Πολυβραβευμένος τυπογράφος Adrian Frutiger |1928 -2015

Το Σάββοτο 12/9/2015 και σε ηλικία 87 ετών επιβίωσε ο γνωστός πολυβραβευμένος τυπογράφος Adrian Frutiger. Ο Frutiger έγινε γνωστός με τις οικογένειες γραμμάτων Avenir, Univers και Frutiger που σχεδιάστηκαν για τις ανάγκες του παρισινού αεροδρομίου Charles de Gaulle.

Ο Αdrian, γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Unterseen του Ελβετικού καναλιού της Βέρνης. Η αγάπη του στην τυπογραφία ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία όταν ο Αdrian ήταν ακόμη μαθητής, εξασκώντας την πρακτική του ως στοιχειοθέτης. Στην πορεία σπούδασε στην Ζυρίχη εφαρμοσμένες τέχνες.

Σημαντικός σταθμός στην επαγγελματική του σταδιοδρομία ήταν η συνεργασία του με την γαλλική εταιρεία παραγωγής τυπογραφικών στοιχείων Deberny & Peignot. Η πρώτη του εμπορική οικογένεια γραμμάτων, με το όνομα Président είναι γεγονός!

Το 1957 ο Charles Peignot, εντυπωσιασμένος από την επιτυχία της γραμματοσειράς  Futura, ανέθεσε στον Frutiger τη δημιουργία μιας οικογένειας γραμμάτων που θα μπορούσε να έχει εύκολη εφαρμογή τόσο αναφορικά με τα παραδοσιακά μεταλικά στοιχεία όσο και με τα νέα συστήματα φωτοσύνθεσης. Ο Frutiger, που δε συμπαθούσε την αυστηρότητα της γραμματοσειράς αυτής, παρουσίασε μια άλλη   κατεύθυνσης  sans-serif οικογένειας με 21 διαφορετικά βάρη, εμπνευσμένος  κυρίως από τα Akzidenz Grotesk. Έτσι δημιουργήθηκε η Univers, που γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία. Η επιτυχία αυτή, οδήγησε το σχεδιασμό της γραμματοσειράς Apollo, της πρώτης οικογένειας γραμμάτων που δημιουργήθηκε  για χρήση στα συστήματα φωτοστοιχειοθεσίας.

Στο βιογραφικό του, έχει σημαντικές βραβεύσεις, όπως το Χρυσό Μετάλιο του Type Directors Club της Νέας Υόρκης, το European Design Hall of Fame και το  Μεγάλο Εθνικό Βραβείο των Γραφικών Τεχνών της Γαλλίας.

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets