Πηγή | http://cagdi.org.cy
Η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου μετά από την έντονη συζήτηση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα μέλη της γραφιστικής κοινότητας της Κύπρου, αλλά και μετά από αναφορές στον έντυπο και ψηφιακό τύπο, απέστειλε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου επιστολή με ερωτήματα σε σχέση με το νέο λογότυπο του ιδρύματος.
Η επιστολή μας με ημερομηνία 9 Νοέμβριου 2017, έθεσε στο ραδιοφωνικό ίδρυμα Κύπρου τρία ερωτήματα σχετικά με το θέμα. Τα ερωτήματα αυτά είχαν ως εξής:
- Ποια είναι η άποψη σας σε σχέση με το θέμα που προκύπτει με το νέο λογότυπο του ιδρύματος το οποίο φαίνεται να είναι αποτέλεσμα μιας αμφίβολου ποιότητας προσαρμογής του λογοτύπου της Κρατικής Τηλεόρασης της Νορβηγίας (NRK – Norsk rikskringkasting);
- Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου να προβεί ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και το οποίο κατά την άποψη μας προσβάλλει τον πολιτισμό και τις αξίες της χώρας μας;
- Ποια μέτρα σκοπεύει να αναλάβει το ΡΙΚ ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον;
Στην προσπάθεια μας αυτή να ανοίξουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με το ΡΙΚ, ώστε να μπορέσουμε να εξηγήσουμε τους προβληματισμούς μας, το ραδιοφωνικό ίδρυμα Κύπρου απάντησε με επιστολή μέσω δικηγορικού γραφείου.
Η επιστολή από τους νομικούς συμβούλους του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου μας έχει προκαλέσει απογοήτευση για δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την απόφαση του ΡΙΚ να αποφύγει να μπει σε ένα εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΓΕΚ η οποία καλοπροαίρετα επικοινώνησε με το ραδιοφωνικό ίδρυμα Κύπρου για να εκφράσει κάποιες ανησυχίες και προβληματισμούς. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την φανερή αδυναμία των υπευθύνων του Ιδρύματος να κατανοήσουν την ζωτική σημασία και σπουδαιότητα της οπτικής επικοινωνίας στη σύγχρονη εποχή.
Ενδεικτικά και για σκοπούς ενημέρωσης των μελών μας αλλά και του κοινού, παραθέτουμε (σε δική μας δακτυλογράφηση για λόγους ευχρηστίας) το σημαντικότερο μέρος της συγκεκριμένης επιστολής. Στoν εξής σύνδεσμο υπάρχει αυτούσια η επιστολή των δικηγόρων του ΡΙΚ.
Έχουμε εξετάσει την επιστολή σας εκ μέρους του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου το οποίο και εκπροσωπούμε.
Αδυνατούμε να αντιληφθούμε υπό ποια αρμοδιότητα η ένωση την οποία εκπροσωπείτε, κατηγορεί στην ουσία το ΡΙΚ για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ή/και ασκεί κριτική όσον αφορά την ποιότητα του έργου ενός συναδέλφου σας που εργάζεται στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Τα ερωτήματα που θέτετε δεν αποτελούν παρά προσπάθεια υπόσκαψης και δυσφήμισης της νέας εταιρικής ταυτότητας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η οποία προτίθεται να προστατεύσει την φήμη και το καλό της όνομα με όλα τα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή της.
Μακριά από ενδοεπαγγελματικές αντιπαλότητες και κακεντρέχειες στις οποίες ενδεχομένως να εδράζονται οι χαρακτηρισμοί και ισχυρισμοί σας περί «αμφιβόλου ποιότητας προσαρμογές», σημειώνουμε για σκοπούς δικής σας ενημέρωσης, την οποία μάλιστα θα έπρεπε να γνωρίζετε καλά λόγω επαγγέλματος, ότι υπάρχουν σωρεία παραδειγμάτων όπου λογότυπα και δη διεθνών κολοσσών έχουν κοινά στοιχεία. Με βάση τους δικούς σας παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς, το λογότυπο της Guccί θα έπρεπε να θεωρηθεί ως «αποτέλεσμα μιας αμφιβόλου ποιότητας προσαρμογή (sic) του λογοτύπου» της Channel. Μήπως με το ίδιο αβάσιμο σκεπτικό, το ίδιο ισχύει και για αυτό της Μini και της Bentley; ή της Auto Trader και της Pepsi; ή της Carrίer και της Ford; ή του FDA και του CNN; για να αναφερθούμε μόνο σε κάποια από τα αμέτρητα παραδείγματα. Το γεγονός λοιπόν ότι το γράμμα ‘ρ’ του ΡΙΚ στο νέο λογότυπο, προσομοιάζει με αυτό της NRK, χωρίς βεβαίως να είναι ούτε το ίδιο, ούτε και να ακολουθεί την ίδια γραμματοσειρά, ουδόλως δικαιολογεί τους ψευδείς και αδικαιολόγητους σας ισχυρισμούς τους οποίους οι πελάτες μας απορρίπτουν μετά βδελυγμίας καλώντας σας να απολογηθείτε γραπτώς.
Κλείνοντας, σημειώνουμε ότι είναι πραγματικά λυπηρό μια νεοσύστατη ένωση να αναλώνει δυνάμεις σε κακεντρέχειες ή/και στην εξυπηρέτηση συμφερόντων και σκοπών που ουδόλως περιποιούν τιμή στο σοβαρό έργο που ο κλάδος των επαγγελματιών που φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει επιτελούν ή/και στους σκοπούς ιδρύσεως του, όπως αυτοί προβάλλονται στην ιστοσελίδα σας.
Η παρούσα αποστέλλεται άνευ βλάβης των δικαιωμάτων των πελατών μας και εν αναμονή γραπτής απολογίας πριν την λήψη νομικών μέτρων.
Η επιστολή αυτή, όπως αντιλαμβανόμαστε, εκφράζει τη θέση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και βασίζεται σε αστοχίες, ανακρίβειες και κινείται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εκφοβισμού.
Στην επιστολή τους οι νομικοί σύμβουλοι του ΡΙΚ, όπως οι ίδιοι παραδέχονται, αδυνατούν να αντιληφθούν υπό ποια αρμοδιότητα η ΕΓΕΚ έχει εκφράσει προβληματισμούς και ερωτήματα!
Ο συντάκτης της επιστολής αυτής προσπαθεί να μεταφέρει την εντύπωση πώς τα ερωτήματα μας είχαν ως στόχο το πρόσωπο που σχεδίασε το λογότυπο. Αυτό είναι εντελώς λανθασμένο και συνάμα αποδεικνύει την αδυναμία του ιδρύματος ως προς τη διαδικασία δημιουργίας μιας σοβαρής εταιρικής ταυτότητας. Επίσης δείχνει την επιφανειακή και πρόχειρη αντιμετώπιση ως προς τον σχεδιασμό του νέου λογοτύπου τόσο από το Εμπορικό Τμήμα όσο και από τη διεύθυνση αφού όπως προκύπτει και από την επιστολή τους για ένα τόσο σημαντικό θέμα προφανώς εργάστηκε μόνο ένα πρόσωπο.
Η ΕΓΕΚ απορρίπτει κατηγορηματικά πως έθεσε θέμα κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα ερωτήματα μας προκύπτουν από την προχειρότητα με την οποία φαίνεται να αντιμετωπίστηκε ο επανασχεδιασμός του λογοτύπου. Επαναλαμβάνουμε πως η σύγκριση των λογοτύπων αυτή αναφέρεται όχι σαν κατηγορία για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά αποτελεί μια εύλογη κριτική η οποία εδράζεται στο οπτικό αποτέλεσμα του νέου λογοτύπου το οποίο κατά την κρίση μας θα έπρεπε να ήταν με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένο που τουλάχιστον να μην δημιουργούσε την σύγκρισή για την οποία προβαίνουμε σε ανακοίνωσή.
Είναι γνωστό σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου πως η ορθή διαδικασία μιας καλής έρευνας, προετοιμασίας και ολοκλήρωσης ενός σχεδιασμού ή επανασχεδιασμού, στην προκειμένη περίπτωση ενός λογοτύπου, συμβάλλει ώστε το τελικό αποτέλεσμα που θα προκύψει να είναι μία αυθεντική και ολοκληρωμένη λύση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κάποιος μπορεί άνετα να δει και να συγκρίνει τις τρομερές ομοιότητες με το λογότυπο άλλου κρατικού τηλεοπτικού καναλιού, μέλος επίσης της EBU – European Broadcasting Union.
Ο ισχυρισμός των δικηγόρων του ΡΙΚ ότι «λογότυπα και δη διεθνών κολοσσών έχουν κοινά στοιχεία», δεν έχει ουσιαστική σχέση με το συγκεκριμένο θέμα αλλά είναι μάλλον αναφορές που ανήκουν σε κάποιο ακαδημαϊκό πλαίσιο συζήτησης. Αυτό που πρακτικά προκύπτει από αυτές τις αναφορές είναι ότι είτε δεν έχουν αντιληφθεί το περιεχόμενο της επιστολής μας ή την έχουν αντιμετωπίσει με προχειρότητα και επιφανειακά!
Ξεκαθαρίζουμε για ακόμα μια φορά ότι οι τοποθετήσεις μας έχουν μοναδικό στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Θεωρούμε πως πρέπει να έχουμε λόγο σε θέματα που εμπίπτουν στις ευθύνες και επίσης εξυπηρετούν τους μακροπρόθεσμους στόχους της Ένωσης. Η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου δεν έχει ποτέ σκοπό την σύγκρουση. Αντιθέτως η προσπάθεια μας είναι να βελτιώσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούμαστε να πράξουμε δημιουργικό έργο. Αξίζει να αναφέρουμε πως στο πρόσφατο παρελθόν η ΕΓΕΚ έκδωσε παρόμοιας φύσης ανακοινώσεις για σχετικά θέματα.
Γνωρίζουμε πολύ καλά πως το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούμαστε να εργαστούμε δεν παρέχει τις προϋποθέσεις για να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί η δέουσα δημιουργικότητα. Γνωρίζουμε επίσης πως στη χώρα μας διαχρονικά επικρατεί η τάση για προχειρότητες και η έλλειψη επαγγελματισμού.
Είναι πολλές οι περιπτώσεις στο παρελθόν που τα χαρακτηριστικά αυτά, δηλαδή της μη επαγγελματικής νοοτροπίας είχαν σαν αποτέλεσμα να δούμε τραγελαφικά αποτελέσματα τόσο στον χώρο της οπτικής επικοινωνίας όσο και γενικότερα. Δεν είναι της παρούσης, ούτε είναι σκοπός μας να απαριθμήσουμε τα διάφορα συμβάντα που πλήγωσαν την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα τόσο προς τους πολίτες της όσο και προς τους επισκέπτες.
Η ΕΓΕΚ ως το επαγγελματικό σώμα των σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας στην Κύπρο έχει και λόγο και υποχρέωση να σχολιάσει το θέμα αυτό. Θεωρούμε πώς από όλους τους οργανισμούς δημόσιου δικαίου το ΡΙΚ είναι το πιο προβαλλόμενο εξαιτίας της φύσης των υπηρεσιών που προσφέρει. Είναι δικαίωμά μας να έχουμε άποψη ως προς την γραφιστική εικόνα που εκπέμπει η δημόσια τηλεόραση της χώρας μας τόσο προς τους πολίτες της όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Και είναι ξεκάθαρο πως η εικόνα που παρουσιάζει το νέο λογότυπο της δημόσιας τηλεόρασης αφήνει σκιές και ερωτήματα.
Ένας από τους σκοπούς ιδρύσεως του οργανισμού μας είναι η καλλιέργεια του σεβασμού προς τα σχετικά με τον κλάδο μας επαγγέλματα όπως επίσης και η εκπαίδευση αλλά και η ενημέρωση του κοινού. Με την επιστολή του το ΡΙΚ —που θα έπρεπε να πρεσβεύει την δημοκρατία και το δικαίωμα της άποψης— επιζητεί απολογίες ως απάντηση σε μία επιστολή με απλά ερωτήματα. Η καλοπροαίρετη πρόθεση μας φαίνεται και από το γεγονός πώς ζητήσαμε την άποψη του ΡΙΚ πριν την έκδοση ανακοίνωσης.
Τους ισχυρισμούς για ενδοεπαγγελματικές αντιπαλότητες και κακεντρέχειες τους απορρίπτουμε κάθετα και διερωτόμαστε από πού προκύπτουν και τι σκοπό εξυπηρετούν οι αναφορές αυτές στην επιστολή των δικηγόρων του ΡΙΚ.
Η ΕΓΕΚ ανέκαθεν θεωρούσε το ΡΙΚ ως ένα από τα πιο δημοκρατικά μέσα επικοινωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτή την άποψη θα θέλαμε να διατηρήσουμε. Δυστυχώς με την επιστολή τους όχι μόνο σαμποτάρουν την εικόνα τους προς εμάς, αλλά επιπρόσθετα δίνουν την εντύπωση πώς θέλουν να φιμώσουν τη φωνή μας για ένα λογότυπο που δεν ανήκει μόνο σε αυτούς αλλά σε όλους τους φορολογούμενους πολίτες.
Η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου με αυτή την ανακοίνωση επιδιώκει να τοποθετήσει το θέμα στο σωστό πλαίσιο συζήτησης. Αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί τόσο από το ΡΙΚ όσο και από τους εκπροσώπους του πως η ΕΓΕΚ στερείται νομικής υποστήριξης. Οι νομικοί σύμβουλοι της ΕΓΕΚ θα απαντήσουν με επιστολή στις οποιεσδήποτε αυθαίρετες εικασίες ή ανυπόστατες κατηγορίες.
Μπορούμε και θέλουμε να είμαστε πλάι στο ΡΙΚ αφού θεωρούμε πως η δημόσια ραδιοτηλεόραση απευθύνεται σε όλους μας. Καλούμε λοιπόν το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου να προβληματιστεί για το πώς μπορεί να βελτιώσει την οπτική επικοινωνία του ιδρύματος ώστε αυτή να καταστεί αντάξια της χωράς και να πρεσβεύει με αξιοπρέπεια την Κύπρο στο εξωτερικό.