“Προϊόντα εμπνευσμένα από την παράδοση, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Κύπρου μας, μας “προτείνει” η ομάδα NTIZAINERS.

“Προϊόντα εμπνευσμένα από την παράδοση, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Κύπρου μας, μας “προτείνει” η ομάδα NTIZAINERS.

Συνέντευξη | Έλενα Γεωργιάδου 

Μια μελέτη από τα φοιτητικά τους χρόνια με τίτλο RE – CYPRUS, ήταν η αφορμή για να τις φέρει κοντά. Τώρα, ύστερα από χρόνια, τις βρίσκουμε και πάλι μαζί κάτω από την ονομασία NTIZAINERS. Το i love graphic, ένα site το οποίο αγαπά τις όμορφες και δημιουργικές πρωτοβουλίες, δεν θα μπορούσε παρά να προβάλει και αυτό με τη σειρά του το έργο των NTIZAINERS!

Σας γνωρίσαμε μέσα από την δουλειά σας, άλλοτε μέσω της προσωπικής δουλειάς της κάθε μιας ξεχωριστά, άλλοτε κάτω από το όνομα NTIZAINERS. Ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την ονομασία και τι είναι αυτό το οποίο τους ενώνει?

Πίσω από την επωνυμία NTIZAINERS βρίσκεται μια ομάδα η οποία αποτελείται από τρία άτομα, την Ραφαέλλα Κυριακίδου, Interior Designer και τη Γεωργία Ιωάννου και Μαρία Σκίτσα, Graphic Designers. Το τι μας ενώνει είναι το ενδιαφέρον μας για την Κύπρο και η αγάπη μας για καθημερινή περιπέτεια, κάτι το οποίο άλλοστε είναι αναπόφευκτο κομμάτι της δουλειάς μας. Το NTIZAINERS studio ξεκίνησε τις δράσεις του τον Απρίλιο του 2015 και σήμερα στεγάζετε στην Λάρνακα στην Οδό Γρηγόρη Αυξεντίου (κοντά στις φοινικούδες).

Ποιος ήταν ο σκοπός σας και η αφορμή της δημιουργίας του;

idn1000parousiasi 10Η αφορμή της δημιουργίας του NTIZAINERS Studio ήταν οι κλειστές πόρτες που συναντούσαμε καθημερινά στην προσπάθεια μας να βρούμε δουλειά, κάτι το οποίο ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε στο κοινό, την Κύπρο του χθες μέσα απο τα μάτια των Κύπριων καλλιτεχνών του σήμερα και να προβάλουμε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό την Κύπρο με έναν τρόπο τον οποίο δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.

Στην ομάδα σας, έχουν ενωθεί δύο ειδικότητες. Αυτή του γραφίστα και αυτή του σχεδιαστή εσωτερικών χώρων. Σε τι σας βοήθησε αυτό το «πάντρεμα»?

Η μία ειδικότητα συμπληρώνει την άλλη όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο. Οι γνώσεις τις οποίες κατέχει το κάθε άτομο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε κάθε πρότζεκτ το οποίο αναλαμβάνει η ομάδα μας. Ήταν και για μας πρόκληση στην αρχή αλλά στην πορεία ανακαλύπτει κανείς πόσο ενδιαφέρουσα είναι η ανάμειξη και η συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων.

Αν και η κάθε μια σας, ξεχωριστά, ασχολείται με τα προσωπικά τις έργα / έρευνες αυτό το οποίο σας χαρακτηρίζει και σας ενώνει είναι η παράδοση του τόπου μας. Τι ήταν αυτό το οποίο σας κέντρισε το ενδιαφέρον για να ασχοληθείτε με αυτή τη θεματολογία?

Το ενδιαφέρον μας κέντρισε ενα πρότζεκτ το οποίο μας δόθηκε κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μας. Το προτζεκτ αυτό ονομαζόταν RE-CYPRUS και ήταν μια πρόκληση για όλες μας γιατί μέχρι τότε η κάθε μια προσπαθούσε να κτίσει τη δική της εικόνα και το δικό της χαρακτήρα όσον αφορά το σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και γραφικών, ώσπου ήρθε αυτό το πρότζεκτ να ανατρέψει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμασταν και σχεδιάζαμε.

“Προϊόντα εμπνευσμένα από την παράδοση, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Κύπρου μας”. Αυτή η φράση, θα λέγαμε ότι σας εμπνέει! Θα θέλατε να μας πείτε ξεχωριστά η κάθε μια για τα δικά της προϊόντα εμπνευσμένα από την παράδοσή.

photo29stool17Ραφαέλλα Κυριακίδου / RK DESIGN: Βρίσκω μιαν απαράμιλλη ομορφιά στην κυπριακή κουλτούρα και στους ανθρώπους της. Μέσα από αυτήν δημιουργώ γλυπτικά φωτιστικά παίρνοντας στοιχεία από τη λαϊκή αρχιτεκτονική και συγκεκριμένα από τις οροφές των σπιτιών και τα «βολίτζια». Πρόσφατα γεννήθηκαν και τα zω[o]ντανα. Μια σειρά από βρεφικά και παιδικά ρούχα και αντικείμενα. Κύρια πηγή έμπνευσης τα λαϊκά μας παραμύθια. Μια σειρά που θέλει μέσα από το παραμύθι – από το οποίο το κάθε ρούχο είναι εμπνευσμένο – να διαδώσει την ιστορία του τόπου μας. Μεγάλο ενδιαφέρον βρίσκω και στην κυπρογεωμετρική εποχή μέσα από την οποία αντλώ έμπνευση και δίνω ζωή σε έπιπλα και μικρά χρηστικά αντικείμενα.

Γεωργία Ιωάννου και Μαρία Σκίτσα /12 COLLECTIVE: Σε πιο μεγάλο βαθμό σχεδιάζουμε χρηστικά προϊόντα και σε πιο μικρό βαθμό διακοσμητικά προϊόντα. Λόγω του ότι βγάζουμε συνεχώς καινούργια προϊόντα και έχουν μαζευτεί αρκετά δε θα αναφερθούμε σε όλα. Θα αναφερθούμε σε μερικά από αυτά. Το πρώτο μας προϊόν ήταν τα πλαστικά πιάτα πάνω στα οποία τυπώσαμε μοτίβα, ένα προϊόν επηρεασμένο από τις συνήθειες των Κυπρίων τόσο στα παλιά χρόνια όσο και σήμερα. Αργότερα σχεδιάσαμε ξύλινα σουβέρ τα οποία είναι επηρεασμένα από μοτίβα τα οποία βρίσκει κανείς στις

12191725_514358338729753_930786593003632582_n12185219_514652105367043_349090416909060625_oσιδερένιες κατασκευές των παραθύρων σε πιο παλιά σπίτια και τέλος να αναφερθούμε στα σχέδια τα οποία δημιουργούμε από τις Κυπριακές παροιμίες τα οποία εφαρμόζουμε πάνω σε μπλουζάκια.

Μελλοντικά σχέδια?

Πολλά από τα προϊόντα μας αγαπήθηκαν τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους τουρίστες. Έτσι και εμείς μελλοντικά θα θέλαμε να ταξιδέψουμε τον κόσμο με οδηγό την δουλειά μας.

NTIZAINERS Studio: http://www.facebook.com/ntizainerstudio/

Τηλ: 99 115614

Photography:Georgia Ioannou

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets