Ο κόσμος αλλάζει, η επικοινωνία αλλάζει, η διαφήμιση αλλάζει!!! «Η διαφήμιση μέσα από τα social media/τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης»

Συνέντευξη | Έλενα Γεωργιάδου 

Αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τα γνωστά social media έχουν καθιερωθεί  ως ένα από τα σημαντικότερα μέσα τα οποία χρησιμοποιούνται για την προώθηση  ενός brand ή μιας εταιρείας.

Σίγουρα η απουσία γνώσης και σωστής χρήσης των μέσων αυτών, είναι εύκολο να οδηγήσει στην αποτυχία της διαφημιστικής εκστρατείας η οποία κατ’ επέκταση δεν πρόκειται να φέρει και τους επιθυμητούς στόχους.

Ποιοί είναι οι λόγοι της στροφής αυτής; Τι είναι το dιgιtal marketing (το ψηφιακό marketing) και γενικά ποια είναι η ορθή μέθοδος χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Όλα αυτά αναλύει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας   SocialSpace Global Media, κύριος Γιώργος Πετρακίδης. 

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια έντονη στροφή στην προώθηση ενός brand / μιας εταιρείας μέσω των social media. Ποια θεωρείτε ότι είναι η αιτία του φαινομένου αυτού και κατά πόσον είναι αναγκαία η διαφήμιση με τη χρησιμοποίηση αυτών μέσων;

Όντως, στην εποχή που ζούμε με τις άπιαστες ταχύτητες του διαδικτύου, παρατηρείται μια μαζική στροφή των Brands προς τα κοινωνικά δίκτυα για τον απλούστατο λόγο ότι οι καταναλωτές χρειάζονται την πληροφορία άμεσα. Κατά την άποψή μου, είναι αναπόφευκτη η επαγγελματική παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα και γενικότερα στο διαδίκτυο μέσω μιας επαγγελματικής ιστοσελίδας.

Είναι γνωστό ότι, το πρώτο πράγμα που κάνει ένα άτομο όταν θέλει να μάθει περισσότερα για ένα προϊόν ή ένα Brand είναι να συνδεθεί στο διαδίκτυο, το πιο πιθανό μέσω του κινητού του τηλεφώνου, και να κάνει μια απλή έρευνα στην Google ή στο Facebook. Εάν μια εταιρεία δε βρίσκεται ψηλά στα αποτελέσματα, τότε ο επισκέπτης απλά θα καταλήξει στη σελίδα του ανταγωνιστή. Ως αποτέλεσμα, αυτό έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στην κερδοφορία την εταιρείας αλλά και στην αναγνωρισιμότητα του Brand.

Αναντίρρητα τα s.m έχουν καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που απαρτίζουν το Digital Marketing. Όταν λέμε  Digital Marketing τι ακριβώς εννοούμε; 

Ο όρος Digital Marketing αναφέρεται σε όλες τις ενέργειες και δραστηριότητες οι οποίες περνούν μέσα από τα διάφορα ψηφιακά κανάλια και που έχουν ως στόχο την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών. Μερικά παραδείγματα ψηφιακών καναλιών είναι τα Κοινωνικά Δίκτυα όπως το Facebook, Instagram και LinkedIn, η εταιρική ιστοσελίδα, οι πλατφόρμες διαφήμισης όπως Facebook & Instagram ads, Google AdWords και Display Advertising, τεχνολογίες Mobile όπως Proximity Marketing και QR Codes καθώς και Email Marketing.

Ποια είναι η ορθή μέθοδος χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ώστε να γίνεται πιο σωστά και αποτελεσματικά η προώθηση μιας εταιρείας / οργανισμού / προϊόντος;

Το κύριο στοιχείο είναι να υπάρχει μια ξεκάθαρη στρατηγική καθώς και προγραμματισμός. Μια αποτελεσματική στρατηγική Social Media πρέπει να περιέχει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Ξεκάθαρους στόχους – η εταιρεία πρέπει να γνωρίζει από την αρχή τι θέλει να επιτύχει με τις προωθητικές δραστηριότητές της στα κοινωνικά δίκτυα. Μερικά παραδείγματα αποτελεσματικών στόχων είναι:

  1. Αύξηση του traffic της ιστοσελίδας κατά 60% μέσα στον επόμενο χρόνο
  2. Αύξηση του Engagement Rate κατά 15% μέσα στο επόμενο τρίμηνο
  3. Αύξηση του εισοδήματος που προκύπτει από τις δραστηριότητες Digital Marketing κατά 20% μέσα στον επόμενο χρόνο

Επίσης σημαντικό, οι στόχοι πρέπει να είναι SMART, δηλαδή συγκεκριμένοι (Specific), μετρίσιμοι (Measurable), εφικτοί (Attainable), ρεαλιστικοί (Realistic) και σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο (Time-based).

Εάν για παράδειγμα βάλουμε ως στόχο τον τριπλασιασμό των πωλήσεών μας σε μια και μόνο εβδομάδα ή την απόκτηση 1000 οργανικών Like σε μια μόνο ημέρα, αντιλαμβάνεστε ότι, χρονικά δεν είναι εφικτό.

Στοχευμένο κοινό (Target Audience) – Υπάρχουν αρκετά εργαλεία στη διάθεσή μας ώστε να είμαστε σε θέση να δημιουργούμε προωθητικές καμπάνιες με αποτελεσματική στόχευση. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα Facebook Insights ώστε να αναγνωρίσουμε το ποσοστό αντρών ή γυναικών που κάνουν Like ένα συγκεκριμένο τύπο Post ή την ώρα της ημέρας που το κοινό μας είναι ενεργό στο Facebook. Όταν έχουμε μια τέτοια πληροφόρηση είμαστε σε θέση να παίρνουμε ορθότερες αποφάσεις. Άλλα σημαντικά εργαλεία τα οποία είναι σε θέση να μας προσφέρουν σημαντική πληροφορία είναι τα Google και τα Instagram Analytics.

Περιεχόμενο (Content Marketing) – Εξίσου σημαντική είναι η δημιουργία του περιεχομένου της προωθητικής καμπάνιας. Αναφερόμενοι σε περιεχόμενο εννοούμε τα κείμενα, το φωτογραφικό υλικό και τα βίντεο τα οποία θα αναρτηθούν, για παράδειγμα, στην εταιρική ιστοσελίδα, στα post στα κοινωνικά δίκτυα, κτλ.

Μια άλλη  εξειδικευμένη γνώση  που απαιτείται, προκειμένου να υπάρχει καλή βάση  στην υποδομή της ψηφιακής στρατηγικής στο διαδίκτυο είναι και η  σωστή χρήση του Email και Mobile Marketing.  Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο Mobile Marketing και πώς ακριβώς πετυχαίνουμε σε σχέση με το πελατολόγιο μας;

Ο όρος Mobile Marketing αναφέρεται στις προωθητικές ενέργειες οι οποίες διεξάγονται μέσω της χρήσης κινητών συσκευών όπως τα έξυπνα τηλέφωνα (Smart Phones) και τα Tablets. Οι τεχνολογίες Mobile Marketing περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων Local/Proximity Marketing, Quick Response (QR) Codes, Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented reality), κ.α.

Το σημαντικότερο που επιτυγχάνουμε είναι η άμεση επικοινωνία με το πελατολόγιο μας καθώς όλοι έχουμε από μια κινητή συσκευή μαζί μας, σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας. Συνεπώς, μπορούμε να επιτύχουμε ψηλά επίπεδα διαπεραστικότητας (Engagement) καθώς και αμεσότητα.

Πώς βλέπετε το μέλλον της διαφήμισης μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; 

Οι εταιρείες και τα Brands επενδύουν όλο και μεγαλύτερα ποσά στα κοινωνικά δίκτυα για την προώθηση των προϊόντων τους.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να φτάσουν όσο πιο κοντά στους πελάτες, την κατάλληλη στιγμή με το κατάλληλο μήνυμα, δημιουργούνται νέες τάσεις και ανάγκες σε σημαντικά θέματα σχετικά με την διαφήμιση, όπως η προσαρμογή της διαφήμισης στις ανάγκες του πελάτη μέσω της ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data), η έμφαση στην δημιουργία διαφημίσεων οι οποίες είναι πιο πιθανές στο να γίνουν viral (π.χ. αστεία ή συναισθηματικά βίντεο) και η συνεργασία με άτομα που είναι σε θέση να επηρεάσουν μάζες ατόμων (Influencers) όπως διασημότητες (Celebrities) ή Bloggers.

 

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets