Συνέντευξη | Έλενα Γεωργιάδου
H κατασκευή και η σχεδίαση μιας ιστοσελίδας είναι μια σοβαρή υπόθεση. Θα λέγαμε ότι για την σωστή προώθηση μιας εταιρείας / οργανισμού, η απόκτηση της δικής της ιστοσελίδας είναι δεδομένη. Ποια είναι όμως τα σωστά “δεδομένα” για να πούμε ότι μια ιστοσελίδα είναι σωστή σχεδιαστικά και λειτουργικά? Ποια είναι τα λάθη που πέφτουν στην παγίδα, σχεδιαστές στο web design? Ο σχεδιαστής ιστοσελίδων και ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας Mbloo, κύριος Λάμπρος Ιωάννου, μας βοηθά να κατανοήσουμε και να αναλύσουμε περισσότερο τον χώρο αυτό.
Όταν λέμε web design τι ακριβώς εννοούμε?
Τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας, δηλαδή ο συνδυασμός χρωμάτων, γραμματοσειρών, φωτογραφιών και άλλων γραφικών που στόχο έχουν να προσφέρουν στον χρήστη μια μοναδική εμπειρία πλοήγησης στις πληροφορίες της ιστοσελίδας. Δύο πρακτικές που εφαρμόζονται για ένα πετυχημένο σχεδιασμό ιστοσελίδας είναι UX (user experience) που αφορά κυρίως την δομή και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας και UI (user interface) που έχει να κάνει με το σχεδιαστικό κομμάτι, επιλογή χρωμάτων, γραμματοσειρών κτλ
Τα τελευταία χρόνια, ο χώρος της γραφιστικής και οπτικής επικοινωνίας έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις. Στο χώρο της κατασκευής ιστοσελίδας τι γίνεται?
Οι εξελίξεις εδώ πιστεύω είναι περισσότερες, λόγο του ότι η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει τρομερή ανάπτυξη, πιο γρήγορες ταχύτητες στο διαδίκτυο, περισσότερος κόσμος με πρόσβαση στο διαδίκτυο, πιο εξελιγμένες κινητές συσκευές με αποτέλεσμα οι χρήστες των κινητών στο διαδίκτυο να έχουν φτάσει ή και ξεπεράσει τους χρήστες του διαδικτύου από υπολογιστή. Γι’ αυτό και απαραίτητη προϋπόθεση σήμερα είναι μια ιστοσελίδα να είναι συμβατή σε κινητές συσκευές.
Άλλη σημαντική εξέλιξει που ολοένα και βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια είναι η δημιουργία δυναμικών ιστοσελίδων μέσα από CMS (Content Management System) όπου ο διαχειριστής τις ιστοσελίδας μπορεί εύκολα και γρήγορα χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις να ανανεώσει / αφαιρέσει υλικό από μια ιστοσελίδα.
Η κατασκευή/ σχεδιασμός ιστοσελίδας είναι μια σοβαρή υπόθεση… Ποια πιστεύετε είναι τα ποια σημαντικά λάθη που παρουσιάζονται στο σχεδιασμό μιας ιστοσελίδας?
Το σημαντικότερο είναι να μην λαμβάνεται υπόψη ο τελικός χρήστης της ιστοσελίδας και ποιες είναι οι δικές του ανάγκες. Η ιστοσελίδα δεν σχεδιάζεται με παράγοντα τι αρέσει στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης αλλά τι αρέσει στον πελάτη ή υποψήφιο πελάτη της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα ο συνδυασμός λανθασμένων χρωμάτων, η εμφάνιση πολλών διαφημίσεων ή παράθυρα που πετάγονται μπροστά στον επισκέπτη (pop up box).
Επίσης μια αργή ιστοσελίδα μπορεί να χάσει πολλούς χρήστες αφού πλέον κανείς δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Όπως και μια ιστοσελίδα που δεν είναι συμβατή σε κινητές συσκευές μπορεί να χάσει πολλούς χρήστες αφού αν πλοηγηθούν από μια τέτοια συσκευή η εμπειρία τους θα είναι αρνητική.
Πόσο σημαντικό είναι η απόκτηση μιας ιστοσελίδας για μια επιχείριση ? Θεωρείτε ότι οι εταιρείες στην Κύπρο και Ελλάδα, επενδύουν σε μια καλή ιστοσελίδα?
Εάν δεν έχει μια επιχείριση ιστοσελίδα σχεδόν “δεν υπάρχει”, αφού πλέον οι περισσότεροι υποψήφιοι πελάτες προτιμούν να κάνουν μια έρευνα στο διαδίκτυο είτε προς το όνομα της επιχείρησης που ψάχνουν (πχ “Biostore Κύπρος”) είτε στην κατηγορία της επιχείρησης που ψάχνουν (πχ “Βιολογικά Καταστήματα Κύπρος”). Επίσης μια επαγγελματική ιστοσελίδα αναβαθμίζει την εικόνα της επιχείρησης προς τα έξω, δίνει την δυνατότητα σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, όχι μόνο όταν είναι ανοικτή η επιχείρηση να μάθουν για τα προϊόντα / υπηρεσίες τους και όχι μόνο.
Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες στην Κύπρο και Ελλάδα το έχουν αντιληφθεί και έχουν αρχίσει να επενδύουν στην ιστοσελίδα, ειδικά οι εταιρείες που έχουν αρκετό ανταγωνισμό μεταξύ τους, εταιρείες με διεθνή παρουσία, αυτές που ανήκουν στον χρηματοοικονομικό τομέα και εταιρείες υπηρεσιών (όπως δικηγόροι, λογιστές, θεραπευτικά κέντρα κτλ) αλλά και οι εταιρείες που βασίζονται οικονομικά από την ιστοσελίδα τους (όπως ειδησιογραφικά portal, ηλεκτρονικά καταστήματα κτλ)
Ποια είναι τα δεδομένα ώστε να μπορεί να θεωρηθεί μια ιστοσελίδα, σωστή κατασκευαστικά ?
Πολύ σημαντικό να είναι εύχρηστη, δηλαδή ο χρήστης να μπορεί εύκολα να βρει αυτά που ψάχνει. Η πλοήγηση του χρήστη στην ιστοσελίδα γίνεται με την βοήθεια της μπάρας πλοήγησης (navigation bar) η οποία πρέπει να βρίσκεται σε ευδιάκριτο σημείο, να έχει την ίδια εμφάνιση και σειρά των συνδέσμων σε όλες της σελίδες της ιστοσελίδας.
Επίσης να είναι γρήγορη σε ταχύτητα (load time), να εφαρμόζει σωστές πρακτικές SEO (Search Engine Optimization) για να εμφανίζεται όσο πιο ψηλά γίνεται στα αποτελέσματα μιας μηχανής αναζήτησης. Να μπορεί εύκολα και γρήγορα ο διαχειριστής της ιστοσελίδας να προσθέσει / αφαιρέσει περιεχόμενο.
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω πολύ σημαντική προϋπόθεση σήμερα είναι η ιστοσελίδα να είναι συμβατή με κινητά και ταμπλέτες (Responsive Design) αφού πλέον και οι μηχανές αναζήτησης επιβραβεύουν με καλύτερη θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Το αφήνω τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό είναι η ασφάλεια από πιθανές επιθέσεις (hacking). Οι σημαντικότερες πρακτικές για αποφυγή είναι να φιλοξενείται η ιστοσελίδα σε κάποιο διακομιστή (server) ο οποίος παρέχει τα απαραίτητα φίλτρα για προστασία από τέτοιες επιθέσεις. Η πλατφόρμα και τα plugins της ιστοσελίδας να ενημερώνονται στις τελευταίες εκδοχές τους.
ίσως, στην κοινή γνώμη οι ποιο γνωστές “μορφές” ιστοσελίδας είναι η εμπορική, το γνωστό on line κατάστημα και η απλή ιστοσελίδα που μπορεί κάποιος να ενημερωθεί. Ποίες άλλες μορφές ιστοσελίδας μπορούμε να βρούμε?
Η Ειδησεογραφική αλλά και πιο εξελιγμένα τα τελευταία χρόνια η ιστοσελίδα portal που μπορεί να μεταφραστεί σαν πύλη αφού συλλέγει πληροφορίες από διαφορετικούς προορισμούς στο διαδίκτυο. Επίσης η ιστοσελίδα με μέλη είναι μια διαφορετική μορφή από τις υπόλοιπες. Οι χρήστες σε αυτές τις ιστοσελίδες συνήθως δεν έχουν πρόσβαση ή έχουν περιορισμένη σε μερικά σημεία της ιστοσελίδας και απαιτείται εγγραφή και σύνδεση για πρόσβαση στο υπόλοιπο μέρος, κάποιες έχουν μηνιαίο ή ετήσιο κόστος για πρόσβαση.
Ο χώρος γενικά της ηλεκτρονικής αγοράς έχει πάρει ραγδαίες διαστάσεις… τι είναι αυτό, κατά την γνώμη σας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναγκαία αυτή ανάπτυξη?
Η ανάγκη των επιχειρήσεων να επεκταθούν και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους ήταν κατά την γνώμη μου ο σημαντικότερος λόγος. Το διαδίκτυο έκανε τις αποστάσεις να φαίνονται πιο μικρές και χωρίς κάποιο γεωγραφικό περιορισμό έδωσε την ώθηση στις επιχειρήσεις να αναζητήσουν και να εξερευνήσουν ένα νέο ατελείωτο πελατολόγιο. Επίσης από την πλευρά του καταναλωτή η ανάγκη έρευνας και σύγκρισης τιμών αλλά και η 24ωρη εξυπηρέτηση βοήθησε σε αυτή την ανάπτυξη.
(To φωτογραφικό υλικό που συνοδεύετε στο άρθρο είναι από το πελατολόγιο της εταιρείας Mbloo)