Συνέντευξη. Έλενα Γεωργιαδου
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και ποιο πολύ, οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα να ακολουθούν ένα δρόμο ποιο αναγνωρίσιμο και σωστό για την προβολή τους, είτε μέσα από σχεδιαστικές καμπάνιες, για σκοπούς προβολής των στόχων τους, είτε μέσα από εκδηλώσεις. Με αφορμή την διαδικτυακή έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Κάθε φωτογραφία, ένα δώρο για ένα παιδί σε ανάγκη”, την οποία διοργανώνει η οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ΗΟΜΕ – START Ελλάς, το Ι LOVE GRAPHIC συναντά την κυρία Εύη Χατζηβαρνάβα, Πρόεδρο της οργάνωσης στην Ελλάδα, η οποία, μας λέει για το έργο της οργάνωσης καθώς και για την πολύ όμορφη διαδικτυακή έκθεση.
Διαδικτυακή έκθεση φωτογραφίας από μια οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και συγκεκριμένα από την ΗΟΜΕ – START Ελλάς. Πώς έχει ξεκινήσει η ιδέα αυτή και ποιος είναι ο σκοπός της?
Οι ιδέες κτίζονται μέσα από ομάδες. Παντρεύονται οι γνώσεις και τα ενδιαφέροντα που υπάρχουν στην ομάδα και ξαφνικά γεννιούνται οι ιδέες. Κάπως έτσι ξεκίνησε και αυτή η ιδέα. Στην αρχή η ιδέα ήταν για την οργάνωση μιας Έκθεσης Φωτογραφίας σε φυσικό χώρο με σκοπό την ενίσχυση των σκοπών της οργάνωσης μας. Λόγω της πανδημίας μετατρέψαμε την Έκθεση Φωτογραφίας σε διαδικτυακή. Νομίζω ότι αυτή η αλλαγή είχε και τα καλά της αφού μας επιτρέπει να ανοίξουμε την Έκθεση σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό εντός και εκτός Ελλάδας ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές και διευκολύνσεις που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε σε μια μη διαδικτυακή έκθεση φωτογραφίας
Η επιλογή της έναρξης της διαφήμισης της έκθεσης στις 5 Δεκεμβρίου δεν ήταν καθόλου τυχαία μιας και είναι η μέρα αφιερωμένη στον εθελοντισμό κάτι που άλλωστε χαρακτηρίζει την οργάνωση σας. Πόσο εύκολο πιστεύετε είναι στις μέρες μας, η προσφορά από και προς τον άνθρωπο. Πιστεύετε ότι θα εκπληρώσετε το στόχο σας ως οργάνωση?
Η προσφορά από και προς τον άνθρωπο είναι συνυφασμένη με τις αρχές με τις οποίες μεγαλώνουμε και την παιδεία που λαμβάνουμε. Στην Ελλάδα όπως και στην Κύπρο υπάρχει πιστεύω απόθεμα αγάπης που εκδηλώνεται ιδιαιτέρως όταν τα πράγματα δυσκολεύουν για το συνάνθρωπο μας. Είναι βέβαια γεγονός ότι οι παρούσες συνθήκες φόβου και ανασφάλειας στις οποίες ζούμε δεν διευκολύνουν την εθελοντική προσφορά. Δεν είναι πολλοί που σε αυτές τις συνθήκες μπορούν να βάλουν στην άκρη τις προσωπικές τους δυσκολίες, ανησυχίες και ανασφάλειες για να προσφέρουν. Και σε όσους και όσες το κάνουν αξίζουν πολλά εύγε.
Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Έλληνας φωτογράφος / Φωτοειδησεογράφος Γιάννης Γιαννακόπουλος. Ένας άνθρωπός που με το έργο του, είναι συνδεδεμένος με την φωτογραφία και τον εθελοντισμό γενικότερα. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια περισσότερα από την συνεργασία σας αυτή?
Δεν γνωρίζαμε τον κα Γιαννακόπουλο πριν τη συνεργασία αυτή. Μας τον σύστησε μια παλιά του μαθήτρια. Εμένα προσωπικά με ξάφνιασε με πόση προθυμία ένας άνθρωπος τόσο απασχολημένος και με σημαντική παρουσία στο χώρο της φωτογραφίας μας εμπιστεύτηκε και θέλησε να μας βοηθήσει. Αλλά προφανώς η εθελοντική προσφορά είναι αναπόσπαστο μέρος της υπόστασης του και έχει την ικανότητα ως άνθρωπος με ιδιαίτερη ευαισθησία να αναγνωρίζει ποιους μπορεί να εμπιστεύεται. Η κοινωνική ευαισθησία βέβαια φαίνεται να είναι στοιχείο των καλλιτεχνών αφού όλοι ανεξαιρέτως οι φωτογράφοι που προσεγγίσαμε δέχθηκαν με προθυμία να μας παραχωρήσουν μια φωτογραφία τους. Όπως γράφει ο Γ. Γιαννακόπουλος στο σημείωμα του για την Έκθεση:
«Ο εθελοντισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις ανάγκες, τα όνειρα, το ήθος του κάθε ανθρώπου που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη κοινωνία μέσα στην οποία ζει και αναπτύσσεται.
Οι 30 Φωτογράφοι/Εθελοντές μοιράζονται την τέχνη της φωτογραφίας και μας μαθαίνουν μέσα από τις εξαιρετικές τους εικόνες να μοιραζόμαστε. Όπως ξέρουν να μοιράζονται τα παιδιά.»
Σαφώς τίποτα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει αν δεν υπήρχε η στήριξη από τους φωτογράφους που αφιλοκερδώς προσφέρουν τις φωτογραφίες τους στην έκθεση αυτή. Πίσω από τις 30 εικόνες που παρουσιάζονται, ποιοι φωτογράφοι είναι?
Είναι καταξιωμένοι φωτογράφοι με αξιόλογο φωτογραφικό έργο, ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και διεθνείς βραβεύσεις και τους ευχαριστούμε θερμά για τη δωρεά τους. Δεν θέλω να αδικήσω κανένα γι’ αυτό και δεν αναφέρω ιδιαιτέρως κάποιον ή κάποια. Στην διαδικτυακή πλατφόρμα της έκθεσης μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες για κάθε καλλιτέχνη όπως και για τη φωτογραφία που παραχωρεί.
Τα ονόματα τους με αλφαβητική σειρά είναι:
Βασίλης Αρτίκος
Λουκάς Βασιλικός Αλέξανδρος Βούτσας Σίσσυ Δάβρη Κώστας Δελχάς Φλώρα Ζαφειράκη Ανδρέας Ζαχαράτος Μαγδαληνή Θεοχάρη Γκάρο Καλαϊτζιάν Ντιράν Καλαϊτζιάν Παναγιώτης Καλκαβούρας Νέβη Κανίνια Καλλιόπη Κατσιδονιώτη Νέλλη Κρητικοπούλου Δώρα Λαβαζού |
Τζένη Λυκουρέζου
Τίμος Λύτρας Μαρία Μάλλιου Βασίλης Μανίκας Νίκος Μεγκρέλης Αναστασία Μιχαήλογλου Άγγελος Μπαράϊ Aριστέα Μπουλουξή Λία Πεταλά Κωνσταντίνος Πίττας Έλενα Πήττα Ρενέ Ρεβάχ Τάσος Σχίζας Γιάννης Τρουλλινός Στεφανία Τσουπάκη |
Πως μπορεί κάποιος να αγοράσει μια φωτογραφία και ποιο είναι το κόστος?
Η αγορά μιας φωτογραφίας είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία. Κατ’ αρχήν επισκέπτεσαι το διαδικτυακό χώρο όπου φιλοξενείται η Έκθεση που είναι:
www.vsual.co/shop/home–start–hellas
Εκεί θα βρεις τις 30 φωτογραφίες της Έκθεσης. Πατώντας πάνω σε κάθε φωτογραφία έχεις τη δυνατότητα να δεις τις λεπτομέρειες της και να κάνεις τις επιλογές σου ως προς το μέγεθος και την ποιότητα του χαρτιού εκτύπωσης, στοιχεία που καθορίζουν και την τιμή πώλησης της. Οι τιμές είναι πολύ λογικές και κυμαίνονται από 20 έως 80 περίπου δολάρια ανάλογα με τις επιλογές μεγέθους και χαρτιού που κάνει ο αγοραστής. Σημειώνω ότι για την Ευρώπη, δεν υπάρχει η δυνατότητα αποστολής φωτογραφιών με κορνίζα. Η εμπειρία όσων έχουν ήδη αγοράσει είναι ότι οι φωτογραφίες φτάνουν σε περίπου μια εβδομάδα ή και λιγότερο.
Έχουμε αναφέρει ότι επιμελητής της διαδικτυακής έκθεσης φωτογραφίας είναι ο φωτογράφος / Φωτοειδησεογράφος, Γιάννης Γιαννακόπουλος. Ποιοι άλλοι απαρτίζουν αυτή την ομάδα και ποιοι είναι οι χορηγοί επικοινωνίας?
Είναι μια θαυμάσια ομάδα εθελοντών που απαρτίζεται από την κοινωνιολόγο/φωτογράφο Θεανώ Μανουδάκη, την οικονομολόγο/ερασιτέχνη φωτογράφο Οία Φέτση και την γραφίστρια/φωτογράφο Έλενα Γεωργιάδου. Μια ομάδα που δούλεψε με μεράκι, αφοσίωση και αγάπη και αφιέρωσε πολλές ώρες για να στηθεί και να διαφημιστεί η Έκθεση. Τους ευχαριστούμε θερμά. Ευχαριστούμε επίσης θερμά τους χορηγούς επικοινωνίας που είναι οι ΜΕΤΑpolis, iFocus, Carnet de Voyage, Photoeidolo, TVXS.gr, Free Press «Η Πόλη Ζει».
Κλείνοντας, όλοι πιστεύουν ότι μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις… πόσο πιστεύεται ότι βοηθάει μια φωτογραφία στην προβολή και στο έργο ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού?
Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις. Πράγματι. Γιατί υπάρχουν φωτογραφίες που αγγίζουν τη ψυχή, μας μιλάνε, μας ευαισθητοποιούν, μας εμπνέουν. Στη συγκεκριμένη έκθεση αφήσαμε ελεύθερο τον καλλιτέχνη να επιλέξει μια φωτογραφία για την έκθεση και έτσι δεν συνδέονται όλες με το έργο της οργάνωσης μας. Υπάρχουν φωτογραφίες διαφόρων ειδών – πορτρέτα, φύση, τοπίο, δρόμου, γυμνό, εννοιολογικές κ.ά. Φωτογραφίες δηλαδή που ανταποκρίνονται στα διαφορετικά ενδιαφέροντα και γούστα. Νομίζω το όφελος για την οργάνωση δεν είναι μόνο αυτό που προσδοκάμε από την πώληση των φωτογραφιών αλλά η ευρύτερη διάδοση του έργου μας μέσω της διαφήμισης και προβολής της Έκθεσης σε πολλά, διαφορετικά και νέα κοινά.
Λίγα λόγια για την οργάνωση
H Home-Start Ελλάς είναι μια οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασικό σκοπό να είναι δίπλα σε οικογένειες που σε κάποια φάση της ζωής τους χρειάζονται ένα «φίλο». Κάποιον ή κάποια που θα τους συμπαρασταθεί και θα τις βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να βελτιώσουν τις γονικές τους δεξιότητες. Εθελοντές, κατά κανόνα γονείς, οι οποίοι επιλέγονται προσεκτικά, εκπαιδεύονται και εποπτεύονται στο έργο τους από επαγγελματία δίνουν το χρόνο και την ενέργεια τους για να λειτουργήσουν ως συμπαραστάτες στις οικογένειες αυτές, σε γονείς και παιδιά, και να επιβεβαιώσουν ότι όπου υπάρχει αλληλεγγύη υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο. www.homestart.org.gr
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση: https://www.homestart.org.gr/post/κάθε-φωτογραφία-ένα-δώρο-για-ένα-παιδί-που-έχει-ανάγκη