Σταύρος Σταύρου. O εμπνευστής του project Humarts cy. Ένα project για να δώσει φωνή στους καλλιτέχνες της Κύπρου.

Συνέντευξη. Ελενα Γεωργιάδου 

Σε μια δύσκολη χρόνια λόγω της πανδημίας  που  ταλανίζει όλο τον πλανήτη ,  σίγουρα  ο χώρος της δημιουργίας και γενικά της τέχνης  έχει επηρεαστεί  στο μέγιστο.  Πολύ λίγες καλλιτεχνικές δραστηριότητες έχουν  βγει  στο φως και άλλες, απλά έχουν μπει στα συρτάρια … Σε αυτή την αβέβαιη   χρονιά, βλέπουμε με χαρά ότι κάποιοι, προσπαθούν να δώσουν μια ελπίδα στο χώρο της δημιουργίας!

Το project Humarts cy είναι ένα από αυτά, με εμπνευστή τον κύριο Σταύρο Σταύρου.

Eίστε ο εμπνευστής του project Humarts cyTι σας ώθησε ώστε να δημιουργηθεί αυτό το project; Τι είναι το Humarts cy και ποιος είναι ο στόχος του;

Το HumartsCy ήταν μια προσπάθεια που ξεκίνησε με στόχο να δώσει φωνή στους καλλιτέχνες του τόπου μας, να τους δώσει μια ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να γίνουν γνωστοί στο ευρύτερο κοινό. Ο κάθε καλλιτέχνης παρουσιάζεται στις σελίδες μας στα social media μέσα από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του και την απάντησή του σε ένα ερώτημα που του υποβάλλουμε. Ξεκινήσαμε την πρώτη μέρα του 2020 και παρουσιάζουμε έναν καλλιτέχνη κάθε μέρα, μέχρι και την τελευταία μέρα της χρονιάς.

Παρακολουθώντας σας, παρατηρούμε ότι στο έργο συμμετέχουν καλλιτέχνες από διάφορά καλλιτεχνικά επαγγέλματα.  Πως γίνεται η επιλογή των καλλιτεχνών και πως γίνεται η παρουσίασή  της δουλειάς τους;

Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των τεχνών, ενώ δίνουμε φωνή και σε πρόσωπα που δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό. Η επιλογή των προσώπων γίνεται από μένα, αν και είμαι πάντα ανοιχτός σε προτάσεις που λαμβάνω από φίλους και άλλους καλλιτέχνες.

Η όλη παρουσίαση γίνεται μέσω από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης  (Facebook και Instagram). Έχετε σκοπό να προχωρήσει  και πέρα από εκεί; Πχ σε μια έκθεση;

Η αρχική ιδέα ήταν το πρότζεκτ να είναι καθαρά διαδικτυακό και να «τρέχει» αποκλειστικά στο Facebook και στο Instagram. Δε σας κρύβω, όμως, ότι στο μυαλό μου υπάρχει εδώ και καιρό η σκέψη να γίνει μια έκδοση, στην οποία να συμπεριληφθούν και τα 366 πρόσωπα που θα παρουσιάσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε περίπτωση που τα καταφέρουμε, τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την ενίσχυση των Κύπριων καλλιτεχνών, που αυτό το διάστημα περνάνε δύσκολα.

Μελλοντικά πού βλέπετε να φτάσει αυτό το project; Θα αναμένουμε και δεύτερο;

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που χρειάζεται πολλές ώρες σκληρής δουλειάς. Ο επόμενος στόχος, λοιπόν, είναι να γίνει πραγματικότητα η έκδοση στην οποία αναφέρθηκα πιο πάνω. Σε κάποια χρόνια, όμως, δε θα απέκλεια να ξεκινήσει κάτι παρόμοιο από την αρχή.

Θεωρείτε ότι στην Κύπρο υπάρχει καλό υπόβαθρο στο χώρο των τεχνών; Σε τι πιστεύετε ότι υστερούμε στην Κύπρο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

 Θεωρώ ότι χρόνο με τον χρόνο τα πράγματα γίνονται καλύτερα. Και αυτό οφείλεται κυρίως στους επαγγελματίες των τεχνών που εργάζονται σκληρά για τον πολιτισμό, φέρνοντας καινούριες ιδέες και προσφέροντας μέσω των γνώσεων τους και του ταλέντου τους. Εκεί που σίγουρα υστερούμε είναι στην πολιτιστική πολιτική από πλευράς του κράτους. Εκεί πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να φτάσουμε στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δυστυχώς, το κράτος σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζει τον πολιτισμό επιφανειακά, ενώ σε θέσεις-κλειδιά βλέπουμε ανθρώπους χωρίς κανένα υπόβαθρο στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης. Αυτό είναι κάτι το οποίο η πολιτεία πρέπει να εξετάσει σοβαρά.

 

Πληροφορίες. @humartscy , humartscy@gmail.com

 

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets