Με την ευκαιρία της απονομής των Βραβείων Πυγμαλίων 2014, τα οποία πραγματοποιήθηκαν από το Σύνδεσμο Δημιουργικών Επαγγελμάτων Κύπρου, την περασμένη εβδομάδα στη Λεμεσό, το I LOVE GRAPHIC, είχε τη χαρά να συνομιλήσει με τον ιδρυτή και εμπνευστή των βραβείων αυτών, Ρένο Δημητρίου, chief Creative director της εταιρείας Conversion Pros.
Τι είναι τα βραβεία Πυγμαλίων και σε ποιους απευθύνονται?
Τα βραβεία Πυγμαλίων αποτελούν τις ετήσιες βραβεύσεις του Κυπριακού Συνδέσμου Δημιουργίας (the Cyprus Creative Club – the CCC) για θέματα σχεδίου και διαφήμισης και είναι ανοικτά για συμμετοχές από δημιουργικούς επαγγελματίες, οι οποίοι εργάζονται ενεργά στην Κύπρο. Οι εργασίες μπορούν να υποβληθούν σε οποιαδήποτε από τις 7 κατηγορίες (Interactive, film and radio, promotions-new media and events, design, advertising print, integration and innovation, young and students).
Είστε ένας από τους ιδρυτές και εμπνευστής των βραβείων αυτών. Τι σας οδήγησε στη δημιουργία των Βραβείων Πυγμαλίων?
Τα τελευταία χρόνια ζω και εργάζομαι στη Κύπρο. Ως επαγγελματίας στο χώρο μας, ένιωθα ότι, η δημιουργία ενός σοβαρού θεσμού, ήταν αναγκαία. ‘Εξάλλου, τα ετήσια βραβεία αποτελούν θεσμό του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου (ADC*E), στον οποίο ο Κυπριακός Σύνδεσμος Δημιουργίας είναι μια από τις 18 χώρες μέλη. Τα καλύτερα από τα ήδη καλύτερα έργα τα οποία κατατίθενται από όλους τους εθνικούς συνδέσμους, διαγωνίζονται για επιλογή του Καλύτερου Ευρωπαϊκού Έργου Σχεδιασμού και Διαφήμισης.
Και ποια είναι τα κριτήρια για την υποβολή συμμετοχής;
Όλες οι συμμετοχές πρέπει απαραίτητα να έχουν δημοσιευτεί τον προηγούμενο χρόνο. Η βραβευμένη εργασία μπορεί στη συνέχεια να υποβληθεί στα ευρωπαϊκά βραβεία (ΑDC*E), εκεί όπου κρίνονται τα καλύτερα Ευρωπαϊκά Έργα Σχεδιασμού και Διαφήμισης. Να σημειωθεί εδώ ότι, στα Βραβεία Πυγμαλίων μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι θέλουν αλλά μόνο μέλη του Κυπριακού Συνδέσμου Δημιουργίας (CCC) και αφού έχουν πρώτα βραβευτεί στα Βραβεία Πυγμαλίων, μπορούν να υποβάλουν έργα τους για βράβευση στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο (ADC*E). Για τις Χρυσές βραβεύσεις οι συμμετοχές υποβάλλονται δωρεάν, ενώ για τις Αργυρές και Χάλκινες καταβάλλεται ένα μικρό τέλος.
Ποιος είναι απώτερος σκοπός του διαγωνισμού αυτού και ποια τα κριτήρια στα οποία πρέπει να ανταποκρίνεται ένας διαγωνιζόμενος?
Στόχος του Κυπριακού Συνδέσμου Δημιουργίας (CCC) είναι πρώτα από όλα, να εκπαιδεύσει την αγορά και να αναδείξει προσοντούχους επαγγελματίες δημιουργούς οι οποίοι εργάζονται στην Κυπριακή αγορά και να προβάλει τα ταλέντα. Να αποτελέσει τη βάση όπου τα δεδομένα της αγοράς μπορεί να αντιπαραβάλλονται. Ως κριτήριο για κάποιον ο οποίος επιθυμεί να διαγωνιστεί στα βραβεία Πυγμαλίων είναι να έχει αναπτύξει και δημοσιεύσει δημιουργική εργασία τον προηγούμενο χρόνο. To ίδιο ισχύει και στο Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο εκεί όπου η καλλιτεχνική δημιουργία θα πρέπει να έχει βραβευθεί σε μιαν από τις κατηγορίες του εθνικού διαγωνισμού και να αποτελεί εθνικό μέλος. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν και φοιτητές, με ένα από τα έργα τα οποία ετοιμάζουν στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους, ενώ θα πρέπει να υποβληθεί μια πλήρης περίληψη του έργου.
Ένα σημαντικό κομμάτι σε ένα διαγωνισμό είναι η κριτική επιτροπή. Στο θεσμό αυτό ποιοι την απαρτίζουν?
Η κριτική επιτροπή της βράβευσης Πυγμαλίων αποτελείται από το συμβούλιο του Κυπριακού Συνδέσμου Δημιουργίας (CCC) και από τέσσερις βραβευθέντες των προηγούμενων χρόνων. Πέντε από τους νικητές των βραβείων Πυγμαλίων, προτείνονται για να λάβουν μέρος ως κριτές στα πανευρωπαϊκά βραβεία. Να σημειωθεί εδώ ότι, η τελική απόφαση, λαμβάνεται από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο.
Θα θέλατε να μας αναφέρετε κάποιες σημαντικές διακρίσεις τις οποίες είχατε στο διαγωνισμό?
Θεωρώ ότι κάθε χρόνο, οι συμμετοχές τις οποίες έχουμε είναι σε ένα πολύ ψηλό επίπεδο. Εξάλλου αυτός είναι και ο στόχος μας. Να βραβεύουμε τα πιο σημαντικά δημοσιευμένα έργα και χρόνο με το χρόνο οι συμμετοχές να είναι ακόμη καλύτερες.
Διανύετε την πέμπτη χρονιά των βραβείων αυτών. Σε προσωπικό επίπεδο τι είναι αυτό το οποίο έχετε κερδίσει?
Αυτό που έχω κάνει δε στοχεύει σε προσωπική ικανοποίηση. Έχω δημιουργήσει τον Κυπριακό Σύνδεσμο Δημιουργίας (CCC) γιατί αυτό αποτελούσε αναγκαιότητα για τους ενεργούς επαγγελματίες της Κύπρου. Να έχουν ένα σύνδεσμο ο οποίος να δίνει δομή και υπόσταση, όπου όλες οι δημιουργικές εργασίες να μπορούν να αντιπαραβάλλονται, αλλά το πιο σημαντικό, να είμαστε μέλη μιας μεγαλύτερης οντότητας και όχι απλώς μέλη της επιτόπιας αγοράς.