«Παγωμένη Λευκωσία από το 1974»

«Παγωμένη Λευκωσία από το 1974»

 

 

Έκθεση φωτογραφίας
«Παγωμένη Λευκωσία από το 1974»

Κώστας Τσαγγαρίδης

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015 στις 19:30
Διάρκεια έκθεσης: 17-24 Ιουνίου 2015, στο Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα. 

«Πριν 41 χρόνια τέτοιες μέρες, μέρες Καλοκαιριού, κανείς δεν περίμενε ότι σε λίγες βδομάδες θα φυσούσε ο άγριος Βοριάς που στο διάβα του θα κατέστρεφε τον μικρό μας παράδεισο, την αγαπημένη μας Εναλία Γη Κύπρο. Και όμως όλα θα άλλαζαν στη ζωή μας και ιδιαίτερα στη ζωή των 16χρονων αθώων εφήβων που περίμεναν πως και πως να ανδρωθούν. Και όντως ανδρωθήκαμε αλλά όχι όπως το περιμέναμε, όχι με τον πρώτο μας έρωτα, το πρώτο φιλί.. Ανδρωθήκαμε με τη μυρωδιά των βομβών και του θανάτου»

«Κάποιοι από εμάς ξεπέρασαν εαυτόν και αυξεντιώθηκαν, όπως λέει και ο ποιητής, υπερασπιζόμενοι ότι ιερότερο: την Πατρίδα και την Οικογένεια. Ένας από αυτούς τους ολίγους ωραίους και εσαεί νέους ήταν και ο αγαπημένος φίλος και διπλανός Κωστάκης ο Μίτσιγγας. Τον συνεπήρε η λεβέντικη κλαγγή των όπλων που αφού οι μεγάλοι και τρανοί ηγετίσκοι της Πατρίδας μας εγκατέλειψαν, ανέλαβε την ευθύνη να υπερασπιστεί την τιμή της Πατρίδας και όντως το έπραξε. Πρώτος μεταξύ πρώτων έτρεξε και κατετάγη ως εθελοντής το Σάββατο 20 Ιουλίου 1974 και ανέλαβε υπηρεσία στη πρώτη γραμμή πυρός στα φυλάκια του Αγίου Κασιανού. Ήτανε δεν ήτανε 16 χρόνων και έτσι πια θα τον θυμόμαστε, λεβέντικα θρασύ, αντικρίζοντας τον θάνατο κατάματα. Έκτοτε πρέπει να ομολογήσω ότι τον «ζήλευα» και είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου κάποια μέρα να του μοιάσω”

Αφού όμως δυστυχώς δείλιασα και πέρασαν τα χρόνια το θεώρησα ως την ελάχιστη υποχρέωσή μου να τον τιμήσω μια μέρα με όποια μέσα διαθέτω. Έτσι εδώ και 3 χρόνια αφοσιώθηκα στη δημιουργία μιας φωτογραφικής έκθεσης εις μνήμη του Κωστάκη, η οποία έκθεση αφενός μεν δεν διεκδικεί δάφνες επαγγελματικής προσέγγισης, αφετέρου όμως δε αποτελεί μια ταπεινή απότιση φόρου τιμής προς τον μικρό μας ήρωα.

Η έκθεση αποτελείται από 41 φωτογραφίες της παλιάς Λευκωσίας επί της ντροπιαστικής Πράσινης Γραμμής, όσα και τα χρόνια της κατοχής.
Ο κύριος στόχος είναι να καταστεί δυνατή η δημιουργία ενός ταπεινού μνημείου στο χώρο της θυσίας του Κωστάκη Μίτσιγγα στον Άγιο Κασιανό.

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets