ακόμη κι αν δεν το γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή μπορεί εκεί έξω κάποιος να σας ψάχνει, να αναζητά πληροφορίες για εσάς, το παρελθόν, τις συνεργασίες, τις επιτυχίες σας. Κι αναλόγως του τι θα ανακαλύψει, να προβεί σε αντίστοιχες θετικές ή αρνητικές ενέργειες.

  1. Χτίστε ένα θετικό, ισορροπημένο, φιλικό προφίλ στα social media.
  2. Εφόσον σας δίνεται η δυνατότητα, φέρτε τις «Ρυθμίσεις Ασφαλείας» με το μέρος σας, αποκαλύπτοντας ό,τι εσείς θέλετε σε όσους εσείς θέλετε!
  3. Σε πλατφόρμες όπως είναι το LinkedIn, η ανανέωση των προσωπικών στοιχείων όπως και η ύπαρξη βιογραφικού σημειώματος, είναι πάντοτε προτέρημα.
  4. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα σας εμπιστευτούν εάν το δημόσιο προφίλ σας είναι σοβαρό, προσγειωμένο κι αντανακλά την πραγματική σας εικόνα, με μέτρο.
  5. Αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα κι ελέγξτε την δημόσια εικόνα σας.

Πολλές εταιρίες ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να δημοσιεύουν ποσταρίσματα και σχόλια γύρω από ενέργειες, υπηρεσίες, εκδηλώσεις κι άλλα εταιρικά συμβαίνοντα. Άλλοτε τα παραπάνω λειτουργούν προς το συμφέρον ενός επαγγελματία κι άλλοτε όμως όχι. Θα πρέπει να ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά, τις επιλογές σας, το χρόνο και την ενέργεια που απαιτούνται από εσάς, και να λάβετε τις σωστές αποφάσεις. Η δημόσια εικόνα σας, άλλωστε, σας ανήκει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό!

 

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets