Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου (ΕΓΕΚ) |Two Days of Print & a Party 19-20 Μαΐου 2018

Η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου (ΕΓΕΚ), στα πλαίσια του προγραμματισμού της για το 2018, πρόκειται να διοργανώσει τρία θεματικά διήμερα που αποσκοπούν στην ενημέρωση και στην εξοικείωση επαγγελματιών του χώρου σε θεωρητικά και τεχνικά θέματα Γραφιστικής και Εικονογράφησης. Κυρίαρχοι στόχοι των εκδηλώσεων αυτών, είναι να δημιουργηθεί ένα ενεργό δίκτυο από επαγγελματίες με εις βάθος γνώσεις σε θέματα του κλάδου και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για συνεργασίες μεταξύ των μελών της Ένωσης.

Το Σαββατοκύριακο 19-20 Μαΐου, θα διεξαχθεί το πρώτο διήμερο, το οποίο θα έχει ως ευρύτερο θέμα τηνΕκτυπωτική, εστιάζοντας σε παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους πολλαπλών εκτυπώσεων. Το διήμερο που έχει στόχο να εμπνεύσει και να προσφέρει πρακτικές γνώσεις στους συμμετέχοντες θα αποτελείται από 4 παρουσιάσεις, 3 εργαστήρια, 1 εκπαιδευτική επίσκεψη, 1 ομαδικό project κι ένα πάρτι!

Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, οι οποίες θα διεξαχθούν στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, θα δούμε μέσα από τις εμπειρίες καταξιωμένων δημιουργών από Κύπρο και Ελλάδα, πώς η χρήση διαφορετικών εκτυπωτικών μεθόδων καθορίζει το αποτέλεσμα ενός project.

Παρουσιάσεις

University of Nicosia, Μακεδονίτισσα 
(Αμφιθέατρο M-203, Millenium Building, 2ος όροφος)

Σιμώνη Φιλίππου (cy) INTOTO STUDIO
“Printmaking ως μέσο επικοινωνίας”
intotoillustration.com

Μανώλης Αγγελάκης (gr) ΤΙΝD
“Tind τίποτα δεν είναι σχεδιασμένο”
behance.net/tind

Δημήτρης Σωτηρίου (cy) ROCK THE DOG
“Εφήμερες Καταστάσεις / Θέατρο, Γραφιστική και άλλα καπρίτσια.”
instagram.com/rtd213

Κατερίνα Παπαναγιώτου & Στέφανος Ανδρεάδης (gr) MNP CREATIVE STUDIO
“H γοητεία και η απογοήτευση της υλοποίησης.”
mnpdesign.gr

Εργαστήρια

Εύα Κοραή & Χριστίνα Χριστοφόρου (cy)
Printing on a Cutter
(Tοποθεσία: Κτήριο Τμήματος Αρχιτεκτονικής, University of Nicosia)

Μανώλης Αγγελάκης (gr)
Print What You Love – Love What You Print.
(Tοποθεσία: Εργαστήριο Κύπριοι Χαράκτες, Λευκωσία)

Σιμώνη Φιλίππου (cy)
To Printmaking ως Mέσο Eπικοινωνίας
(Tοποθεσία: In-toto studio, Λευκωσία)

Εκπαιδευτική Επίσκεψη

Θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τυπογραφείο Laser στην Κοκκινοτριμιθιά, όπου με την καθοδήγηση του διευθυντή και ιδιοκτήτη Πανίκου Παντελίδη, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τα ακόλουθα θέματα:

Tεχνικές διαδικασίες εκτύπωσης offset. Λεπτομέρειες, φινιρίσματα, χαρτιά, μεγέθη & σωστά τελικά αρχεία.

Ομαδικό Project και Πάρτι

Με αφορμή το πρώτο θεματικό διήμερο, η ΕΓΕΚ ανακοινώνει το ακόλουθο ομαδικό project εκτυπωτικής, τα αποτελέσματα του οποίου θα παρουσιαστούν στο πάρτι, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου, στις 21:00 στην μπυραρία New Division.

Σκεπτικό του Project

Καλούμε γραφίστες & εικονογράφους να μας στείλουν μέχρι τις 10 Μαΐου, στο mail@cagdi.org.cy την οπτική αποτύπωση ενός κάκτου, με οποία τεχνική επιθυμούν. Όλα τα υποβαλλόμενα έργα θα εκτυπωθούν ως μονόχρωμες διπλοτυπίες σε riso printer. Οι διπλοτυπίες θα προκύψουν από τυχαία επιλογή ζευγαριών εικόνων.

Τα limited edition prints θα είναι διαθέσιμα στο πάρτι.

Κόστος Εγγραφής

Τα μέλη της ΕΓΕΚ έχουν προτεραιότητα για εγγραφή στα εργαστήρια. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων για κάθε εργαστήριο θα είναι 15 άτομα. Τυχόν διαθέσιμες θέσεις μετά τις εγγραφές των μελών του Συνδέσμου, θα διατεθούν στο κοινό με σειρά προτεραιότητας. Οι εκδηλώσεις του διημέρου προσφέρονται δωρεάν σε όλα τα μέλη της ΕΓΕΚ, ενώ οι διαλέξεις θα είναι ανοιχτές και στο κοινό με χρέωση εισόδου 10 ευρώ (5 ευρώ σε φοιτητές). Στα εργαστήρια όπου απαιτείται η χρήση συγκεκριμένων υλικών, αυτά θα παρέχονται επί τόπου με χρέωση 20 ευρώ για όλους.

Η ΕΓΕΚ πιστεύει πως είναι πολύ σημαντική η συνεύρεση της κοινότητας. Το διήμερο αυτό δεν θα είναι μόνο μια ευκαιρία για εμπλουτισμό των γνώσεων μας, αλλά και μια αφορμή να έρθει η τοπική δημιουργική κοινότητα πιο κοντά, έτσι ώστε να υπάρξει ανταλλαγή ιδεών, γνώσεων και απόψεων. Περισσότερες πληροφορίες για εγγραφή στα εργαστήρια, προδιαγραφές για το ομαδικό project και αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Ακολουθήστε το event μας στο facebook:
www.facebook.com/CAGDI

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Σάββατο 19 Μαΐου (Πρωί)
Παρουσιάσεις:
University of Nicosia, Μακεδονίτισσα 
(Αμφιθέατρο M-203, Millenium Building, 2ος όροφος)

9:30 – 10:00
Εγγραφές & καφές

10:00 – 10:40
Σιμώνη Φιλίππου (cy) INTOTO STUDIO
Printmaking ως μέσο επικοινωνίας.

10:40 – 11:20
Μανώλης Αγγελάκης (gr) ΤΙΝD
Tind, τίποτα δεν είναι σχεδιασμένο.

11:20 – 12:00
Δημήτρης Σωτηρίου (cy) ROCK THE DOG
Εφήμερες Καταστάσεις / Θέατρο, Γραφιστική και άλλα καπρίτσια.

12:00 – 12:40
Κατερίνα Παπαναγιώτου & Στέφανος Ανδρεάδης (gr) MNP CREATIVE STUDIO
H γοητεία και η απογοήτευση της υλοποίησης.

Σάββατο 19 Μαΐου (Απόγευμα)
Εργαστήρι & εκπαιδευτική επίσκεψη (Παράλληλα)

15:30 – 18:30  >  Εκπαιδευτική επίσκεψη
Instructor: Πανίκος Παντελίδης
Τοποθεσία: Τυπογραφείο Laser, Αντρέα Ζάκου 9, 2660 Κοκκινοτριμιθιά.
Θέμα: Τεχνικές διαδικασίες εκτύπωσης offset. Λεπτομέρειες, φινιρίσματα, χαρτιά, μεγέθη & σωστά τελικά αρχεία (εκπαιδευτική επίσκεψη)

Περιγραφή:
1. Μέγεθος (το μέγεθος της εργασίας και η σπατάλη χαρτιού)
2. Είδη χαρτιού πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
3. Έλεγχος του τελικού αρχείου.
4. Γενική εξήγηση διαδικασίας εκτύπωσης (prepress printing plates, press, post press)
5. Ειδικά φινιρίσματα (φόιλ, embossing, thermorise, βερνίκι, πλαστικοποίηση)

Άτομα: 15 (απαραίτητη η προκράτηση θέσης)

 

15:30 – 18:30  >  Εργαστήρι
Instructor: Εύα Κοραή & Χριστίνα Χριστοφόρου
Τοποθεσία: Κτήριο Τμήματος Αρχιτεκτονικής, University of Nicosia (Oδός Μιχάλη Γεωργαλλά, Εγκώμη)
Θέμα: Printing on a Cutter (Workshop)

Περιγραφή:
Οι σύγχρονες κατασκευαστικές τεχνολογίες όπως η εγχάραξη και το κόψιμο με laser cutters, καθώς επίσης και η τρισδιάστατη εκτύπωση έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την κατασκευή, την αρχιτεκτονική μακέτα και ιδιαίτερα τη μοντελοποίηση (prototyping). Έχουν μετατρέψει μικρά ερασιτεχνικά εργαστήρια σε μονάδες παραγωγής προϊόντων και απλούς κατασκευαστές σε παραγωγούς. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότερες δυνατότητες των μηχανημάτων αυτών δεν είναι προσβάσιμες σ’ εμάς τους designers αφού οι χειριστές τους είναι συνήθως απρόθυμοι να μοιραστούν τον ενθουσιασμό του πειραματισμού μαζί μας! Στο εργαστήρι αυτό θα πειραματιστούμε για να ανακαλύψουμε μαζί σύγχρονους τρόπους καθημερινής δημιουργίας, φτάνοντας σε αποτελέσματα που δε μπορούν να προδιαγραφούν!

Άτομα: 15 (απαραίτητη η προκράτηση θέσης)

Σάββατο 19 Μαΐου (Βράδυ)

21:00
Ομαδικό Project και Πάρτι: Με αφορμή το πρώτο θεματικό διήμερο, η ΕΓΕΚ ανακοινώνει το ακόλουθο ομαδικό project εκτυπωτικής, τα αποτελέσματα του οποίου θα παρουσιαστούν στο πάρτι, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαϊου, στις 21:00 στην μπυραρία New Division.
Τοποθεσία: New Division Pub

Σκεπτικό του Project: Καλούμε γραφίστες & εικονογράφους να μας στείλουν μέχρι τις 10 Μαΐου, στο mail@cagdi.org.cy την οπτική αποτύπωση ενός κάκτου, με οποία τεχνική επιθυμούν. Όλα τα υποβαλλόμενα έργα θα εκτυπωθούν σε μονόχρωμες διπλοτυπίες σε riso printer. Οι διπλοτυπίες θα προκύψουν από τυχαία επιλογή ζευγαριών εικόνων. Τα limited edition prints θα είναι διαθέσιμα στο πάρτι.

Προδιαγραφές Υποβολών: Το σχέδιο που θα υποβάλετε θα πρέπει να είναι μαυρόασπρο ή/και σε αποχρώσεις του γκρι. Οι διαστάσεις του σχεδίου δεν πρέπει να ξεπερνούν το 270 x 390mm. Λόγω της μεθόδου εκτύπωσης θα πρέπει να αποφευχθούν τα έντονα φόντα από τα τελικά σχέδια. (Τα σχέδια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην τελική διαδικασία)

Κυριακή 20 Μαΐου
Εργαστήρια Εκτύπωσης (Παράλληλα)

10:00 – 18:00
Instructor: Μανώλης Αγγελάκης (gr) ΤΙΝD
Location: Εργαστήριο Κύπριοι Χαράκτες, Αιγαίως 7, 1035 Παλουριώτισσα
Θέμα: Print what you love – love what you print.

Περιγραφή:
Θα λερώσουμε τα χέρα μας δημιουργώντας στένσιλ για μεταξοτυπία και τυπώνοντας με αγάπη μοναδικά ή περιορισμένης έκδοσης μεταξοτυπίες χωρίς emultion, χωρίς raster μόνο με τα χέρια μας, το μυαλό και την αγάπη μας. Θα δουλέψουμε στους κεντρικούς άξονες μεταξοτυπίας και όχι με σύγχρονες τεχνικές μια ευκαιρία να κατανοήσουμε της βασικές αρχές της.

Άτομα: 15 (απαραίτητη η προκράτηση θέσης)
Χρέωση για τη χρήση υλικών: 20 ευρώ

10:00 – 18:00
Instructor: Σιμώνη Φιλίππου (cy) INTOTO STUDIO
Location: In-toto studio, οδός Βοσπόρου 2, 1080 Άγιοι Ομολογητές
Θέμα: Printmaking ως μέσο επικοινωνίας 

Περιγραφή:
Η Σιμώνη σας προσκαλεί στο IN TOTO, το εργαστήρι της στους Αγίους Ομολογητές για να δοκιμάσετε μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί στην δουλεία της. Στο εργαστήρι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και να δοκιμάσετε τη μέθοδο της μεταξοτυπίας και να μάθετε περισσότερα για τις δυνατότητες που σας προσφέρει το printmaking.

Άτομα: 15 (απαραίτητη η προκράτηση θέσης)
Χρέωση για τη χρήση υλικών: 20 ευρώ

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets