«Παράλληλα Σύμπαντα» από την Κύπρο στη Nira Art Zone στη Βάρνα 02.08.2022 Σοφία Χατζήπαπα & Ντέμη Εγγλέζου. Έκθεση κυανοτυπίας και προβολών κινουμένων γραφικών

Nira Art Zone

4-7 Αυγούστου 2022

εγκαίνια  4 Αυγούστου 17:00

Οι Κύπριες καλλιτέχνιδες Σοφία Χατζήπαπα & Ντέμη Εγγλέζου φιλοξενούνται με το πρότζεκτ τους «Παράλληλα Σύμπαντα»  στο χώρο  τέχνης  Nira Art Zone στη Βάρνα. Η έκθεση παρουσιάζεται στα πλαίσια του προγράμματος του φεστιβάλ Quarantine 2022. Τα εγκαίνια τελέστηκαν στις 4 Αυγούστου με μεγάλη επιτυχία και  αθρόα προσέλευση του κοινού.

Όπως μας είπε η καλλιτέχνης  Σοφία Χατζήπαπα: Αφετηρία για αυτό το έργο αποτέλεσε μια σειρά εικονογραφήσεων. Τα σχέδια σχεδιάστηκαν αρχικά ως ψηφιακές εικονογραφήσεις για να συνοδεύσουν δύο ποιητικά βιβλία των ποιητών Βασίλκα Πετρόβα Χατζήπαπα και  Γκεόργκι Κωνσταντίνωφ, που εκδόθηκαν στη Σόφια το 2021.  Οι εικονογραφήσεις παρουσιάστηκαν ως κυανοτυπίες σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων,   σε αρχειακό χαρτί Α3 τον Νοέμβριο του 2021 στη Λευκωσία της Κύπρου και αποτέλεσαν την ιδέα για την παρούσα πρόταση. Σε αυτό το έργο μας ενδιαφέρει η διασταύρωση μεταξύ των μέσων και η μεταφορά χαρακτηριστικών από το ένα μέσο στο άλλο, δημιουργώντας νέες, υβριδικές μορφές.

Από τη μία πλευρά, η Σοφία Χατζήπαπα μεταφέρει τις μορφές από  το χειροποίητο στο ψηφιακό  και εκ νέου πάλι στο χειροποίητο, καταλήγοντας στην κοινοτυπία. Ένα μέσο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη φωτογραφία, για να δημιουργήσει έτσι εκτυπώσεις, που δεν εμπίπτουν ούτε στο μέσο της φωτογραφίας, ούτε της ζωγραφικής, ούτε της χαρακτικής, ή ίσως όλα τα παραπάνω.

Από την άλλη πλευρά, η Ντέμη Εγγλέζου βασίζεται σε αυτές τις στατικές εικόνες για να δημιουργήσει κινούμενα γραφικά, φτιάχνοντας έτσι ένα  έργο που δεν είναι ούτε απλώς κινούμενα σχέδια ούτε στατικό σχέδιο.

Πάνω από όλα αυτά, υπάρχει το επίπεδο του κειμένου – η μετατροπή της ποίησης σε οπτική μορφή και η αντανάκλασή της στη στατική και την κινούμενη εικόνα.

Στην έκθεση στη Nira Art Zone, παρουσιάζονται κυανοτυπίες των εικονογραφήσεων, καθώς και παράλληλες προβολές κινούμενων γραφικών που βασίζονται σε αυτές τις εικονογραφήσεις, στις οποίες υφαίνεται το κειμενικό στοιχείο της ποίησης.

 

 

Το πρότζεκτ αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά την περίοδο 2022-2023

Η Δρ Σοφία Χατζήπαπα, εικαστικός,  ζει και εργάζεται στην Κύπρο και είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Καλών Τεχνών στο Τμήμα Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Από το 1999 έχει παρουσιάσει το έργο της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Διατελεί καλλιτεχνική διευθύντρια στο International Motion Festival (IMF)

Η Ντέμη Εγγλέζου είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Computer Animation και πτυχίου στη γραφιστική. Έχει δημιουργήσει μεγάλο αριθμό ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους και Motion Graphics και έχει συμμετάσχει σε Διεθνή Φεστιβάλ κινηματογράφου, εκθέσεις και καλλιτεχνικά έργα. Είναι λέκτορας και συντονίστρια του προγράμματος Graphic Design (BA) στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του International Motion Festival (IMF).

Αναζητήστε λεπτομέρειες στη Nira Art Zone και στις ιστοσελίδες ArtVarna και Quarantine: https://www.facebook.com/Zone-Nira-Art-103411035385768,

http://thequarantine.org/bg/festival/

αναδημοσίευση από το  www.ArtVarna.net

Related Posts

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Tweets