Γιώργος Τσαγγάρης. Ένας πολυτάλαντος Γραφίστας.

Γιώργος Τσαγγάρης. Ένας πολυτάλαντος Γραφίστας.

Τον έχουμε γνωρίσει μέσα από τη δουλειά του και κυρίως μέσα από τις αφίσες του τις οποίες τόσο πολύ αγαπά να σχεδιάζει. Μοναδικός και πολυτάλαντος γραφίστας, σχεδιαστής ταινιών Animation, καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου. Με δυο λέξεις Γιώργος Τσαγγάρης, ο οποίος μοιράζεται μαζί μας  τις σκέψεις και την πορεία του στο χώρο της οπτικής επικοινωνίας και της τέχνης.

Όλα αυτά τα χρόνια, έχετε δημιουργήσει μια δική σας ταυτότητα στη δουλειά σας. Τι είναι αυτό το οποίο σας επηρεάζει και σαςεμπνέει στις δημιουργίες σας?

Κυρίως με επηρέασε το πνεύμα της Ρωσικής Avant Garde και η αθωότητα που συνάντησα στη Λαϊκή Τέχνη. Όσον αφορά την προσωπική μου ταυτότητα που αναφέρεστε, αυτό προέκυψε πηγαία, ως ενστικτώδη αντίδραση των όσων απορρόφησα και πίστεψα.

Μεγαλώσατε σε μιακαλλιτεχνικήοικογένεια. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τις Γραφικές Τέχνες?

Το γεγονός πως μεγάλωσα σε καλλιτεχνικό περιβάλλον είναι αλήθεια πως λειτούργησε καθοριστικά για πολλές από τις επιλογές μου στη ζωή και την τέχνη. Η καλλιτεχνική αφίσα με συγκινούσε από τα παιδικά μου χρόνια, όταν την έβλεπα στο θέατρο, στις εκθέσεις, στα φεστιβάλ. Αλλά κυρίως με ενέπνεαν οι αφίσες οι οποίες είχαν σκοπό να αφυπνίσουν, να διαδώσουν ευγενικά μηνύματα, να μορφώσουν τον κόσμο. Οι δημιουργοί τους με συγκινούσαν και ήθελα να τους μοιάσω.

Τοπάντρεματο οποίο κάνετε με τις παραδοσιακές μορφές της οπτικής επικοινωνίας, όπως είναι η χαρακτική (μεταξοτυπία) μετις σύγχρονες τάσεις του σχεδιασμού είναι κάτι το οποίο φαίνεται να αγαπάτε ιδιαίτερα. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγιαπερισσότερο γιαυτό?

Όπως οι άνθρωποι  μαθαίνουν τη γλώσσα που μιλούν μεγαλώνοντας στις διαφορετικές φυλές τους έτσι και εγώ έμαθα να μιλώ με τη γλώσσα της χαρακτικής αφού σε ένα τέτοιο περιβάλλον μεγάλωσα. Πολύ φυσικό είναι βέβαια αυτή η γλώσσα να εξελιχθεί στην εποχή της και να συνδυαστεί με μέσα που θα της επιτρέψουν να επικοινωνήσει στον καιρό της.

Έχετε κάποια δουλειά σας που ξεχωρίζετε περισσότερο?

Αγαπώ ολόκληρη τη διαδρομή μου μέχρι σήμερα, στο σύνολό της. Οι αφίσες οι οποίες προέκυψαν λειτουργούν ως ημερολόγιο καταγραφής εμπειριών, γεγονότων και συναισθημάτων και με συγκινούν ξεχωριστά η κάθε μια. Ενεργοποιούν τη μνήμη στα πιο γόνιμά μου ταξίδια.

Εκτός από πετυχημένος γραφίστας, είσαστε και διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινούμενων Σχεδίων Υπαίθρου, το Animafest. Σε ποιους κυρίως απευθύνεστε και ποιος ήταν ο στόχος του Φεστιβάλ?

Το Φεστιβάλ ιδρύθηκε με στόχο να διαδώσει το έντεχνο Σινεμά Animation στον τόπο μας σε ένα μεγάλο κοινωνικό φάσμα, γεγονός το οποίο κατόρθωσε σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα. Και δεν περιορίστηκε εγχώρια η δράση του φεστιβάλ. Αυτή τη στιγμή στέκει μεταξύ των πιο σημαντικών φεστιβάλ animation του κόσμου με διεθνή αναγνώριση, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης τέχνης παγκοσμίως.

Πως βλέπετε τις Γραφικές Τέχνες στη Κύπρο και τι θα συμβουλεύατε τους νέους σχεδιαστές?

Όλα περνούν, κυρίως η μόδα και οι νέες τάσεις στην τέχνη. Για αυτό είναι αναγκαίο ο καλλιτέχνης να αναζητήσει την δική του φωνή, αυτήν που έχει μέσα στην ψυχή του. Ευτυχώς στην Κύπρο έχουμε τέτοιους καλλιτέχνες

 

(στη φωτογραφία, ο κύριος Τσαγγάρης έξω απο το τυπογραφείο interprint στη Λευκωσία και μπροστά στην μονόχρωμη μηχανή Solna. Δίπλα του, ο τυπογράφος / πιεστής κύριος Κύπρος και οι 2 διευθυντές του τυπογραφείου, η κυρία Ιρένα και ο κύριος Θάσος. Σε αυτή την μηχανή ο κύριος Τσαγγάρης, τύπωνε  όλες  τις αφίσες και τα έντυπα του για τουλάχιστον 10 χρόνια.)

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets