Έκθεση στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή | «πpπ Πoetry Printing Πroject: Χαρακτική και ποίηση»

Η Σχολή – Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή (Κύπρος) και το Chain Foundation (Άμστερνταμ) συνεργάζονται και παρουσιάζουν στο κυπριακό κοινό την έκθεση «πpπ Πoetry Printing Πroject: Χαρακτική και ποίηση». Ινστιτούτα από άλλες χώρες της Ευρώπης θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα αυτό. Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρευρεθούν δάσκαλοι και δασκάλες από Λιθουανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Τουρκία, οι οποίοι και θα συμμετάσχουν σε εργαστήρι χαρακτικής τις επόμενες μέρες στα Πλατανίστεια.

Το πpπ μπορεί να διαβαστεί στα Ελληνικά ως πιρόπι, πράγμα που μοιάζει πολύ με το Ευρώπη. Εφόσον το π είναι ένα μαθηματικό σύμβολο αλλά και σύμβολο τέχνης, που αφορά την συνέχεια/άπειρο, το όνομα αυτό μπορεί να εκφράζει και το ότι η ποίηση που μοιραζόμαστε μπορεί να είναι η καλύτερη εγγύηση για το μέλλον των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται χαρακτικά του Fokko Dijkstra και του Χαμπή, εμπνευσμένα από ποιήματα. Στο πρόγραμμα χαρακτική και ποίηση, ποιήματα από διάφορες γλώσσες της Ευρώπης, εκφράζονται με την παγκόσμια γλώσσα της τέχνης της χαρακτικής. Οι επισκέπτες θα ταξιδέψουν, μέσα από την χαρακτική, στην ποίηση των Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, Ναζίμ Χικμέτ (Τουρκία), Πάουλ Τσέλαν (Γερμανία), των Κυπρίων Βασίλη Μιχαηλίδη, Κυριάκου Χαραλαμπίδη, Μιχάλη Πασιαρδή, Νίκης Λαδάκη Φιλίππου και των Tomi Kontio (Φινλανδία) Paul Brady (Ιρλανδία) Jonas Hallgrimsson (Ισλανδία) Lina Pinto (Ιταλία) M. Vasalis (Κάτω Χώρες) Esteban Tabares (Ισπανία), Eugenio Andrade και António Gedeão (Πορτογαλία).

Το Chain Foundation, από το 2000, διοργανώνει προγράμματα επιμόρφωσης για δασκάλους, καθώς και άλλα προγράμματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά.
O Fokko Dijkstra είναι ο ιδρυτής του Chain Foundation, το οποίο από το 2000 διοργανώνει προγράμματα επιμόρφωσης για δασκάλους, καθώς και άλλα προγράμματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά. Ασχολήθηκε με την τυπογραφία και κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων που λαμβάνουν μέρος στην Κύπρο, εμπνεύστηκε από τον χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει χαρακτικά για να εκφράσει την ποίηση.

Γράφει ο Χαμπής γι αυτή τη συνεργασία:
“Ήταν καλή στιγμή, άμαν πριν πεντέξι χρόνια ο Fokko Dijkstra, στους γυρούς του στην Κύπρον στο πλαίσιον του Erasmus+ με τες δραστηριότητες του οργανισμού Chain Foundation, έβαλεν στα δρομολόγια του τζ̆αι την Σχολήν-Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια.
Που τότε, κάθε χρόνον, δασκάλες τζ̆αι δάσκαλοι που διάφορες χώρες της Ευρώπης χαράσσουν τζ̆αι τυπώννουν τες κυπριακές εμπειρίες τους στο εργαστήριν της Σχολής. Μιτά τους τζ̆ι ο Fokko Dijkstra.

Το πpπ/ppp ήρτεν στην συνέχειαν φυσιολογικά. Τον Οκτώβρην του 2018, με τον φίλον μου τον Fokko, επεράσαμεν μιάν πολλά δημιουργικήν εφτομάδαν χαράσσοντας ποίησην στα Πλατανίστεια.
Εσυνεχίσαμεν ύστερα χαράσσοντας ο ένας στην Κύπρον τζ̆ι ο άλλος στην Ολλανδίαν.
Ποιήματα μιάλων ποιητών που την Κύπρον, Ολλανδίαν, Ελλάδαν, Τουρκίαν, Ισπανίαν, Πορτογαλλίαν, εμεταφέραμεν τα σε χαρακτικά, όπως εμείς τα εννοιώσαμεν.
Κοινός μας στόχος το πpπ/ppp τζ̆αι η κοινή μας έκθεση.
Δεν έσ̆ει τίποτε που να μέν μπόρει να πετύχει το πλάσμαν. Αποδείξαμεν το, χαρείτε το αποτέλεσμαν.”

Η έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 20 Οκτωβρίου 2019 μέχρι τις 02 Φεβρουαρίου 2020, στο Κέντρο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια, σε ώρες λειτουργίας του Μουσείου (10-13 και 16-18 μέχρι 31 Οκτωβρίου και έπειτα 10-13 και 15-17, από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή).

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets