H Ένωση Γραφιστών & Εικονογράφων Κύπρου διοργανώνει φέτος για πρώτη χρονιά το συνέδριο GRID (Graphic & Illustration Design), το οποίο στοχεύει να καθιερώσει ως θεσμό.
Το συνέδριο GRID, θα καταπιάνεται με συγκεκριμένη θεματολογία των κλάδων της γραφιστικής και της εικονογράφησης, και θα φιλοξενεί παρουσιάσεις, προβολές, εργαστήρια, καθώς και ανοιχτές συζητήσεις.
Το πρώτο GRID θα διεξαχθεί το τριήμερο 6-8 Δεκεμβρίου 2019, στο TΕΠΑΚ, στην Λεμεσό με τον τίτλο Design Matters και θα συμπεριλαμβάνει την προβολή του ντοκιμαντέρ Graphic means, 8 διαλέξεις, 3 εργαστήρια και μια ανοιχτή συζήτηση.
Το GRID19 στοχεύει να δημιουργήσει ένα ενεργό δίκτυο από επαγγελματίες και φοιτητές, να εμπνεύσει, καθώς και να προσφέρει πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις στους συμμετέχοντες. Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα.
Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου
Προβολή ντοκιμαντέρ
Το ντοκιμαντέρ Graphic Means (2017) εξερευνά τη διαδικασία δημιουργίας γραφικών από τη δεκαετία του 1950 μέχρι τη δεκαετία του 1990, πριν ακριβώς από την εμφάνιση του ηλεκτρονικού υπολογιστή που έφερε την επανάσταση στην γραφιστική. Στο ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει σκηνοθετήσει ο Briar Levit, συμμετέχουν ονόματα που άφησαν εποχή στο χώρο του graphic design, όπως οι Ellen Lupton, Malcolm Garrett, Steve Heller, Ken Garland και Adrian Shaughnessy.
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου
Διαλέξεις
Μέσα από τις διαλέξεις θα γνωρίσουμε έμπειρους σχεδιαστές από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι θα μοιραστούν μαζί μας προσωπικές εμπειρίες από την πορεία τους στη γραφιστική και την εικονογράφηση. Οι διαλέξεις θα εστιάσουν σε θέματα που απασχολούν όλη την κοινότητα, όπως π.χ. στις πτυχές ενός project, στο τι είναι καθοριστικό στην εξέλιξη ενός επαγγελματία στο χώρο. Όλες οι παρουσιάσεις θα διεξαχθούν το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου στο ΤΕΠΑΚ, στην Λεμεσό και θα έχουν διάρκεια 30 λεπτά η κάθε μια.
Μάριος Κωνσταντινίδης, CY
Πόπη Πισσουρίου, CY
Φίλιππος Βασιλειάδης, CY
Σταύρος Κυπραίος – Faze, GR
Νατάσσα Παππά, GR
Ελένη Μπεβεράτου – Dalton Maag, UK
Lars Harmsen – Slanted Publishers, DE
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου
Εργαστήρια
Mε την Νατάσσα Παππά, την Ελένη Μπεβεράτου και τον Μάριο Κωνσταντινίδη.
Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή στα εργαστήρια θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ένωσης www.cagdi.org.cy και στο www.facebook.com/CAGDI.
Κόστος Συμμετοχής
Η προβολή του ντοκιμαντέρ είναι δωρεάν και ανοικτή προς το κοινό.
Οι διαλέξεις έχουν χρέωση 10 ευρώ για τα μέλη της ΕΓΕΚ, 30 ευρώ για μη μέλη και 5 ευρώ για φοιτητές. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε εργαστήριο είναι 15 άτομα και η χρέωση 20 ευρώ για όλους. Τα μέλη της ΕΓΕΚ έχουν προτεραιότητα για εγγραφή στα εργαστήρια. Τυχόν διαθέσιμες θέσεις μετά τις εγγραφές των μελών της ΕΓΕΚ, θα διατεθούν στους ενδιαφερόμενους με σειρά προτεραιότητας.
Περισσότερες πληροφορίες για εγγραφή στα εργαστήρια, και αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα της ένωσης www.cagdi.org.cy και στο www.facebook.com/CAGDI.
Η ΕΓΕΚ πιστεύει πως είναι πολύ σημαντική η συνεύρεση της κοινότητας. Το συνέδριο αυτό δεν θα είναι μόνο μια ευκαιρία για εμπλουτισμό των γνώσεων μας, αλλά και μια αφορμή να έρθει η τοπική δημιουργική κοινότητα πιο κοντά και να υπάρξει ανταλλαγή ιδεών, γνώσεων και απόψεων.