Eyekon Comic Con. Ένα φεστιβάλ αποκλειστικά για το κόμικ. Μαζί μας ο εμπνευστής του Eyekon Comic Con, κύριος Μέλανδρος Γκανάς

photo by Spyros Christofi | spyroc.com

Συνέντευξη | ‘Ελενα Γεωργιάδου  

Μέλανδρε, θα έλεγα ότι είσαι ο εμπνευστής της ιδέας του Eyekon Comic Con. Μπορείς να μας πεις πως έχεις γεννηθεί αυτή η ιδέα και ποιος είναι ο στόχος της?

Η Ιδέα γεννήθηκε όταν ήρθα στην Κύπρο για να μείνω “μόνιμα”. Ήξερα τον Τάσο από πιο παλιά, μέσα από την σκηνή των κόμικς, βρεθήκαμε, συζητήσαμε, πήγα στο πανεπιστήμιο στο οποίο είναι καθηγητής και εκεί έπεσε η ιδέα στο τραπέζι να συνεργαστούμε και να ξανακάνουμε ένα καινούργιο φεστιβάλ για τα κόμικς στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο στόχος μας είναι να γνωρίσει ο κόσμος τα κόμικς και να προσπαθήσουμε να τον εκπαιδεύσουμε για το τι είναι κόμικ και να δημιουργήσουμε μία νέα βάση αναγνωστών και καλλιτεχνών 

To Eyekon Comic Con είναι μία διοργάνωση, που εστιάζει αποκλειστικά στον χώρο της 9ης Τέχνης και συγκεκριμένα το κόμικ. Θεωρείτε ότι το κόμικ έχει την αναγνωρισιμότητα αλλά και την ποιότητα που πρέπει να έχει ως τέχνη, στην Κύπρο ή στην Ελλάδα?

Θα μιλήσω για Ελλάδα, για να μιλάω για αυτά που ξέρω.

Την τελευταία δεκαετία ναι, υπάρχει και μεγάλη ποσότητα αλλά και πολύ καλή ποιότητα κόμικ εκδόσεων. Αναγνωρισιμότητα τώρα.. κάθε χρόνο όλο και περισσότερος κόσμος διαβάζει κόμικς, άρα και σε αυτό θα απαντήσω πως αρχίζει με γοργά βήματα να αποκτά την αναγνωρισιμότητα που θα έπρεπε εδώ και δεκαετίες να έχουν –τα κομικς-.

Στο φεστιβάλ θα έχουμε την χαρά να γνωρίσουμε δημιουργούς από την Κύπρο αλλά και από το εξωτερικό. Μπορούμε να αναφέρουμε ποιοι δημιουργοί θα είναι?

Είναι 60 οι δημιουργοί που θα έχουν boothι με τυπωμένη δουλειά τους. Και από αυτούς περίπου οι 45 θα έχουν κόμικ πάνω στο τραπέζι τους, ο οποίος ήταν και βασικός μου στόχος, όταν ξεκινούσαμε να το στήνουμε όλο αυτό. Οι specials guests τώρα είναι οι Chris Achilleos (τον οποίο καλέσαμε σε συνεργασία με το Cy Fi festival), Stefano Zanchi, Μ. Διαλυνάς, Η. Κυριαζής, Dani Strips, Σπ. Δερβενιώτης, Αλ. Οθωναίου, Τ. Μαραγκός, Γ. Καμπάδαης καο ο Στ. Κιουτσιούκης (έκθεση του οποίου θα υπάρχει στο καφενείο Πρόζακ απο τις 21 Μαΐου μέχρι την λήξη του Eyekon Comic Con). Επίσης, θα έχουμε και εκπροσώπους μιας ομάδας παιδιών από το Αμάν της Ιορδανίας. Στην ομάδα των παιδιών αυτών, ο Γ. Κωνσταντίνου και εγώ, πήγαμε ως καλεσμένοι της Ισπανικής Πρεσβείας της Ιορδανίας, να κάνουμε μαθήματα κόμικ. Και έτσι μετά από μισό χρόνο, έρχονται τα παιδιά στην Κύπρο να μας δείξουν τυπωμένο τα κόμικς που δημιουργήσαμε σε εκείνο το πρόγραμμα. Και αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί καλεσμένοι για μένα, χωρίς να θέλω να μειώσω κάποιον από τα μεγάλα ονόματα που φέρνουμε.

Έκτος από διαλέξεις και εργαστήρια ενδιαφέρον είναι και οι εκθέσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Μπορούμε να τις αναφέρουμε?

Έχουμε μία έκθεση με γελοιογραφίες του γνωστού σε όλους μας ΠΙΝ. Mια έκθεση κόμικ και εικονογράφησης από 42 δημιουργούς -τα έργα παρουσιάζοντα για πρώτη φορά σε κοινό-. Μία έκθεση αφίσας, από 20 local δημιουργούς. Μία έκθεση σε συνεργασία με την Addart με θέμα το προσφυγικό. Μία έκθεση με έργα των φοιτητών του τμημάτων των γραφικών Τεχνών του Πανεπιστημίου. Και τέλος την έκθεση του Στ. Κιουτσιούκη, που αναφέραμε πιο πριν.

Να επικεντρωθούμε λίγο στην  έκθεση με τίτλο “Εναλλακτικής Αφίσας” .  Ενδιαέρον  εδώ είναι ότι ,ζητήθηκε από δημιουργούς να επανασχεδιάσουν την κεντρική αφίσα του Eyekon Comic Con. Ποια ονόματα / δημιουργοί  είναι πίσω από αυτή την έκθεση? 

Όταν ήρθα στην Κύπρο, ήξερα κάποιος δημιουργούς, στην πορεία όμως γνώρισα και άλλους πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες. Έτσι, μου ήρθε η ιδέα στο μυαλό να στήσω ένα μικρό προτζεκτάκι και να τους ζητήσω να σχεδιάσουν απο την αρχή την αφίσα χωρίς να υπάρχει τίποτα σαν δεδομένο (εκτός απο τις ημεορμηνίες που θα εμπαιναν πάνω καθώς και ότι μπορούν να αλλάξουν το logo, αλλά όχι και την ονομασία του con 😛 ),Έτσι και βγήκε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Κάποιοι απο αυτούς κάνουν κόμικς, άλλοι είναι γραφίστες, άλλοι γκραφιτάδες κ.ο.κ. αλλά όλοι έχουν μία αισθητική η οποία εμένα μου αρέσει. Είναι οι: Ανδρέας Πιτσιλλίδης, Ανδρέας Πολυβιου, Άννα Μιλτιάδου, Valentino Scriban, Αγγελική Αθνασιάδη, Ντένις Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, Γιώρφος Θεοδωρίδης, Νίκος Νίπατ, Μαρία Λαϊζου, Ερμίνα Εμμανουήλ, Νέαρχος Κωνσταντίνου, Σταυρη Συμεωνίδου, Σταύρος Λάμπρου, Στέλλα Βιολάρη, Νικολέττα Κυπριανού, Γιάννα Νικολάου, Γιώργος Βασιλείου, Δημήτρης Παναγίδης και Χαράλαμπος Μαργαρίτης.

Έκτος από το κόσμο των μεγάλων, έχετε εστιάσει το ενδιαφέρον και στα παιδιά, με το παιδικό εργαστήρι της αξιοποίηση της τεχνικής ‘’Stop Motion Animation”. Ποια είναι ακριβώς η θεματολογία του εργαστηρίου αυτού, τι θα αποκομίσουν τα παιδιά και σε ποιες ηλικίες αναφέρεστε?

Το Eyekon Comic Con και γενικά κάθε comic con που θέλει να σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να έχει και το εμπορικό κομμάτι (γιατί είναι ζωντανός οργανισμός και πρέπει να ζήσει), αλλά πρέπει οπωσδήποτε να έχει και το καθαρά εκπαιδευτικό του κομμάτι. Για τον λόγο αυτόν, προσπάθησα να στήσω πολλά προγράμματα για τα παιδιά. Ένα εξ αυτών είναι το εργαστήριο “stop motion animation”, το οποίο θα το κάνει o Valentino Scribian, το δεξί μου χέρι και ο άνθρωπος που απο τα χέρια του –τον υπολογιστή του εννοώ- έχει περάσει ότι θα παρουσιαστεί στο con.

Ο τίτλος και κατά συνέπεια και η θεματολογία του είναι ο “Κοινωνικός Αποκλεισμός”. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, τα παιδιά θα γνωρίσουν τι σημαίνει κοινωνικός αποκλεισμός και θα έχουν την ευκαιρία, μέσω της τεχνικής ‘’Stop Motion Animation’’, να εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές χρήσης του οπτικοακουστικού μέσου, αποκωδικοποιώντας και παράγοντας μηνύματα σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα και την ανθρωπιστική κρίση, στο πλαίσιο της καλλιέργειας των κοινωνικών δεξιοτήτων, της εν συναίσθησης και του διαπολιτισμικού σεβασμού. (όλο το τελευταίο το έκανα copy paste για να είμαι και ακριβοδίκαιος).

Ένα βασικό που δεν έχουμε αναφέρει είναι ότι το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και θα λάβει χώρα στις 26 & 27 Μαΐου, στους χώρους του  Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κυπρου αλλά και από την ομάδα του Eyekon Comic Con. Εκτός από εσένα, Μέλανδρε, στην ομάδα ποιους άλλους βρίσκουμε?

Στην ομάδα βρίσκουμε καθηγητές του πανεπιστημίου όπως ο Τάσος Αναστασιάδης, η Δήμητρα Εγγλέζου, η Σόφια, η Γιάννα. Επίσης αγαπημένοι φίλοι που βοήθησαν μέσα από την καρδιά τους, όπως η Αγγελική Αθανασιάδη και ο Αντρέας Πιτσιλλίδης. Aλλά επειδή έχω μάθει στην έως τώρα πορεία μου να δίνω εκεί που πρέπει, αυτά που πρέπει, θέλω να πω δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Βαλεντίνο, γιατί ήταν αυτός που δούλευε 10 και 12 ώρες την ημέρα μαζί μου για να βγει όλο αυτό, χωρίς να έχει κανένα προσωπικό κέρδος. Ότι και να γίνει, έχω ήδη κερδίσει δύο πράγματα με αυτό το con, το ένα είναι πως έκλεισε ένας πρώτος κύκλος και θα δω τους μαθητές μου από την Ιορδανία με τυπωμένη τη πρώτη τους (μας) δουλειά και το δεύτερο, έναν καινούριο πολύ καλό φίλο και συνεργάτη.

 

 

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets