Fina Martinez | Μια από τους παραγωγούς της πασίγνωστης σειράς παγκοσμίως, La Casa De Papel

Συνέντευξη | Έλενα Γεωργιάδου

Μια μεγάλη επιτυχία που σίγουρα έχει σημειωθεί  στο 5 κατά σειρά Φεστιβάλ Κίνησης Κύπρου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι η συμμετοχή στο φεστιβάλ ενός  από τους παραγωγούς της  πασίγνωστης σειράς παγκοσμίως, La Casa De Papel και συγκεκριμένα της κυρίας Fina Martinez, παραγωγός από το  στούντιο μεταπαραγωγής Do, που έχει αναλάβει τη δημιουργία των τίτλων εισαγωγής της σειράς καθώς  και των VFX (ψηφιακών ειδικών εφέ).

Την κυρία Fina Martinez είχα την χαρά να την γνωρίσω από κοντά.. παρά την τεράστια επιτυχία που έχει  στην καριέρα της,  έχω δει ένα απλό και πολύ χαμογελαστό άνθρωπο, εύκολο στο να τον προσεγγίσω και να μιλήσω μαζί του….

Τι ακριβώς είναι η DO ? Πότε έχει δηµιουργηθεί και από ποιους απαρτίζεται?

Το Dø είναι ένα στούντιο μεταπαραγωγής που δημιουργήθηκε για να προσφέρει δημιουργικές λύσεις υψηλών προδιαγραφών στην καλύτερη τιμή για παραγωγές μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και διαφήμιση, σε όλα τα μέσα, μορφές και διάρκεια. Προσφέρουμε υπηρεσίες από την παρακολούθηση στην λήψη μέχρι την τελική παράδοση της DCP, μέσω της επεξεργασίας, VFX, 3D, διαβάθμιση χρώματος, ψηφιακή επέκταση περιοχών, προσομοιώσεις ρευστών, κινούμενα σχέδια, γραφικά κίνησης, πίνακες ζωγραφικής ματ, επικάλυψη του πλήθους, μεταβάσεις, παραγωγή λήψεων για πλάνα VFX… όλα ενσωματωμένα σε μια ροή εργασίας που μας επιτρέπει να εργαζόμαστε σε 4K και να προσέχουμε κάθε εικονοστοιχείο με όλη μας την αγάπη. Το Dø ιδρύθηκε από τον παραγωγό και μεταπαραγωγό Javier Urosas και τους παραγωγούς Alejandro Rius, Fina Martinez και Pablo Zorrilla και από το πάθος όλων μας για τον κινηματογράφο και την μεταπαραγωγή ως μέσο για να ειπωθούν ιστορίες και να μεγιστοποιηθούν οι προϋπολογισμοί για να επιτευχθεί η καλύτερη εικόνα, πλάνο προς πλάνο, εικονοστοιχείο προς εικονοστοιχείο.

Το επάγγελµά σας είναι Παραγωγός ταινιών. θέλετε να µας πείτε λίγα λόγια για το επάγγελµά σας?

Αυτή την στιγμή εργάζομαι στην Maskeline ως Διευθύντρια Παραγωγής και Διευθύντρια Εμπορίου και Μάρκετινγκ. Είμαι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των διαφόρων έργων και την αναζήτηση χρηματοδότησης για τα έργα μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ (Luna de Itaca) αφενός και αφετέρου για την πώληση διαφημιστικής οπτικοακουστικής παραγωγής για διαφημιστικές μάρκες (24fps και Mr Cinema) και των πωλήσεων για την μάρκα μεταπαραγωγής Do. Εδώ μπορείτε να δείτε τις 4 μάρκες. www.maskeline.com

Ποια στιγµή στην καριέρα σας θεωρείτε την πιο σηµαντική – αυτήν που πιστεύετε σας σηµάδεψε επαγγελµατικά;

Νομίζω ότι είμαι σε μια πολύ καλή περίοδο στην καριέρα μου παρόλο που έχω ακόμη πολλή δουλειά να κάνω.

Είστε ένας από τους δηµιουργούς της γνωστής παγκοσµίως σειράς Casa De Papel. Ξεκινώντας την δηµιουργία της σειράς περιµένατε ότι θα είχε τόσο επιτυχία?

Ο δημιουργός του Casa de Papel είναι ο Álex Pina και η εταιρεία του, η εταιρεία παραγωγής του Casa de Papel είναι η Vancouver Media. Ο Álex Pina μας έδωσε την ευκαιρία να εργαστούμε για την Vancouver Media, μέσω αυτής της συνέντευξης τον ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας έδωσε. Εμείς είμαστε το στούντιο μεταπαραγωγής Do, που έχει αναλάβει τη δημιουργία των τίτλων εισαγωγής και ταυτόχρονα είναι υπεύθυνο των VFX (ψηφιακών ειδικών εφέ). Εμείς νιώθαμε ότι θα μπορούσε να πετύχει, αλλά έχουμε εκπλαγεί με την υποδοχή της σειράς από τους τηλεθεατές μέσω του Netflix.

Πως έχει γεννηθεί η ιδέα της δηµιουργίας της σειράς Casa De Papel?

Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο ίδιος δημιουργός, ο Alex Pina.

Παρακολουθώντας κάποιος την σειρά σε βάθος, θα παρατηρήσει ότι τα πάντα, (µουσική, φωτογραφία, τίτλοι κλπ) έχουν µια συνοχή. Για παράδειγµα οι τίτλοι. Έχουν σχεδιαστεί 3d. Γιατί έχει επιλεγεί αυτό?

Στην αρχή σκεφτήκαμε την γενική ιδέα των τίτλων εισαγωγής και μετά αποφασίστηκε ο τρόπος εκτέλεσης. Υπήρχε η δυνατότητα λήψης του μοντέλου, αλλά για πολλά από τα πλάνα ήταν πρακτικά αδύνατο να τοποθετηθεί μια κάμερα που να παρέχει επαρκή ποιότητα. Δημιουργήθηκε ένα μοντέλο για ένα επισόδειο της σειράς και εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία για να το φτιάξουμε σε 3D. Όλα είναι 3D και γραφικά κίνησης. Δεν υπάρχει ούτε ένα πραγματικό πλάνο ή εικόνα. Αποφασίστηκε να γίνει σε 3D διότι είναι ένας πολύ πιο ελεγχόμενος χώρο εργασίας, όπου μπορούν να μετακινηθούν τα φώτα και να μεταβληθεί το βάθος πεδίου όπως θέλεις, σπάζοντας τους κανόνες που σε μια λήψη δεν θα ήταν δυνατό. Τα ενσωματωμένα γραφικά ήταν ένα άλλο στοιχείο που είναι προς όφελος του έργου σε 3D, ενσωματώνονται πολύ καλύτερα και προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να καταλήξουμε σε πολύ ρεαλιστικές και οπτικά δυνατές εικόνες που να χαρακτηρίζονται από φωτισμό.

Πίσω από το αποτέλεσµα που βλέπει ο θεατής βρισκόµουν µια µεγάλη οµάδα ανθρώπων από διάφορα επαγγέλµατα πχ σκηνοθέτες, animetor, γραφίστες , φωτογράφοι. Ποιος είναι ο ρόλος του Παραγώγου στην οργάνωση της οµάδας? Πως δουλεύει η Do σε αυτό το σηµείο?

Ο ρόλος του παραγωγού είναι να έχει την κατάσταση υπό έλεγχο, τα τεχνικά μέσα και τους αναγκαίους ανθρώπινους πόρους που απαιτούνται προκειμένου να πραγματοποιήσει με επιτυχία όλες τις δραστηριότητες της μεταπαραγωγής. Ο αρμόδιος υπεύθυνος για αυτό το έργο είναι ο συνεργάτης μας Alejandro Rius ως Διευθυντής Παραγωγής VFX.

Η Fina Martinez μαζι με τον Αντιπρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Λοΐζο Σημεού
Η Fina Martinez μαζι με τον Αντιπρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Λοΐζο Σημεού

Μελλοντικά πως βλέπετε επαγγελµατικά την ζωή σας?

Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και ότι η οικογένεια θα μεγαλώσει.

Πως βλέπει το επίπεδο του κλάδου εδώ στη Κύπρο?

Νομίζω ότι το επίπεδο είναι ψηλό και ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στην εκπαίδευση των μελλοντικών επαγγελματιών του κλάδου.

 

 

H μετάφραση από την ισπανική γλώσσα στην ελληνική έχει γίνει από τον κύριο Γιάννο Καραγιάννη

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο, είναι του Διεθνές Φεστιβάλ Κίνησης Κύπρου 

 

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets