Τελευταία Ημερομηνία Υποβολής Έργων/Φιλμ – 30 Σεπτεμβρίου 2016 στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κίνησης, Κύπρου 2017 του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Τελευταία Ημερομηνία Υποβολής Έργων/Φιλμ – 30 Σεπτεμβρίου 2016 στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κίνησης, Κύπρου 2017 του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Μετά την κατά γενική ομολογία μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων τριών διοργανώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κίνησης, Κύπρου (IMF 2012, 2013 & 2015), του πρώτου στο είδος του στην ευρύτερη Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, το Τμήμα Τεχνών (Κλάδος Γραφικών Τεχνών) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κίνησης, Κύπρου στις 11 – 14 Μαΐου 2017.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να φέρει κοντά τους διαδραστικούς καλλιτέχνες, animators και motionographers με τους θεατές και να εξοικειώσει το κοινό με αυτή την παραδοσιακά ονομαζόμενη ”αόρατη τέχνη”, τα motion graphics.

11080315_999745056710271_623559435711515290_oΤο Διεθνές Φεστιβάλ Κίνησης Κύπρου έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το EFFE Label 2015-2016 μέσα από μια διεξοδική διαδικασία αξιολόγησης από την Εθνική Γνωμοδοτική Επιτροπή κάθε χώρας και τη Διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης. Το Πρόγραμμα EFFE (www.effe.eu), θέτει τρία κριτήρια: καλλιτεχνική δέσμευση, ενεργό συμμετοχή των φεστιβάλ στις κοινότητές τους και μια ευρωπαϊκή και διεθνή θεώρηση. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κίνησης, Κύπρου απέδειξε την ουσιαστική του δέσμευση στις τέχνες, την κοινότητα στην οποία λειτουργεί αλλά και στα ευρωπαϊκά ιδεώδη.

Η προθεσμία για υποβολή έργων/φιλμ λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2016

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ ενδιαφέρεται να αναδείξει καινοτόμες και πρωτοποριακές προσεγγίσεις στον τομέα της κινούμενης εικόνας και βίντεο, πειραματικές τεχνικές και δημιουργικές προσεγγίσεις σε θέματα διαπροσωπικών σχέσεων, κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά, και στη σύγκλιση επιστήμης, φαντασίας και τέχνης.

Το IMF καλωσορίζει παραγωγές από όλο τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα ενθαρρύνει σθεναρά τις συμμετοχές κυπριακών παραγωγών.

Το Φεστιβάλ θα απονέμει βραβεία στις καλύτερες συμμετοχές σε κάθε μία από τις ακόλουθες τέσσερις κατηγορίες (ένα για μαθητή/φοιτητή και ένα για επαγγελματία):

  • Go with the Flow, κινούμενα γραφικά, μουσικά βίντεο, διαφημίσεις, ταινία τίτλων, 3D χαρτογράφηση, εικονικά μουσεία και αρχεία
  • Animatropics & Animesh, τρισδιάστατα και δυσδιάστατα κινούμενα σχέδια, δουλεμένα είτε στο χέρι ή επεξεργασμένα στον υπολογιστή
  • Short & Sweet, πρόσφατες αλλά και βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, δραματικές, κωμωδίες, κοινωνικός σχολιασμός
  • The Single Channel Show, εμπνευσμένα παραδείγματα από το χώρο του βίντεοαρτ σε μονή προβολή Video. Πειραματισμοί που παίρνουν στα άκρα την κινούμενη εικόνα.

Η Επιτροπή Βράβευσης θα ανακοινωθεί σύντομα και θα αποτελείται από διεθνώς αναγνωρισμένους επαγγελματίες του χώρου των κινούμενων γραφικών, των κινούμενων σχεδίων και του κινηματογράφου.

0201Σύντομη αναφορά στη διοργάνωση IMF 2015

Το 2015, το Φεστιβάλ πήρε διαγωνιστική μορφή και απόνειμε βραβεία στις καλύτερες συμμετοχές. Τελικά είχαν επιλεγεί για προβολή 246 ταινίες από 48 χώρες, σε 8 κατηγορίες εκ των οποίων οι 40 ήταν υποψήφιες για ένα από τα 8 Βραβεία IMF 2015.

Η απονομή των βραβείων έγινε την Πέμπτη 26 Μαρτίου σε ειδική φαντασμαγορική τελετή την οποία παρουσίασαν (Ελληνικά και Αγγλικά) οι   Τρύφωνας Αναστασιάδης (ραδιοφωνικός παραγωγός/παρουσιαστής) και Χριστίνα Μαρούχου (ηθοποιός/ραδιοφωνικός παραγωγός/παρουσιάστρια).

Επί τρεις μέρες οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις προβολές σε 3 αίθουσες για 33 ώρες.

Οι ομιλητές του IMF 2015 ήταν:

  1. Graham Elliott &Roswitha Rodrigues, School of the Visual Arts, Νέα Υόρκη
  2. Lillit Hayrapetyan, Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Psyop, Λος Άντζελες, ΗΠΑ
  3. Héctor Ayuso, ιδρυτής του OFFF.ws, Ισπανία
  4. Olivier Pesch, animator / σκηνοθέτης, Λουξεβμβούργο
  5. Tyler Galloway & Marty Maxwell, Αναπληρωτές Καθηγητές του Πανεπιστημίου του Κάνσας και του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας στο τμήμα Οπτικής Επικοινωνίας (Visual Communication )
  6. Martin Ferdkin, Σχεδιαστής Κίνησης (MotionDesigner), Αργεντινή
  7. Θεόδωρος Τζιάτζιος, Real Creations, Ελλάδα
  8. Χριστίνα Γεωργίου, Λέκτορας και Μέλος της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, Κύπρος
  9. Αρίσταρχος Παπαδανιήλ & Σοφία Μαδούβαλου, Σχεδιαστές Κίνησης (Motion Designers), Ελλάδα.
  10. Andriana Barandri, Βαλένθια Polytechnic University, Ισπανία
  11. Ρένος Δημητρίου, Cyprus Creative Club

 

Masterclasses έδωσαν οι:

  1. Graham Elliott & Roswitha Rodrigues, Creative REvolution: RECharge: REThink: REInvent.
  1. Lillit Hayrapetyan, The Art of Pitching: Pitch-Perfect Presentations That Get You the Job
  1. Τάσος Αναστασιάδης & Νέαρχος ΚωνσταντίνουΦιγούρες 3D

Ο Νίκος Σύννος, του τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών (Multimedia and Graphic Art ), Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Λεμεσός, Κύπρος συντόνισε τη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ:  http://www.motionfestivalcyprus.com

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets