Έκθεση Αφίσας | Η κουλτούρα της σαγήνης [η σαγήνη της κουλτούρας]

Έκθεση Αφίσας | Η κουλτούρα της σαγήνης [η σαγήνη της κουλτούρας]

 

Στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Σημειωτικής και Οπτικής Επικοινωνίας που διεξάγεται από 2 έως 4 Οκτωβρίου 2015 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη Λεμεσό, διοργανώνεται έκθεση με 23 αφίσες από καταξιωμένους σχεδιαστές, οι οποίοι ερμηνεύουν γραφιστικά τη θεματική του συνεδρίου «Culture of Seduction [the seduction of culture]», «Η σαγήνη της κουλτούρας [η κουλτούρα της σαγήνης]».

Η κουλτούρα της σαγήνης [η σαγήνη της κουλτούρας], ως μηχανισμός γοητείας και έλξης, χωρίς να έχει απαραίτητα σεξουαλική προέκταση, συναντάται συχνά σε στρατηγικές επικοινωνίας και προσέγγισης της μαζικής κουλτούρας και του λαϊκού πολιτισμού. Στο σαγηνευτικό, μετα-οικονομικό περιβάλλον της κρίσης, οι σημειωτικές πτυχές και η ισχύς της «σαγήνης» στην οπτική επικοινωνία, προσπαθούν να πείσουν ή ακόμα και να χειραγωγήσουν το θεατή να δράσει θετικά ή αρνητικά, με επακόλουθο έναν χώρο όπου αναδεικνύονται ακραίες καταστάσεις και όπου τίθενται, περιστασιακά, ακόμη και ηθικά διλλήματα.

Με την προκλητική αλλά και προφητική θεματική «Η κουλτούρα της σαγήνης [η σαγήνη της κουλτούρας]», τόσο το συνέδριο όσο και η έκθεση, φιλοδοξούν να προβάλουν την πολιτισμική διάσταση των επικοινωνιακών συστημάτων, γλωσσικών και μη. Παράλληλα, επιχειρούν να εξετάσουν μέσα από τη σημειωτική προσέγγιση τον τρόπο με τον οποίο γλωσσικά (κείμενο/τυπογραφία), μη γλωσσικά (εικόνα), ηχητικά και κινησιολογικά σημεία συνεργούν για τη σύνθεση ‘σαγηνευτικών’ μηνυμάτων στην οπτική επικοινωνία, και θέτουν ερωτήματα του τύπου ‘ποιός είναι ο σαγηνευτής’ και ‘ποιοί σαγηνεύονται από τα πολυσημειωτικά/πολυτροπικά μηνύματα’.

Η έκθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς προβάλλει εφαρμοσμένο έργο, το οποίο οπτικοποιεί τη θεματική του συνεδρίου, μεταβαίνοντας από τη θεωρία στην πράξη με τρόπο δημιουργικό και ευφάνταστο. Η αντιπαραβολή και η συνύπαρξη της επιστημονικής έρευνας με το γραφιστικό σχεδιασμό αποτελεί βήμα για διάλογο και περεταίρω διερεύνηση στο ευρύτερο πεδίο της Οπτικής Επικοινωνίας.

Οι καλλιτέχνες-σχεδιαστές από τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο και τη Σλοβακία που εκθέτουν τη δουλειά τους είναι, με αλφαβητική σειρά, οι: Χρίστος Ανδρέου, Δημήτρης Αρβανίτης, Marcel Bencik, Ρένος Δημητρίου, Άρτεμις Ελευθεριάδου, Ευριπίδης Ζαντίδης, Κυριάκος Καραμαλάκος, Μαριάννα Καφαρίδου, Μύρια Κονναρή, Πάρις Κούτσικος, Νικόλας Λαμπούρης, Jeff Leak, Elamine Maecha, Αγγελική Μιχαλοπούλου Καρρά, Θησέας Μουζουρόπουλος, Χριστίνα Ολυμπίου, Άγγελος Παναγίδης, Όμηρος Παναγίδης, Ασπασία Παπαδήμα, Γιώργος Σουγλίδης, Κάλυ Σώζου, Στέφανος Τζιάπρας και Αρτέμης Ψαθάς.

Η έκθεση θα συνυπάρξει με το συνέδριο και χωρικά, στο αίθριο έξω από τις αίθουσες διεξαγωγής των ανακοινώσεων του συνεδρίου, στο Κτίριο Τάσσος Παπαδόπουλος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη γωνία των οδών Θέμιδος και Ιφιγενείας, στη Λεμεσό και θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 16 Οκτωβρίου 2015.

Τη διοργάνωση της έκθεσης υποστηρίζουν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, τα Ερευνητικά Εργαστήρια του Τμήματος (ΣΟΕ και ΕΕΓΓΕ), η United Designs Alliance, το τυπογραφείο Laser Graphics και το «The Copy Shop».

 

Πληροφορίες: www.icsvc-conference.com και στα τηλέφωνα: 2500 2223 & 2500 2530.

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets