Πένθος για τη διεθνή οικογένεια της αφίσας

Πηγή | http://www.designmag.gr/

Το όνομα του Rene Wanner είναι γνωστό σε όλους τους λάτρεις της τέχνης της αφίσας ανά τον κόσμο. Και αυτό είναι πράγματι αξιοθαύμαστο αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν πρόκειται για σχεδιαστή αφισών (ούτε καν για γραφίστα). Ο λόγος της δημοτικότητας του είναι… το χόμπι του, που δεν είναι άλλο από τη συλλογή αφισών.

Ο Rene Wanner γεννήθηκε το 1939 στη Ζυρίχη. Σπούδασε Φυσική στην Ελβετία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία όπου και απέκτησε διδακτορικό τίτλο στην Πειραματική Φυσική. Από έφηβος ακόμα, γέμιζε τους τοίχους του δωματίου του με τις αγαπημένες του αφίσες, αλλά τη συλλογή του την ξεκίνησε σχετικά αργά (το 1977 στη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού).

Τον Αύγουστο του 1997 ανέβασε την προσωπική του σελίδα online, μια διαδικτυακή μόνιμη έκθεση αφισών, που τρία χρόνια αργότερα μετέφερε στη σημερινή της διεύθυνση www.posterpage.ch. Aπό τότε και μέχρι σήμερα η ιστοσελίδα αυτή αποτέλεσε σημείο συνάντησης και ενημέρωσης για τους απανταχού  λάτρεις του μέσου. Εκθέσεις, διαγωνισμοί, βιβλιογραφία και φυσικά… πολές αφίσες, όλα είχαν τη θέση τους στη σελίδα αυτή.

Την ευγνωμοσύνη της πολλές φορές εξέφρασε η δημιουργική κοινότητα προς τον γνωστό συλλέκτη. Όλοι οι σημαντικοί σχεδιαστές του έκαναν δώρο τα έργα τους, ενώ τον Δεκέμβριο του 2013, η μπιενάλε αφίσας της Βολιβίας διοργάνωσε προς τιμήν του ειδική έκθεση με έργα που δημιούργησαν ειδικά γι’ αυτόν 76 αφισέρ, ανάμεσά τους “ιερά τέρατα” του χώρου, όπως ο Uwe Loesch, o Kari Pippo, o Andrey Logvin, ο Finn Nygaard κ.α.

Στις 10 Ιουλίου του 2017 ο Rene Wanner έφυγε απρόσμενα από τη ζωή, όπως ενημέρωσαν οι οικείοι του μέσα από την προσωπική του σελίδα. Ο κόσμος της αφίσας, πενθεί.

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets