Συνέντευξη | Ελενα Γεωργιάδου
«Θα έλεγα ότι τα tee tales είναι στην ουσία μια έκθεση από t–shirts. Με μια καινούργια θεματολογία κάθε φορά, οι εικονογράφοι, γραφίστες, κομίστες καλούνται να δώσουν τη δική τους αφήγηση μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο μεν, την ίδια όμως στιγμή απροσδιόριστο, διφορούμενο και ευρύ πλαίσιο.»
Τα tee tales είναι ένα καινούργιο brand στην κυπριακή αγορά και όχι μόνο που υπόσχεται πολλά.. Γραφίστες, εικονογράφοι αλλά και άνθρωποι της τέχνης, δίνουν την δικιά τους πινελιά στην δημιουργία της συλλογής τους… Το Ι love graphic συναντά τον εμπνευστή της ιδέας αυτής, Αντώνη Πολυδώρου, ο οποίος μας αναλείει το σκευτικό, τους στόχους αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της tee tales.
Είστε ο εμπνευστής της ιδέας των Τee Tales. Πως έχει γεννηθεί η ιδέα και ποιος είναι ο βασικός σκοπό της;
Η ιδέα των Tee tales γεννήθηκε πριν εννέα μήνες σ’ ένα από τα αγαπημένα μου bar, το Brewfellas. Είμαι λάτρης της μπύρας, πάντα είχα μανία με τα t-shirts, γι’ αυτό και όταν τέθηκε από φίλους το θέμα απουσίας από την αγορά καλών beer t-shirts, η ιδέα ήταν ήδη στο τραπέζι, για να μην πω στη διαδικασία παραγωγής. Ο στόχος που τέθηκε αρχικά ήταν να δημιουργήσουμε το τέλειο beer t-shirt. Υπάρχουν πολλά beer t-shirts στην αγορά, η μπύρα αποτελεί άλλωστε μια από τις πλέον δημοφιλής θεματολογίες, στην πλειονότητα τους όμως αποδίδουν τη συγκεκριμένη κατηγορία με τρόπο μονοδιάστατο και ανιαρό. Ακόμα και στις σπάνιες περιπτώσεις κάποιων έξυπνων σχεδίων, η ποιότητα του t-shirt και της εκτύπωσης δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Αυτό έχει δημιουργήσει κι ένα μύθο. Ότι το beer t-shirt πρέπει να είναι cult. Δεν μπορεί να είναι trendy. Εμείς αυτό θέλαμε να το αλλάξουμε και με βάση τα χαρακτηριστικά της αγοράς θεωρήσαμε ότι υπήρχε τεράστιος χώρος μέσα στον οποίο μπορούσαμε να κινηθούμε. Στην προσπάθεια αυτή εντάχθηκε από πολύ νωρίς και η αδελφή μου, Άννα Πολυδώρου, η οποία είναι η δημιουργός της προσπάθειας «It’s all oh so souvenir to me», μιας πλατφόρμας Ελλήνων καλλιτεχνών με σημείο αναφοράς το μοντέρνο σουβενίρ, και έκτοτε τα πράγματα κινήθηκαν πολύ γρήγορα. Εννέα διαφορετικοί γραφίστες ανέλαβαν να αποδώσουν μέσα από 12 διαφορετικά σχέδια τη σημασία της μπύρας στη ζωή και κοινωνικοποίηση των beer lovers. Δοκιμάσαμε σχεδόν όλα τα οργανικά βαμβακερά μπλουζάκια που υπήρχαν στην αγορά, όπως και τις διάφορες μεθόδους εκτύπωσης, (μεταξοτυπία, ψηφιακή μεταξοτυπία), και προσαρμόσαμε την παραγωγή στις ανάγκες του κάθε design. Εντός 4 μηνών είχαμε την πρώτη μας συλλογή. Το αποτέλεσμα είναι ένα μωσαϊκό υφών, χαρακτήρων και ιδεών, με κοινό στοιχείο την αγάπη για την μπύρα. Μαζί και η αρχή της αφήγησης της ιστορίας των Tee tales.
Στη συνέχεια, αυτό εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε κάτι αρκετά διαφορετικό. Η προσπάθεια αυτή έφυγε από το στενό (και περιοριστικό) πλαίσιο της μπύρας. Αντιληφθήκαμε πως θα θέλαμε αυτή η αφήγηση να ανανεώνεται ανά τακτά διαστήματα, μέσα από μια καινούργια θεματολογία. Ακολούθησε η συλλογή της «Αναρχίας», η «αναρχία των Χριστουγέννων» και τώρα ετοιμαζόμαστε για να νέο μας project.
Πίσω από την ονομασία της tee-tales κρύβεται μια δημιουργική ομάδα από γραφίστες και εικονογράφους. Πως έχει γίνει η επιλογή των ατόμων αυτών και πως μπορεί κάποιος σχεδιαστής να ενταχθεί στην ομάδα σας;
Ναι και είναι αυτοί που στην ουσία γράφουν την ιστορία των Tee tales. Στο συγκεκριμένο θέμα δεν μπορώ να πω ότι πρωτοπορήσαμε ιδιαίτερα. Οι αρχικές επιλογές ήταν άτομα που ήδη γνωρίζαμε: ο Φίλιππος (Βασιλειάδης) του οποίου τη δουλειά ήξερα μέσω των posters του Φέγγαρου, ο Γιώργος (Σουγλίδης), με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί επαγγελματικά στο παρελθόν, και ο «The Rabbit knows» με τον οποίο υπήρχε ήδη σε εξέλιξη συνεργασία με το «It’s all oh so souvenir to me» μέσω των postcards του. Η επιλογή των υπόλοιπων καλλιτεχνών έγινε όπως γίνεται πάντα. Ψάξαμε μέσω internet την δουλειά πολλών διαφορετικών εικονογράφων/ κομιστών/ γραφιστών και προσεγγίσαμε αυτούς των οποίων θεωρήσαμε ότι η δουλειά, η ποιότητα και η φαντασία ταίριαζε με αυτό που θέλαμε να βγάλουμε. Τα άτομα αυτά πρότειναν άλλα που θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν και δημιουργήθηκε μια εξαιρετική ομάδα, θεωρώ. Ως στόχος από την αρχή είχε τεθεί η συμμετοχή στην προσπάθεια διαφορετικών ειδών και χαρακτηριστικών καλλιτεχνών, ώστε- παρά το προκαθορισμένο πλαίσιο- το πεδίο κάλυψης να είναι όσο το δυνατόν πιο ευρύ και να μην υπάρχει επανάληψη μεταξύ των σχεδίων. Ήταν ένα στοιχείο που επιδιώξαμε και νομίζω το πετύχαμε. Σήμερα στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν κάποιοι από τους κορυφαίους γραφίστες, εικονογράφους και κομίστες σε Ελλάδα και Κύπρο- ο Γιώργος Σουγλιδης, ο The Rabbit Knows, ο Φίλιππος Βασιλειάδης, ο Πέτρος Χριστούλιας, ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης, η Μέλανη Σπαθιά και ο Άδωνης Παπαδόπουλος- ενώ την ομάδα συμπληρώνουν ο Ayman από την Αίγυπτο και ο A. Bran από την Λιθουανία, ιδιαίτερα γνωστός και στην Πορτογαλία όπου ζει και δραστηριοποιείται.
Στόχος μας είναι η ομάδα αυτή να διευρύνεται με κάθε νέο project. Οποιοσδήποτε σχεδιαστής επιθυμεί να γίνει μέρος των Tee tales μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας και να μας στείλει τη δουλειά του. Υπάρχει επίσης πρόθεση, σε συνεργασία με το I love graphic και και τον οργανισμό σχεδιαστών, να διεξάγεται ένας διαγωνισμός μέσα από τον οποίο θα επιλέγονται 1-2 σχέδια για τις επόμενες θεματολογίες. Είναι μια προσπάθεια που προσδοκούμε ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, άρα ναι, ψάχνουμε καινούργιους καλλιτέχνες και μας χαροποιεί το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται.
Επαγγελματικά, δεν έχετε κάποια σχέση με την γραφιστική και την οπτική επικοινωνία. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με το χώρο αυτό;
Αυτό είναι σωστό, ναι. Υπήρχε ήδη το project «It’s all oh so souvenir to me», βέβαια, που μετρά 7 χρόνια τεράστιας επιτυχίας στην Ελλάδα, άρα με δεδομένη και την αγάπη μας για την τέχνη αλλά και τα t-shirts θα έλεγα ότι η δημιουργία της πλατφόρμας των Tee tales ήταν η φυσιολογική εξέλιξη εκείνης της πορείας που ξεκίνησε πριν 7 χρόνια. Η εμπειρία της Άννας στον τομέα αυτό, οι προσβάσεις της σε σχεδιαστές και γραφίστες, μαζί με τη δική μου εμπειρία στα start ups και την επικοινωνία, θεωρώ ότι βοήθησε να μπούμε γρήγορα στο νόημα και να δώσουμε σ’ αυτή την προσπάθεια σχετικά νωρίς μια συγκεκριμένη οντότητα και ένα ξεχωριστό χαρακτήρα.
Μελετώντας το site σας, το λογότυπο της εταιρείας σας καθώς και όλη την εικόνα της οπτικής επικοινωνίας σας, σίγουρα καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη σχεδιαστική στρατηγική . Τι είναι τα σημεία που έχετε προσέξει ώστε να δημιουργηθεί η νέα αυτή εμπορική ταυτότητα;
Από την αρχή υπήρχε η πρόθεση να αφηγηθούμε μια ιστορία. Αισθητικά ωραία, αστεία διφορούμενη. Αυτό βασικά απεικονίζει και το λογότυπο, το οποίο είναι δημιουργία ενός από τους σχεδιαστές μας, του Γιώργου Σουγλίδη. Αυτό αναδείκνυει και το όνομα που επιλέχθηκε, ενώ αυτό αντικατοπτρίζεται και στο κεντρικό μας slogan: #wearyourtale. Κάθε t-shirt κάνει ακριβώς αυτό- λέει μια δική του ξεχωριστή ιστορία. Δεν είναι απλά αισθητικά όμορφο, έξυπνο ή αστείο. Είναι όλα αυτά, πάνω απ’ όλα όμως είναι μια ιστορία. Μια ιστορία με την οποία μπορούν να ταυτιστούν πολλοί. Και όχι απαραίτητα να ταυτιστούν αλλά να γελάσουν, να το φιλοσοφήσουν. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ολόκληρη η σχεδιαστική στρατηγική. Ο καθένας φορώντας το t-shirt να κάνει το σχέδιο δική του προσωπική ιστορία.
Ζούμε σε μια εποχή που το “σχεδιασμένο και έξυπνο” t-shirt δεν θα έλεγα ότι είναι κάτι καινούργιο στην αγορά. Πως διαφέρουν τα tee-tales από τις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό;
Ναι το t-shirt αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και συνεχώς αναπτυσσόμενες αγορές. Σημείο αναφοράς των Tee tales όπως και για κάθε graphic t-shirt που σέβεται τον εαυτό του είναι τα μοναδικά σχέδια. Εδώ κυρίαρχο ρόλο παίζει το ταλέντο και η έμπνευση των σχεδιαστών/γραφιστών που συμμετέχουν. Είμαστε υπερήφανοι για τους σχεδιαστές μας. Οι μέθοδοι εκτύπωσης (μεταξοτυπία και ψηφιακή μεταξοτυπία) που χρησιμοποιούνται προσφέρουν εντυπωσιακά χρώματα και μεγάλη ανθεκτικότητα, ενώ το εξαιρετικής ποιότητας βελγικό μπλουζάκι (StanleyStella), σε ενδιαφέρον χρωματισμούς και με εντυπωσιακή εφαρμογή, λειτουργεί ως ο τέλειος καμβάς για τον καλλιτέχνη, αναδεικνύοντας τα μοναδικά design.
Όλα, τα t-shirts, τα hoodies και τα string bags που χρησιμοποιούνται είναι από 100% οργανικό βαμβάκι, ενώ τα πάντα- από το packaging μέχρι την εκτύπωση και την προώθηση, επιλέγονται ώστε να επιβαρύνεται όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον.
Αυτό όμως που διαφοροποιεί τα tee tales από τις υπόλοιπες εταιρίες ή πλατφόρμες, είναι η διαδικασία σχεδιασμού και παρουσίασης των σχεδίων. Θα έλεγα ότι τα tee tales είναι στην ουσία μια έκθεση από t-shirts. Με μια καινούργια θεματολογία κάθε φορά, οι εικονογράφοι/γραφίστες/κομίστες καλούνται να δώσουν τη δική τους αφήγηση μέσα σ’ ΄ένα συγκεκριμένο μεν, την ίδια όμως στιγμή απροσδιόριστο, διφορούμενο και ευρύ πλαίσιο. Ο κάθε καλλιτέχνης επιχειρεί να αμφισβητήσει ή να επεκτείνει τα όρια της κατηγορίας. Αυτό είναι κάτι που εμένα μ’ ενθουσιάζει. Ότι ενώ γνωρίζουμε δηλαδή το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί ο καλλιτέχνης, είναι πολύ δύσκολο να ξέρουμε τι θα βγάλει σε κάθε νέα ενότητα. Αυτό είναι τα Tee tales. Μια αφήγηση, μια ιστορία, μια διαδρομή.
Το εικαστικό που έχει το κάθε t-shirt , χωρίζεται σε θεματικές ενότητες. Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο για αυτό; Μελλοντικά σχέδια;
Ναι. Όπως είπα τα Tee tales ξεκίνησαν ως μια προσπάθεια για τη δημιουργία του τέλειου beer t-shirt, γρήγορα όμως εξελίχθηκαν σε μια πλατφόρμα έκθεσης t-shirts διαφορετικών θεματολογιών. Μετά τη συλλογή των beer t-shirts, είχαμε την ενότητα της Αναρχίας. Μέσα από αυτή τη σειρά εικογραφήσεων, o «The Rabbit knows» ξαναγράφει μύθους, «φιλοσοφικές» ανησυχίες, ιστορικά γεγονότα, παραμύθια και ρήσεις μ’ ένα διαφορετικό έξυπνα «αναρχικό τρόπο». Στη σειρά της Αναρχίας προστέθηκαν με αφορμή τα Χριστούγεννα και 4 καινούργια σχέδια, που αναδεικνύουν το δικαίωμα και των Χριστουγέννων στην αναρχία!
Επόμενη θεματολογία (που θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο) είναι το«Ride me», που θα αφορά οτιδήποτε έχει να κάνει με ρόδες, και πάλι μ’ ένα κοινό σημείο αναφοράς: Την αγάπη του καθενός από τους σχεδιαστές και κατ’ επέκταση του καθενός από εμάς για το δικό του τροχοφόρο. Μέσα στο 2020 θα ακολουθήσουν και άλλα projects με συγκεκριμένη θεματολογία: fairy tales retold, tales of the unexpected, go green, χαρακτήρες και πρόσωπα.
Στόχος, η ανάδειξη της δουλειάς του σχεδιαστή μέσα από την πλατφόρμα και την ίδια στη στιγμή, μέσα από τη δουλειά των σχεδιαστών, το χτίσιμο μιας μοναδικής και συνεχώς ανανεωμένης ιστορίας για τα tee tales. Έχουμε μπροστά μας μια ωραία διαδρομή νομίζω και ανυπομονώ για τα επόμενα επεισόδια.
Website: www.tee-tales.com
Facebook: https://www.facebook.com/Tee-tales-328678937817088/
Instagram: https://www.instagram.com/tee.tales.tshirts/
Το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει το αρθρο είναι της εταιρείας tee tales