Έλενα Χατζηγεωργίου και Ειρήνη Κλοκκαρή. Ένα πάντρεμα δημιουργίας με πολλά χρώματα και μοτίβα σε ένα βιβλίο.

Συνεύτευξη: Έλενα Γεωργιάδου

Σίγουρα για κάποιους, το πάντρεμα ενός σχεδιαστή με κάποιον που εξειδικεύεται με την επιστήμη της χρωματοθεραπείας δεν είναι πάντα επιτυχημένο! Στην περίπτωση όμως της συνεργασίας της κυρίας Έλενας Χατζηγεωργίου με την σχεδιάστρια Ειρήνη Κλοκκαρή  είναι κατί περισσότερο!. Η συνεργασία τους, στην δημιουργία του βιβλίου της  κυρίας Έλενας Χατζηγεωργίου, ενός πολύ ιδιαίτερου αλλά και ενδιαφέροτος βιβλίου, δεν παρέμεινε σε κάποιες σελίδες ενός βιβλίου. Ανοιξε μια σειρά από πολλές όμορφες και πολύ δημιουργικές συνεργασίες μεταξύ τους που η κάθε μια στο τομέα της, προσφέρει προς τα έξω.

Με αφορμή το νέο βιβλίο τους με τίτλο,  «Χρώματα και Δαντελωτά Μαντάλα», το Ι LOVE GRAPHIC, συνομιλεί με τις δημιουργούς του, σε μια όμορφη συνέντευξη με πολλά χρώματα και μοτίβα εμπνευσμένα από την παράδοση του κεντήματος στην Κύπρο.

 Κυρία Χατζηγεωργίου, είστε Mind Coach με ειδικότητα στην χρωματοθεραπεια και το NLP. Τι εννοούμε με τον όρο αυτό?

Με τον όρο αυτό εννοούμε την αξιοποίηση νέων εξελιγμένων τεχνολογιών, οι οποίες μπορούν εάν εφαρμοσθούν ορθά, να βοηθήσουν κάθε άνθρωπο σε όποια ηλικία και να βρίσκετε να ξεπεράσει με μεγάλη αποτελεσματικότητα προκλήσεις και εμπόδια, όποια κι αν είναι αυτά,  αλλά και να βοηθηθεί ουσιαστικά για να ξεκλειδώσει και να αξιοποιήσει τις αληθινές, τις πραγματικές και μεγάλες του δυνατότητες.

Στη δική μου περίπτωση μέσα από μελέτη και έρευνα έχω δημιουργήσει ένα μοναδικό σύστημα αξιοποιώντας ένα συνδυασμό εξελιγμένων μεθόδων, με κεντρικό άξονα όμως τη Χρωματοθεραπέια και το NLP (neuro—linguistic programming), κάνοντας το έργο μου με τους ανθρώπους ακόμη πιο αποτελεσματικό.

Τοποθετώντας το πολύ απλά, μέσα από τη Χρωματοθεραπεία μου δίδετε το μέσο να αποκρυπτογραφήσω σε μεγάλο βάθος κάθε άνθρωπο, εντοπίζοντας αδυναμίες, δυνατότητες αλλά και την πορεία εξέλιξης του, αφού το χρώμα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την ανθρώπινη ύπαρξη και ενέργεια.  Έτσι είναι εξαιρετικό και σαν διαγνωστικό αλλά και σαν ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο. Ενισχύοντας αυτή την εξελικτική πορεία του ατόμου με το NLP και άλλες πρακτικές, δίνοντας τον τρόπο να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τη δύναμη του μυαλού του.

Έτσι αυτό που πραγματικά εννοούμε είναι ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη και αποτελεσματική μέθοδος που ακουμπά την ολότητα και το μεγαλείο του ανθρώπου οδηγώντας τον σε μια συνεχή και αρμονική εξέλιξη.

Πρόσφατα είχαμε την χαρά να δούμε στην αγορά ένα καινούργιο βιβλίο σας, με τίτλο «Χρώματα και Δαντελωτά Μαντάλα» το οποίο έχετε γράψει με συνεργασία, την σχεδιάστρια Ειρήνη Κλοκαρή η οποία είχε αναλάβει και την γραφιστική επιμέλεια του βιβλίου. Πως έχει γεννηθεί η ιδέα του βιβλίου και η συνεργασία σας με την Ειρήνη?

Θα ξεκινήσω από την πολύτιμη συνεργασία μας με την Ειρήνη, η οποία έχει αρχίσει εδώ και κάποια χρόνια, όταν η ίδια η Ειρήνη αρχικά θέλησε να γνωρίσει από κοντά τη μεθοδολογία μου.

Η γνωριμία μας πυροδότησε σχεδόν αμέσως ένα τεράστιο ενθουσιασμό και σεβασμό, για αυτά που βλέπαμε η μια στην άλλη.  Έτσι αρχίσαμε σχεδόν μαγικά θα έλεγα, να συνδυάζουμε τις γνώσεις και τις ικανότητες μας, αρχικά μέσα από τη διοργάνωση εργαστηρίων στο χώρο της Ειρήνης, ενώ σύντομα ακολούθησε το πολύ αγαπημένο μας πρότζεκτ, «Τα αμπαλατέματα του γαδάρου Άλεξ» μια σειρά παραμυθιών γραμμένα στην κυπριακή διάλεκτο από μένα και εικονογραφημένα με τα μοναδικά σχέδια της Ειρήνης. Το πρότζεκτ αυτό ανάδειξε ακόμη περισσότερες από τις δυνατότητες της συνεργασίας μας.

Έτσι συνεχίσαμε με κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα, βασισμένα στα παραμύθια μας, άλλα και με προγράμματα που κύριο άξονα είχαν πάντοτε την προσωπική εξέλιξη μεγάλων και μικρών και συνδύαζαν την μεθοδολογία μου μαζί με την δημιουργική έκφραση. Έτσι διοργανώσαμε μαζί μεγάλες δράσεις, κτίσαμε συνεργασίες απολαμβάνοντας ένα μοναδικό ταξίδι εξέλιξης.

Εν το μεταξύ εγώ είχα ήδη μαζέψει μέσα από τα 15 τόσα χρόνια συστηματικής ενασχόλησης μου με την εξέλιξη του ανθρώπου, μεγάλο πλούτο τον οποίο ήμουνα έτοιμη μοιραστώ και μέσα από τη συγγραφή κάποιων βιβλίων, πράγμα που ενισχύθηκε από τους πολλούς ανθρώπους που είχαν γνωρίσει το έργο μου και ζητούσαν έντονα αυτή τη γνώση που μοιράζομε μαζί τους να την έχουν και σε βιβλίο.

Έτσι μέσα από πολλές λαμπερές ιδέες, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο, αποφάσισα να προχωρήσω στην συγγραφή αυτού του πρώτου βιβλίου, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πρακτικά, να ευεργετήσει και να φέρει φως στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουσιαστική και συνεχή εξέλιξη ανθρώπους που έχουν ήδη ουσιαστική γνώση.

Εκ των πραγμάτων φυσικά αυτό το βιβλίο θα εμπεριείχε το φως και την πολύτιμη ενέργεια της Κύπρου,  έτσι θεώρησα σημαντικό ακόμη και τα σχέδια του, τα μαντάλα του, να ταυτίζονται και να αντανακλούν αυτή την πολύτιμη ενέργεια και εδώ είναι που οι γνώσεις και η σχέση της Ειρήνης με την Κυπριακή παράδοση έδεσαν, μαζί φυσικά με την καθαρή της ενέργεια, αλλά και την υψηλή κατανόηση της γύρω από το έργο μου.

Ποια είναι η θεματολογία του βιβλίου?

Το βιβλίο στόχο έχει να δώσει το φως και τα χρώματα του, σαν σημαντικό θεραπευτικό εργαλείο, στον σύγχρονο άνθρωπο, καλλιεργώντας παράλληλα μέσα από τις ασκήσεις του και τον τρόπο σκέψης, για να τον βοηθήσει να βρει και να διατηρήσει τις ισορροπίες του αλλά και να αντιληφθεί πιο πολύ από το μέγεθος του και τις δυνατότητες εξέλιξης του.

Ένα βιβλίο που γίνεται πρακτικό καθημερινό εργαλείο, ένας σύμμαχος για τον σύγχρονο άνθρωπο που χωρίζεται σε 4 κεφάλαια. Το 1ο αφορά στην τόσο σημαντική καθημερινή χαλάρωση και ανανέωση, το 2ο στη συνολική εξισορρόπηση, το 3ο στη διεύρυνση και την εξέλιξη και το 4ο είναι αφιερωμένο στην οικογένεια – ότι σημαίνει αυτό για κάθε άνθρωπο. Μέσα από τα διάφορα κεφάλαια ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίσει και να εξελίξει πτυχές του εαυτού του, ενώ πολύ σημαντικό είναι το ότι οδηγείτε στο να κτίσει ένα πιο υγιές Life Style.

Κάτι που χαρακτηρίζει τη δουλειά της Ειρήνης Κλοκκαρή, είναι σχέση της με την παράδοση του τόπου μας. Πηγή έμπνευσης των σχεδίων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο σας, είναι τα γνωστά σε όλους κυπριακά κεντήματα και συγκεκριμένα η κυπριακή δαντέλα. Πως προέκυψε η μελέτη αυτή ?

Η δουλειά και η αγάπη της Ειρήνης για την Κυπριακή παράδοση και ο μοναδικός τρόπος προσέγγισης και ανάδειξης της, είχαν συνδυαστεί με την πεποίθηση μου – την οποία αξιοποιώ στο σχεδιασμό των εκπαιδευτικών μου προγραμμάτων – ότι η επαφή με τις ρίζες είναι πολύ σημαντική στο να δημιουργήσει δύναμη και σταθερότητα σε κάθε άνθρωπο. Αυτοί οι παράμετροι, οδήγησαν στην μελέτη του πολύτιμου, λεπτεπίλεπτου, δημιουργικού και ολοστρόγγυλου κόσμου της ξακουστής Κυπριακής δαντέλας. Κόσμο τον οποίο θεώρησα ότι εμπεριέχει τόσο  πλούτο, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί για να στολίσει δημιουργικά και θεραπευτικά το βιβλίο μας. Αυτό είχε βρει απόλυτα σύμφωνη και συγκινημένη την Ειρήνη αφού και η γιαγιά της είναι κεντήτρια αλλά και η ίδια έχει ασχοληθεί.

Επίσης σημαντικό εδώ να αναφέρουμε ότι η δημιουργικότητα είναι άμεσα συνυφασμένη με την ανθρώπινη ύπαρξη. Δεν μπορούμε να υπάρξουμε, να διατηρήσουμε τις ισορροπίες μας να είμαστε υγιείς χωρίς να δημιουργούμε.  Φανταστείτε λοιπόν τις κεντήτριες της Κύπρου μας, οι οποίες έχουν ποτίσει όλα αυτά τα περίτεχνα σχέδια που βλέπουμε με την δημιουργικότητα τους, τη μοναδική έμπνευση τους, τη χαρά, την ηρεμία, την περισυλλογή και τον τρόπο ζωής τους.

Όπως έχουμε αναφέρει, με έμπνευση την κυπριακή δαντέλα, έχουν σχεδιαστεί τα σχέδια που συνοδεύουν το βιβλίο. Ποια ήταν η δυσκολία που αντιμετωπίσατε στην δημιουργία των μοτίβων αυτών και γιατί θεωρήσατε ότι η κυπριακή δαντέλα θα βοηθούσε στην μετατροπή σε θεραπεία ?

Καμία δυσκολία δεν υπήρξε, το αντίθετο, χαθήκαμε για μέρες μέσα στον περίτεχνο κόσμο της Κυπριακής δαντέλας σε ένα ταξίδι αλληλεπίδρασης με αυτό τον πλούτο αλλά και μεταξύ μας. Πρώτο βήμα ήταν να εντοπίσω μέσα από αυτό το ταξίδι, τα σχήματα που θεωρούσα πιο θεραπευτικά, αλλά και συνδυάζονταν με την κάθε ξεχωριστή άσκηση του βιβλίου. Ο κύριος λόγος που μπορεί η δαντέλα να μετατραπεί σε θεραπευτικό μαντάλα, είναι κατά κύριο λόγο το κυκλικό σχήμα που αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη ενέργεια αλλά και η αρμονική εσωτερική του κίνηση, κάτι που χαρακτηρίζει πολλά από τα μοτίβα της Κυπριακής δαντέλας. Στη συνέχεια παρέα πάντα με την Ειρήνη δουλέψαμε αυτά τα σχέδια, με σεβασμό, έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί η αρχική μορφή τους.

Βλέπετε, όταν οι γνώση αφομοιωθεί, συνδυαστεί με τις αρχές τα οράματα και τις αξίες του ανθρώπου και γίνει σοφία και αυτό συμβαίνει στην περίπτωση και των δυο μας, όλα μετά ρέουν μαγικά.

Ποια είναι η επίδραση του φωτός και του χρώματος στην ψυχολογία του ανθρώπου?

Χαίρομαι που το ρωτάτε αυτό. Το φως καθορίζει την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη γη, παρόλο που ο σημερινός άνθρωπος το θεωρεί κάτι τόσο δεδομένο, σε βαθμό που αγνοεί την πραγματική σημασία του. Το φως  του ήλιου λοιπόν είναι ενέργεια ζωτικής σημασίας, αφού χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ζωή.

Ενώ το 40% της ηλιακής ακτινοβολίας, το ορατό φάσμα, τα χρώματα δηλαδή του ουράνιου τόξου, έχουν ακόμη μεγαλύτερη σχέση με τον άνθρωπο. Αφού η ανθρώπινη ενέργεια, κινείτε σε αυτές τις συχνότητες, ενώ ακόμη και οι νευρώνες του εγκεφάλου μας, παράγουν δισεκατομμύρια βιοφωτόνια, στις συχνότητες του ορατού φάσματος.  Οι άνθρωποι δηλαδή είναι όντα φωτεινά και η επιστήμη όλο και περισσότερο το επιβεβαιώνει αυτό, αυτό που ήξεραν και αξιοποιούσαν από αρχαιοτάτων χρόνων όλοι οι εξελιγμένοι πολιτισμοί.

Σκεφτείτε ότι ακόμη και η τροφή μας, τα φρούτα και τα λαχανικά μας, είναι χρώμα, είναι ζωντανή ενέργεια, μέσα στην οποία υπάρχουν όλες οι θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο άνθρωπος και αυτό λόγο της φωτοσύνθεσης.

Έτσι το χρώμα δεν επιδρά μονάχα στην ψυχολογία του ανθρώπου, αλλά ουσιαστικά μιλά, επιδρά, και επηρεάζει την ουσία της ύπαρξης του. Γι’ αυτό χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί και στον τρόπο αξιοποίησης του και στον τρόπο μετάφρασης του και στη συμβολική του σημασία ακόμη και όταν μιλάμε για το σχεδιασμό ενός λογότυπου.

Οι συχνότητες λοιπόν αυτές των χρωμάτων επιδρούν σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης του ατόμου. Επιδρούν στο φυσικό σώμα  μέσα από τα ενεργειακά κέντρα και το ορμονικό σύστημα, επιδρούν στα συναισθήματα, στον τρόπο σκέψης και στην πνευματική μας υπόσταση.

Όταν λέμε φυσικά χρώμα και όταν μιλάμε για την αξιοποίηση του, δεν μιλάμε για το χρώμα στα ρούχα που φοράμε, παρόλο που και αυτό έχει τη δική του θέση – ειδικά αν τα ρούχα μας είναι φτιαγμένα από φυσική ίνα πχ βαμβάκι –  και μπορεί να ενισχύσει τη θεραπευτική του χρήση.

Ας δώσουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα, μια κυρίας, η οποία είχε πολλή ένταση αφού είχε φορτωθεί με λανθασμένο τρόπο πολλές έγνοιες. Αυτή η ένταση ήταν καταγεγραμμένη στο σβέρκο της με μωβ χρώμα, που δήλωνε την υπερβολή και την τελειομανία μέσα από την οποία προσέγγιζε το κάθε της βήμα. Θεραπευτικό της χρώμα ήταν το κίτρινο – συμπληρωματικό χρώμα του μωβ – η παρουσία του οποίου εξέπληξε και την ίδια αφού ποτέ δεν ήταν στα αγαπημένα της. Όμως η συχνότητα αυτή, ήταν απαραίτητη τώρα για να τη ωθήσει σε μια χαρούμενη, ξεκάθαρη δράση με εστίαση στα δικά της θέλω.

Σε άλλες περιπτώσεις πχ έντονου πονοκεφάλου, τυχαίνει να είναι το μωβ ή το κόκκινο ή το πράσινο η κατάλληλη συχνότητα εξισορρόπησης και θεραπείας του ατόμου.

Βλέπετε η σχέση μας με το κάθε χρώμα, η επίδραση που έχει σε κάθε μοναδικό άνθρωπο, είναι σχετική με το σημείο εξέλιξης του. Ο άνθρωπος διψά κάθε μέρα  για το χρώμα, για την κατάλληλη χρωματική συχνότητα που θα συμπληρώσει, θα στηρίξει και θα εξελίξει τη δική του ενέργεια.

Στο βιβλίο σας εκτός από την θεωρία, περιλαμβάνονται και κάποιες ασκήσεις που ο αναγνώστης μπορεί να κάνει. Ποιος είναι ο σκοπός των ασκήσεων ?

Ναι είναι ένα πρακτικό βιβλίο, με πολλές ασκήσεις, οι οποίες δείχνουν στον σύγχρονο άνθρωπο, τον τρόπο να αξιοποιήσει την τόσο σημαντική ενέργεια των χρωμάτων, όπως την εξηγούμε πιο πάνω, είτε για να ανανεωθεί και να χαλαρώσει, είτε για να εξισορροπήσει συνολικά την ενέργεια του γνωρίζοντας σε μεγαλύτερο βάθος τον εαυτό του, είτε για να οδηγήσει τον εαυτό του και την οικογένεια του σε εξέλιξη.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι όλα αυτά είναι απαραίτητα στη σύγχρονη κοινωνία, γιατί γύρω υπάρχει τόση ένταση, τόση υπέρ-πληροφόρηση, τόσες απόψεις, τόσο μπέρδεμα, που αν κάποιος δεν έχει τον τρόπο να αποφορτιστεί και να ισορροπήσει τότε όλα αυτά καταγράφονται μέσα του ξεκινώντας να δημιουργούν δυσάρεστα και πολλαπλά συμπτώματα.

Ας παρομοιάσουμε το ανθρώπινο σώμα και ενέργεια, με την κουζίνα του σπιτιού μας, στην οποία μαγειρεύουμε για ένα μήνα, χωρίς να πετάμε τα σκουπίδια. Τι θα γίνει; Έτσι μοιάζουν και οι σημερινοί άνθρωποι, έτσι μοιάζει η ενέργεια τους και αυτό εισπράττουν καθημερινά με πονοκεφάλους, κακή διάθεση, χαμηλή ενέργεια, αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις, μπέρδεμα, αποδιοργάνωση και τόσα άλλα.

Γι’ αυτό το βιβλίο μας αυτό αποτελεί ένα πραγματικό σύμμαχο για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Πολύ ενδιαφέρον είναι ότι η μελέτη σας δεν παραμένει μόνο σε κάποιες σελίδες βιβλίου αλλά έχετε δημιουργήσει εργαστήρια με θέμα το χρώμα και τα μαντάλα. Ποιος είναι ο σκοπός των εργαστηρίων και σε ποιους απευθύνονται?

Τα εργαστήρια και γενικότερα η εκπαίδευση, προϋπήρχε του βιβλίου και συνεχίζεται ακόμη πιο εντατικά. Στόχος και όραμα καλύτερα, είναι να εκπαιδεύσουμε ενήλικες, νέους και παιδιά στον να μπορέσουν να δημιουργήσουν ισορροπημένες χαρούμενες ζωές, αλλά και να γνωρίσουν επιτέλους τις αληθινές τους δυνατότητες, να ξεδιπλώσουν την τόσο μοναδική προσωπικότητα τους να λάμψουν και να κάνουν τα δικά τους θαύματα.

Τι άλλο θα περιμένουμε από την συνεργασία σας?

Η αλήθεια είναι ότι τα πλάνα μας είναι μεγάλα και φωτεινά και όλα εμπεριέχουν την ισορροπημένη και ολοκληρωμένη εξέλιξη του ανθρώπου. Θέλοντας να ενισχύσουμε όλα αυτά που θεωρούμε φωτεινά και πολύτιμα, δίνοντας αξία στην ζωή, στη ζωή κάθε μοναδικού ανθρώπου.

Αρχικά θα συνεχίσουμε με μοναδικές δράσεις, εργαστήρια και εκπαιδεύσεις με βάση το βιβλίο. Ήδη εξελίσσονται όμορφες συνεργασίες γύρω από αυτό, ακόμη και για wellness seminars σε εταιρικό επίπεδο.

Παράλληλα έχουμε εξελίξει ένα πολύ ξεχωριστό πρόγραμμα που αφορά στην ενίσχυση και το σωστό σχεδιασμό της επιχειρηματικής και επαγγελματικής δράσης νεοφυών αλλά και υφιστάμενων επιχειρήσεων. Ενώ εργαζόμαστε πάνω σε ένα πολύ μαγευτικό πρότζεκτ για παιδιά, το οποίο θα βασιστεί σε μια πολύ πολύ ξεχωριστή σειρά παραμυθιών που γράφω. Έχουμε ακόμη σκοπό να κάνουμε και πιο συλλογικές δημιουργικές δράσεις, ενώ δεν ξεχνάμε φυσικά το πρότζεκτ Αμπαλατέμτα. Επίσης εξελίσσουμε υπηρεσία που αφορά στη μετατροπή κάθε σπιτιού σε ένα θεραπευτικό και σωστά διαμορφωμένο χώρο.

Υπάρχει ακόμη στα σκαριά ένα άλλο μεγαλεπήβολο  πολύχρωμο και καινοτόμο πρότζεκτ για το οποίο θα είμαστε έτοιμες να μιλήσουμε στο μέλλον.

 

Το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει το άρθρο είναι της κυρίας Έλενας Χατζηγεωργίου και της κυρίας Ειρήνης Κλοκκαρή.

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets