Σχολή Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Σχολή Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Περισσότεροι από 300 φίλοι της χαρακτικής τέχνης είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την τέχνη αυτή και να δημιουργήσουν τα δικά τους χαρακτικά έργα. Τα μαθήματα που ήταν ανοικτά σε όλους όσοι ήθελαν να τα παρακολουθήσουν, ξεκίνησαν στο τέλος Ιουλίου από τη Λευκωσία και συνεχίστηκαν κατά τον μήνα Αύγουστο στα Πλατανίστεια και τον Μουτουλλά. Όλα τα εργαστήρια έγιναν από την ομάδα εθελοντών δασκάλων της Σχολής Χαρακτικής Χαμπή.

Στη Λευκωσία, τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν από τις 27 μέχρι και τις 30 Ιουλίου στο υπό αποκατάσταση κτήριο του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή που βρίσκεται στην οδό Αμμοχώστου 53,55 στην εντός των ενετικών τειχών Λευκωσία ενώ στις 31 Ιουλίου παρουσιάστηκε στον ίδιο χώρο η έκθεση των έργων των μαθητών που έλαβαν μέρος στα εργαστήρια αυτά.

Στα Πλατανίστεια, τα εργαστήρια έγιναν από τις 3 μέχρι και τις 7 Αυγούστου στην έδρα της Σχολής Χαρακτικής Χαμπή, το Κέντρο Χαρακτικής Χαμπή ενώ στις 8 Αυγούστου παρουσιάστηκε στον ίδιο χώρο η έκθεση των έργων των μαθητών που έλαβαν μέρος στα εργαστήρια αυτά η οποία διανθίστηκε με μουσικό πρόγραμμα από τον Νέαρχο Νεάρχου, Χριστόδουλο Δημητρίου και Νικόλα Τσαγγάρη.

Στον Μουτουλλά, τα εργαστήρια χαρακτικής αποτέλεσαν μέρος των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν κάτω από τον τίτλο «Χαράσσοντας, τραουδώντας τζ̆αι χορεύκοντας στα μονοπάθκια του Μουτουλλά» που έγιναν σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Μουτουλλά, τον Σύνδεσμο Αποδήμων Μουτουλλά και τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού.

Το εργαστήρια χαρακτικής που έγιναν στο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Μαραθάσας ξεκίνησαν στις 19 Αυγούστου και διήρκεσαν μέχρι και τις 21 Αυγούστου ενώ στις 23 Αυγούστου παρουσιάστηκε στον ίδιο χώρο η έκθεση των έργων των μαθητών που έλαβαν μέρος στα εργαστήρια αυτά. Στο ίδιο πλαίσιο παρουσιάστηκε από τον χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη διάλεξη με τον τίτλο «Σύγχρονη κυπριακή χαρακτική» καθώς και έκθεση έργων μαθητών της Σχολής Χαρακτικής Χαμπή (1995-2014).

Η εκδήλωση «Χαράσσοντας, τραουδώντας τζ̆αι χορεύκοντας στα μονοπάθκια του Μουτουλλά» συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με τη διήγηση του παραμυθιού «Ο σπανός τζι οι σαράντα δράτζιοι» από τον χαράκτη Χαμπή, η οποία πλαισιώθηκε από μουσικοχορευτικό δρώμενο και γλέντι με μουσική, τραγούδια και χορούς του τόπου μας που διοργανώθηκε από τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού. Η όλη εκδήλωση σημείωσε εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και απέσπασε το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού.

Με τη λήξη των τριών εργαστηρίων στη Λευκωσία, τα Πλατανίστεια και τον Μουτουλλά, η Σχολή-Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή προγραμματίζει την έκθεση των έργων που θα βραβευθούν καθώς και την απονομή βραβείων χαρακτικής 2015 με χορηγό την Ελληνική Τράπεζα.

Τόσο τα εγκαίνια της έκθεσης που θα διαρκέσει μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου όσο και η τελετή βράβευσης των έργων προγραμματίζονται για την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 19:00′ στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία.

Στο πλαίσιο της λήξης των εκδηλώσεων αυτών την 30η Σεπτεμβρίου 2015 θα δοθεί η θεατρική παράσταση «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο από τη Θεατρική Ομάδα «Τέρψις» όπου τα έσοδα από την πώληση εισιτηρίων θα δοθούν για την δημιουργία του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή. Για περισσότερες πληροφορίες για την θεατρική παράσταση όσο και για την προπώληση των εισιτηρίων θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets