Συνέδριο με θέμα: Η συμβολή του Τύπου στην επανάσταση του 1821 | 9 – 10 Οκτωβρίου 2021, αμφιθέατρο Μουσείου Τυπογραφίας

Τιμώντας τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821, το Μουσείο Τυπογραφίας διοργανώνει συνέδριο με θέμα “Η συμβολή του Τύπου στην εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821”, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, στο φιλόξενο αμφιθέατρο του, στο ΒΙΟΠΑ Χανίων.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ – Αριστοτέλειο

Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”. Τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης (ΠΕΔΚ) και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι ομιλίες κατά την πρώτη μέρα του του συνεδρίου θα αναλύσουν τον ρόλο των Ελληνικών τυπογραφείων κατά την επανάσταση του 1821, ενώ ειδική αναφορά θα γίνει για την τυπογραφία στην Κρήτη την περίοδο της επανάστασης αλλά και για την ελευθερία του Τύπου πριν και κατά τη διάρκεια της εθνεγερσίας.

Κατά τη δεύτερη μέρα, με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, θα γίνει παρουσίαση έρευνας που αναζητά τον αντίκτυπο της επανάστασης του ’21 στο σήμερα. Στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση των δύο νέων εκδόσεων του Μουσείου Τυπογραφίας, “Η Τυπογραφία στα χρόνια της εθνεγερσίας 1821 – 1828”, του Αντώνη Παπαντωνόπουλου και “Το ιστορικό δημοτικό τραγούδι της Κρήτης για το 1821 / Ιστορική ρίμα – ριζίτικο τραγούδι”, του Σταμάτη Αποστολάκη.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

– Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Ώρα έναρξης: 5:30 μ.μ.

Τη συνεδρία συντονίζει ο Γιάννης Φίλης, πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης

– Λεονώρα Ναβάρη, βιβλιογράφος, ιστορικός του βιβλίου:

“Η Κρήτη και η τυπογραφία κατά την επανάσταση του ’21: το αυτοσχέδιο πιεστήριο του Τομπάζη”

– Ειρήνη Σολωμονίδη, Επικεφαλής Βιβλιοθηκάριος, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα:

“Ελληνικά τυπογραφεία στην Επανάσταση: εκδόσεις από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης”

– Αντώνης Σκαμνάκης, Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ:

“Προεπαναστατικός και Επαναστατικός Τύπος-Ελευθερία του Τύπου και Λογοκρισία πριν και κατά τη διάρκεια της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης”

Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στους χώρους του μουσείου.

– Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Ώρα έναρξης: 5:30 μ.μ.

Τη συνεδρία συντονίζει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, δάσκαλος – λογοτέχνης.

– Μιχάλης Μεϊμάρης, ομότιμος καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος Δ.Σ. Ινστιτούτου Τεχνολογιών της Πληροφορίας στην Εκπαίδευση Unesco:

“Το δικό μου 1821: Ανιχνεύοντας τη βιωματική σχέση του Έλληνα με τον Αγώνα, 200 χρόνια μετά”

 

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των βιβλίων:

  • “Η Τυπογραφία στα χρόνια της εθνεγερσίας 1821 – 1828”, του Αντώνη Παπαντωνόπουλου. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Παρασκευάς Περάκης, Δ/ντής της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”,
  • “Το ιστορικό δημοτικό τραγούδι της Κρήτης για το 1821 / Ιστορική ρίμα – ριζίτικο τραγούδι”, του Σταμάτη Αποστολάκη. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Χάρης Στρατιδάκης, Δρ Παιδαγωγικής – ιστορικός ερευνητής-συγγραφέας.

 

Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στους χώρους του μουσείου.

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets