Δήμητρα Εγγλέζου, η εμπνευστής και η δημιουργός του International Motion Festival, Cyprus.

Συνέντευξη | Έλενα Γεωργιάδου   

 

Η Δήμητρα Εγγλέζου είναι ένας απλός και  μετριόφρων άνθρωπος. Τα τελευταία χρόνια είχα  την χαρά να την γνωρίσω  και να συνεργαστώ μαζί της  σε επαγγελματικό επίπεδο.  Σίγουρα αυτό που έχω καταλάβει στην όμορφή δημιουργική μας πορεία  είναι ότι, όταν κάποιος παντρέψει τη δημιουργικότητα με τον επαγγελματισμό, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, πράγμα που η Δήμητρα το κάνει με επιτυχία! Με την ευκαιρία του 5ου κατά σειρά Φεστιβάλ Κίνησης Κύπρου, που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα 6-9 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και στην Λεβέντειο Πινακοθήκη, έχω την χαρά να συναντήσω την Δήμητρα και να συνομιλήσω μαζί της σε μια πολύ διαφορετική αλλά και πολύ ευχάριστη για εμάς συνομιλία.

Έχετε σπουδάσει γραφικές τέχνες (ΒΑ) με μεταπτυχιακό στα τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια στην Αγγλία. Ποιος από τους δύο τομείς έχει επικράτηση περισσότερο στην καριέρα σας; Θεωρείτε ότι η βασική σας σπουδή, η γραφιστική, σας έχει βοηθήσει στην πορεία σας ως motionographer (σχεδιαστής κινούμενων γραφικών);

Έχω σπουδάσει στο University of the West of England, στο Bristol, όπου πήρα πτυχίο στις γραφικές τέχνες και στη συνέχεια μεταπτυχιακό στο National School of Computer Animation στο University of Bournemouth.

Υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή που διαχωρίζει τα κινούμενα σχέδια από τα κινούμενα γραφικά. Χρησιμοποιούνται και στα δύο οι αρχές τόσο του design όσο και του κινηματογράφου. Η διαφορά τους βρίσκεται στο ότι στα κινούμενα γραφικά οι χαρακτήρες (αν υπάρχουν) δεν εκφράζουν τον εαυτό τους σε αντίθεση με τα κινούμενα σχέδια όπου οι χαρακτήρες έχουν προσωπικότητα.

Οι γραφικές τέχνες είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζομαι ως motion designer ώστε να δημιουργήσω ένα κινούμενο γραφικό σχέδιο. Εφαρμόζοντας τις αρχές και τους κανόνες της γραφιστικής σε συνδυασμό με τα κινούμενα σχέδια, πετυχαίνω τον σωστό σχεδιασμό κίνησης (motion graphics).

Στο παρόν στάδιο της επαγγελματικής μου πορείας, θεωρώ τον εαυτό μου σχεδιαστή κινούμενων γραφικών. Οι γραφικές τέχνες υπήρξαν η αρχή και η βάση στην μέχρι τώρα εξέλιξη μου.

Tα τελευταία χρόνια είσαστε λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην Λευκωσία. Τι ήταν αυτό που σας κέντρισε τον ενδιαφέρον ώστε να ασχοληθείτε με την εκπαίδευση σε αυτό το επίπεδο;

Είμαι μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2008. Η διδασκαλία, το να μεταδίδω σε άλλους ανθρώπους αυτό που αγαπώ, υπήρχε στην ζωή μου πολύ πιο πριν. Από το 2001 μέχρι το 2004 δίδασκα σε παιδιά και ενήλικες στο δικό μου εργαστήρι τέχνης. Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μου δίνεται η ευκαιρία να προσφέρω τις γνώσεις μου μέσω της διδασκαλίας ακριβώς στον τομέα στον οποίο σπούδασα.

Εκτός από τα μαθήματα του κλάδου σας, διδάσκεται και Social Media Design, πως προέκυψε αυτό;

Τα Social Media είναι στην ουσία μια κοινωνική δομή, που αποτελείτε από άτομα ή εταιρίες. Έγινε μέσο επικοινωνίας με άτομα των ίδιων ενδιαφερόντων ή τρόπος για να εκφράσεις τις αντιλήψεις και την κουλτούρα σου. Οι γραφικές τέχνες είναι ένα εργαλείο που γίνεται όλο και περισσότερο αναγκαίο στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης (Social Media) λόγο της ανάγκης για οπτική επικοινωνία. Χρησιμοποιώντας την εμπειρία μου στον χώρο των γραφικών τεχνών και του motion design στόχος μου είναι να «βγει» προς τα έξω η επιθυμητή προσωπική «εικόνα» ενός ατόμου ή μια εταιρίας.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του πανεπιστημίου που διδάσκετε και συγκεκριμένα το τμήμα τεχνών, κλάδος γραφικών τεχνών, είναι και η διοργάνωση του INTERNATIONAL ΜOTION FESTIVAL, CYPRUS στο οποίο είστε ο εμπνευστής και ο δημιουργός του. Πως έχει ξεκινήσει η ιδέα αυτή και ποιος είναι ο στόχος του;

Το 2010 επισκεπτόμενη τα διάφορα φόρουμ των κινουμένων γραφικών, αντιλήφθηκα ότι δεν υπήρχε πλατφόρμα όπου οι δημιουργοί θα μπορούσαν να παρουσιάσουν την δουλειά τους, τόσο στη Κύπρο όσο και την ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα ενός διεθνούς φεστιβάλ κίνησης.

Από την πρώτη στιγμή το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αγκάλιασε την ιδέα και στάθηκε αρωγός στο φεστιβάλ, το οποίο στηρίζει και διοργανώνει ανελλιπώς από το 2012. Στις 6 – 9, Μαΐου 2019, θα διοργανωθεί η 5η έκδοση του φεστιβάλ, το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια.

στη φετινή διοργάνωση θα:

  • προβληθούν 214 ταινίες που έχουν επιλεγεί από 1,123 προτάσεις από 56 χώρες – 40 υποψηφιότητες για 8 βραβεία
  • διεξαχθούν 16 διαλέξεις από Κύπρο, Ευρώπη, Αμερική και Ασία
  • διεξαχθούν 4 εργαστήρια
  • παρουσιαστούν 2 εκθέσεις

Η επιτυχία του φεστιβάλ στηρίζεται σε μια πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων, μερικοί από τους οποίους είναι, οι ακαδημαϊκοί: Δρ Σοφία Χατζήπαπα – Gee, Δρ Έλενα Στυλιανού, Δρ Εύης Σιαμμούτης, Δρ. Γεωργία Πετρούδη, Τάσος Αναστασιάδης, Γιάννα Χριστοφόρου, οι καλλιτέχνες/σκηνοθέτες: Γιάννα Αμερικάνου, Graham Elliott, συνεργάτες: Νόρα Χατζησωτηρίου, Χρυστάλλα Καΐάφα, Έλενα Γεωργιαδου, Λούλλα Ηρακλέους, Ιωάννα Wyrazik, Oana Onose, Eduard Fulop και πλήθος εθελοντών.

Διανύοντας την πέμπτη έκδοση του, το IMF, έχει καθιερωθεί πλέον στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ως η πλατφόρμα για την προβολή καινοτόμων βίντεο, κινούμενης εικόνας που εκτείνονται από κινούμενα γραφικά, κινούμενα σχεδία, βιντεοτέχνη, και ταινίες μικρού μήκους.

Επίσης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κίνησης Κύπρου έλαβε για τρίτη συνεχόμενη φορά την πιστοποίηση EFFE Label του Προγράμματος EFFEEurope for Festivals, Festivals for Europe 2019-2020 (http://www.effe.eu ), συνεχίζοντας έτσι να κατέχει επάξια μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.motionfestivalcyprus.com

 

 

Είστε επίσης ο εμπνευστής και δημιουργός του πρότζεκτ Motion Vibes. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό

Το 2015, κάτω από την ομπρέλα του εργαστηρίου Cultural Studies and Contemporary Arts Laboratory του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, ανέπτυξα το πρότζεκτ Motion Vibes το οποίο δίνει τα απαραίτητα εργαλεία σε κωφούς φοιτητές να δημιουργήσουν motion design (με τον ήχο υπό μορφή δόνησης) και το οποίο δημοσιεύθηκε από το Aalborg University της Δανίας και εφαρμόζεται ήδη. Για την πρακτική εφαρμογή μελέτησα τις παιδαγωγικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη διδασκαλία ήχου, μουσικής και ρυθμού σε κωφούς σε άλλους τομείς, όπως ο χορός.

Ως σχεδιαστής κινούμενων γραφικών, έχετε να εισηγηθείτε κάτι σε ανερχόμενους δημιουργούς στον τομέα αυτό; Υπάρχουν κανόνες που πρέπει ένας σχεδιαστής να ακολουθεί  ώστε να θεωρηθεί ένα κινούμενο γραφικό πετυχημένο?

Θα ήθελα να πω στους καινούριους δημιουργούς να μην περιορίζονται μόνο στα μέσα που η τεχνολογία τους προσφέρει αλλά να αφήνουν τη φαντασία τους να τους καθοδηγεί σε νέες καινοτόμες μεθοδολογίες και στην επιλογή και το συνδυασμό νέας τεχνικής.

Η φωτογραφία της Δήμητρας Εγγλέζου είναι της φωτογράφου Χριστάλλας Κυριάκου. 

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets