Οι Κύπριες εικαστικός και motionographer Σοφία Χατζήπαπα & Δήμητρα Εγγλέζου παρουσίασαν το Πρότζεκτ «Παράλληλα Σύμπαντα» και στην Ρουμανία τον προηγούμενο μήνα.
Μετά την πρώτη έκθεση των κυανοτυπιών στην Λευκωσία το Νοέμβρη του 2021 και την έκθεση κυανοτυπιών και κινούμενων γραφικών στο χώρο τέχνης Nira Art Zone στη Βάρνα, τον προηγούμενο Αύγουστο, οι καλλιτέχνιδες προσκλήθηκαν από τον γνωστό Ρουμάνο επιμελητή και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο George Enescu Cristian Nae, να παρουσιάσουν την δουλειά τους στην πανεπιστημιακή γκαλερί Αparte στο Ιάσιο της Ρουμανίας.
Συγκεκριμένα στην πρόσκληση του ο καθηγητής Νάε αναφέρει: «Θεωρούμε την εκθεσιακή σας πρόταση ιδιαίτερα σημαντική για το ερευνητικό μας ινστιτούτο –The Institute for MultidisciplinaryResearch in Arts (ICMA), καθώς χρησιμοποιεί διαμεσικές και υβριδικές καλλιτεχνικές μορφές και διατομεακές ερευνητικές μεθόδους».
Τα εγκαίνια τελέστηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση του ακαδημαϊκού, φοιτητικού και γενικού κοινού. Κατά τα εγκαίνια οι εικαστικοί – καθηγήτριες στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, παρουσίασαν στο κοινό και την ερευνητική διαδικασία του πρότζεκτ, σε ειδική διάλεξη, ενώ η Σοφία Χατζήπαπα διεξήγαγε βιωματικό εργαστήρι με τους φοιτητές του Τμήματος Φωτογραφίας και Βίντεο, του πιο πάνω Πανεπιστημίου, όπου παρήγαν υπό την καθοδήγηση της κυανοτυπίες.
Όπως μας είπε η καλλιτέχνης Σοφία Χατζήπαπα: Αφετηρία για αυτό το έργο αποτέλεσε μια σειρά εικονογραφήσεων. Τα σχέδια σχεδιάστηκαν αρχικά ως ψηφιακές εικονογραφήσεις για να συνοδεύσουν δύο ποιητικά βιβλία των ποιητών Βασίλκα Πετρόβα Χατζήπαπα και Γκεόργκι Κωνσταντίνωφ, που εκδόθηκαν το 2021 στην Αθήνα και τη Σόφια αντίστοιχα.
Οι εικονογραφήσεις παρουσιάστηκαν ως κυανοτυπίες σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, σε αρχειακό χαρτί Α3 τον Νοέμβριο του 2021 στη Λευκωσία της Κύπρου και αποτέλεσαν την ιδέα για την παρούσα πρόταση. Σε αυτό το έργο μας ενδιαφέρει η διασταύρωση μεταξύ των μέσων και η μεταφορά χαρακτηριστικών από το ένα μέσο στο άλλο, δημιουργώντας νέες, υβριδικές μορφές.
Από τη μία πλευρά, η Σοφία Χατζήπαπα μεταφέρει τις μορφές από το χειροποίητο στο ψηφιακό και εκ νέου πάλι στο χειροποίητο, καταλήγοντας στην κοινοτυπία. Ένα μέσο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη φωτογραφία, για να δημιουργήσει εκτυπώσεις, που δεν εμπίπτουν ούτε στο μέσο της φωτογραφίας, ούτε της ζωγραφικής, ούτε της χαρακτικής, ή ίσως σε όλα τα πιο πάνω.
Από την άλλη πλευρά, η Δήμητρα Εγγλέζου βασίζεται σε αυτές τις στατικές εικόνες για να δημιουργήσει κινούμενα γραφικά, φτιάχνοντας έτσι ένα έργο που δεν αποτελεί ούτε απλώς κινούμενα σχέδια ούτε στατικό σχέδιο.
Πέρα από όλα αυτά, υπάρχει το επίπεδο του κειμένου – η μετατροπή της ποίησης σε οπτική μορφή και η αντανάκλασή της στη στατική και την κινούμενη εικόνα.
Στην έκθεση στη γκαλερί Aparte, παρουσιάστηκαν 19 κυανοτυπίες των εικονογραφήσεων 100χ70 εκ. έκαστη καθώς και παράλληλες προβολές κινούμενων γραφικών που βασίζονται σε αυτές τις εικονογραφήσεις, στις οποίες υφαίνεται και το κειμενικό στοιχείο της ποίησης.
Το πρότζεκτ αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά την περίοδο 2022-2023.
Η Δρ Σοφία Χατζήπαπα, εικαστικός, ζει και εργάζεται στην Κύπρο και είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Καλών Τεχνών στο Τμήμα Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Από το 1999 έχει παρουσιάσει το έργο της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Διατελεί καλλιτεχνική διευθύντρια στο International Motion Festival (IMF) και μέλος του συμβουλίου του Ιlove Graphic. The Event.
Η Δήμητρα Εγγλέζου είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Computer Animation και πτυχίου στη γραφιστική. Έχει δημιουργήσει μεγάλο αριθμό ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους και Motion Graphics και έχει συμμετάσχει σε Διεθνή Φεστιβάλ κινηματογράφου, εκθέσεις και καλλιτεχνικά έργα. Είναι λέκτορας και συντονίστρια του προγράμματος Graphic Design (BA) στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του International Motion Festival (IMF) και ιδρυτικό μέλος του του Ι love Graphic. The Event.